Biludstyr - fabriksmonteret eller eftermonteret

Der er forskel på, om biludstyr er fabriksmonteret eller originalt eftermonteret. Det har blandt andet en betydning i forhold til garanti og afgiften på udstyret.

Der er forskel på, om biludstyr er fabriksmonteret eller originalt eftermonteret.
Viden

Biludstyr er et omfangsrigt emne med mange muligheder for at tage nogle forkerte beslutninger og blive fristet til at investere unødvendigt. Det kan dog også være det sted, hvor køreglæden og sikkerheden vælges til.

Fabriksmonteret biludstyr

Fabriksmonteret udstyr er udstyr, der kan bestilles i forbindelse med køb af ny bil. Det er udstyr, som man vælger sammen med sælgeren, sådan at det kan nå at blive sat på bilen, inden den forlader fabrikken.

Denne type udstyr er ofte at fortrække, da det er tilpasset bilen og dermed også som udgangspunkt falder ind under bilens nyvognsgaranti. Det er også her, at visse former for udstyr og tilbehør skal vælges, netop fordi det ikke kan eftermonteres, når bilen er samlet færdig. Det gælder fx:

  • Soltag
  • Skindsæder
  • Rat med varme
  • Fartpilot
  • Elruder
  • Træpaneler osv.

Ofte har producenterne valgt at have det forskellige biludstyr i pakkeløsninger, som ligger i bilens vejledende pris. Så spørg altid om priser på pakkeløsninger eller enkelt udstyr.

Det fabriksmonterede biludstyr er ofte dyrt, da man skal betale afgift af det sammen med bilen.

Gør dig klart hvad dit behov er, og hvad du ønsker. Det fabriksmonterede biludstyr er ofte dyrt, da man skal betale afgift af det sammen med bilen.

Originalt eftermonteret biludstyr

Originalt eftermonteret autoudstyr er udstyr, som forhandleren selv kan eftermontere til netop denne biltype. Udstyret monteres efter bilen er indregistreret, og er derfor ofte billigere i forhold til det fabriksmonterede.

Det eftermonterede udstyr kræver ofte indgreb i bilen, og at den skal skilles ad. Dette udstyr skal være lige så velfungerende, men måske ikke lige så veltilpasset, da monteringen ofte ikke kræver adskillelse af den nye bil. Det kan fx være:

  • Anhængertræk
  • Fartpilot
  • Alufælge
  • Motorvarmer osv.

Om eftermonteret biludstyr er omfattet af nybilsgarantien afhænger af en række ting bl.a. af garantiens formulering. De enkelte bilmærkers formuleringer omkring garantien kan variere, så læs garantibestemmelserne grundigt. Er du i tvivl, kan du som medlem kontakte FDM, hvis du har brug for en vurderingen af garantien, før du køber bilen.

Kontakt FDMs eksperter

Hvis du er i tvivl om autoudstyr, kan du altid kontakte FDM Rådgivning eller et FDM Testcenter for vejledning.

Kontakt FDM rådgivning