Guide til trygt bilkøb

Viden

Står du over for et bilkøb, kan du her finde gode råd til at gøre et sikkert valg.

Står du overfor bilkøb, kan du finde gode råd til at gøre et sikkert bilkøb her.
Fotograf:
Foto
FDM

Uanset om den kommende bil skal være fabriksny eller brugt, kan du gøre meget for at sikre dig et godt bilkøb.

Det gælder i høj grad om, at du gør dit forarbejde godt. Det vil sige, at du gør dig klart, hvilke behov bilen skal kunne leve op til, og du danner dig et økonomisk overblik. Ikke bare over bilernes pris, men også priser på lån, forsikring og serviceaftaler.

Undersøg bilmarkedet

Det kan betale sig at begynde dit bilkøb i ro og mag hjemme ved computeren. Vi har gjort det nemt for dig at få et overblik over bilmarkedet, inden du tager ud at kigge på biler.

På FDM biler.dk kan du se oversigt over alle nye biler på det danske marked. Du kan se de aktuelle priser på alle modeller. Samtidig kan du søge ud fra forskellige kriterier, fx udstyr, brændstof og biltype.

Søg efter bil her

Er du usikker på, hvilke biler du skal søge efter, finder du også en guide, der kan hjælpe dig. Ved at svare på nogle enkle spørgsmål, får du vist en række bilmodeller, som lever op til dine krav.

Prøv guiden: Find den bil, der passer til dig

Se hvad du skal undersøge, før du vælger bil

Ny eller brugt

Det er svært at svare entydigt på, om det bedst kan betale sig at købe ny eller brugt bil. Der er fordele og ulemper ved begge løsninger.

Her gælder det blandt andet om at se på jeres behov på længere sigt og økonomien. Desuden har det betydning, hvordan bilmarkedet generelt ser ud.

Fabriksny bil:
En fabriksny bil kan have den fordel, at den ofte er udstyret med det nyeste sikkerhedsudstyr, og der i de første år er nyvognsgaranti på bilen. Du vil derfor i en årrække ret præcist kende bilens omkostninger. Ulempen kan være, at du ikke kender bilmarkedet fremadrettet og derfor ikke kan være sikker på, hvad bilen er værd, når du skal af med den igen.

Brugt bil:
En brugt bil giver ofte mulighed for at få en lidt større bil, end hvad du kunne få af fabriksny bil for de samme penge. Til gengæld er der på en brugt bil ofte ikke længere fabriksgaranti på bilen, og du skal derfor beregne udgifter til diverse reparationer. 

Læs mere: Skal jeg vælge ny eller brugt bil?

Benzin eller diesel

Grundreglen er, at hvis du primært kører korte ture med din bil, bør du overveje en benzinbil. Pendlerne, der bl.a. dagligt kører 30 km eller derover, kan derimod overveje diesel. En dieselbil er som udgangspunkt dyrere at reparere end en benzinbil.

Via nedenstående link kan du lave en beregning på, om det bedst kan betale sig at vælge benzin- eller dieselbil i din situation.

Se mere: Hvornår kan jeg vælge dieselbil?

Styr på økonomien

Biløkonomi handler om, hvilken økonomisk ramme du har at handle bil for, forhandling af bilens pris og i sidste ende finansiering.

Inden du gør i gang med at købe bilen, skal du vurdere, hvad din økonomiske ramme er - og hold fast i den. Det er nemt at blive fristet af en anden model eller ekstraudstyr. Uanset om du køber ny eller brugt bil, er bilens pris altid til forhandling.

Før du skriver under på slutsedlen, kan du dog tage forbehold for, at FDM kan godkende bilhandlen

Start med at forhandle en god pris på bilen og derefter ekstra udstyr til bilen. Ser du på ny bil, bør du også tage bilens garanti med i dine økonomiske betragtninger. Overvej også en service- eller reparationsaftale på den nye bil. Overvejer du brugt bil, skal du i dit bilbudget beregne at skulle betale årlige reparationer på bilen.

Der er mange muligheder for at finansiere dit bilkøb. Du kan få billån hos:

  • Bilforhandleren
  • Banken 
  • Realkreditinstitutter.

Der kan være tusindvis af kroner at spare ved at vælge det rigtige billån, så brug god tid på at indhente tilbud til sammenligning. Det samme gælder priser på bilforsikring.

Læs mere: Find det rigtige billån for dig

Tjek den brugte bil før bilkøb

Uanset om du køber brugt bil hos en forhandler eller privat, er det vigtigt at tjekke bilen grundigt. Dels bør du prøvekøre bilen, og dels bør du gennemgå bilen for fejl og mangler. Du kan selv gennemgå en række ting på bilen og bruge FDMs tjekliste undervejs.

Det kan også være en god ide at få foretaget en brugtbiltest hos FDM for at finde eventuelle skjulte fejl og mangler, der bør udbedres før købet.

Book brugtbiltest

Brug FDM slutseddel

Når du er klar til dit bilkøb, skal der udarbejdes en slutseddel. Du kan ikke fortyde et bilkøb, når du først har skrevet under på din slutseddel. Før du skriver under på slutsedlen, kan du dog tage forbehold for, at FDM kan godkende bilhandlen, hvis du køber bil af en erhvervsdrivende. 

Køber du bilen hos forhandleren, har han normalt sin egen slutseddel. Du bør medbringe FDMs tillæg til slutseddel for at sikre dig bedst muligt. Desuden bør du tage forbehold for, at FDM kan godkende handlen. Dette er allerede fortrykt på FDMs tillæg til forhandlerens slutseddel. Efterfølgende sender du slutsedlen til FDM og får en juridisk gennemgang af aftalen.

I 2016 gennemgik FDM over 1000 slutsedler og så kun én slutseddel, der ikke var bemærkninger til.

Hent eller upload slutseddel til FDM

Køber du bilen privat, kan du hente FDMs slutseddel, som du og sælger skal udfylde og underskrive. Husk at undersøge, om der er restgæld i bilen, inden du køber den.

Omregistreringen af bilen kan du og den private sælger foretage på et af FDMs testcentre eller via SKAT's hjemmeside. FDM anbefaler, at I omregistrerer bilen sammen, inden bilen overdrages.

Se her: Omregistrering af bilen

FDM slutseddel som app

FDMs slutsedler til handel med brugt bil er også tilgængelig som app. App'en kan både hentes i AppStore og Androids Play Butik. I app'en kan du:

  • Oprette og gemme dine slutsedler til handel med brugt bil
  • Underskrive slutsedlen digitalt
  • Sende slutsedlen som pdf direkte fra app'en til modparten eller FDM
  • Tjekke bilens synshistorik og kilometerstand
  • Få information om hvorvidt der er restgæld i bilen

Hent her: FDM slutseddel som app

FDMs andre anbefalinger til dig om bilkøb: 

Når du køber brugt bil hos forhandler

Få hjælp af en rådgiver hos FDM

Bliv medlem af FDM

Af