Se, hvornår du må bruge mormorladeren

Opladning af elbil kan godt ske med en såkaldt mormorlader, altså nødladeren i elbilen, der kan sluttes til en almindelig stikkontakt. Mormorladeren er sikker nok at bruge, men det er installationerne, som du slutter den til, ikke altid. 

Se, hvornår du må bruge mormorladeren til opladning af elbil
Viden

Når du skal oplade elbil, mens du er på besøg hos andre, kan det være fristende at sætte elbilens nødlader - mormorladeren - til den nærmeste stikkontakt. Men det er ikke i alle tilfælde, at den lokale elinstallation kan klare opgaven.

Ifølge Sikkerhedsstyrelsen bør opladning af elbil eller plugin-hybrid med nødlader i en almindelig stikkontakt ikke foregå længere end to timer, hvis man lader med en strømstyrke på over 6 ampere. 

Her bør du ikke lade din elbil

Er installationen ikke godkendt til opladning af elbiler af en fagmand, bør du holde dig fra at lade – eller tillade andre at lade – her. Det gælder især fra almindelige stikkontakter inde i huset eller ved carporten, hvor man ikke ved, hvordan ledningerne er samlet, hvor tykke kablerne er, eller om der er andre apparater, der er tilsluttet samme sikringsgruppe.

Hvad er mormorladekabel?

Navnet skyldes, at mormorladekablet er tænkt til, at man kan oplade sin plugin-hybrid eller elbil, når man er på besøg hos mormor, der ikke har en elbil.

Mormorladeren bliver også kaldt nød- eller gæstelader.

Hvor kan du lade elbilen i nødstilfælde?

I kritiske tilfælde kan man oplade en elbil over en kortere periode med nedsat strømstyrke. Indstil nødladeren eller bilen til kun at lade med 6 ampere, og lad så kort tid som muligt – helst under en time – så elbilen kan komme hen til en rigtig elbillader.

Hvis man har en plugin-hybrid bør man ikke nødlade, men i stedet glæde sig over, at bilen har to drivlinjer, og køre på benzin i stedet for el. 

Du kan dog roligt lade andre bruge deres nødlader hjemme hos dig, hvis du har styr på din elinstallation. Det vil sige, at en autoriseret elinstallatør har godkendt en stikkontakt til elbilladning i din husstand.

Her skal du have en separat sikringsgruppe med fejlstrømsafbryder og kabler med tilstrækkelig tykkelse, som er trukket direkte fra din eltavle til en industrikontakt. Det er vigtigt, at man ikke bruger en forlængerledning eller kabeltromle, og at stikkontakten er beregnet til langvarig brug. Almindelige stikkontakter kan ikke tåle varmeudviklingen ved ladning af en elbil.

Overvejer du en ladeløsning til dit hjem?

Få en ladeboks