Få alt skrevet ned i en slutseddel

Når du køber bil, bør du få alt på skrift i din slutseddel. Det gælder uanset om du køber privat eller hos bilforhandler.

Få alt på skrift i slutsedlen
Viden

Når du handler bil, campingvogn eller motorcykel skal der udarbejdes en slutseddel.

Hvad er en slutseddel?

En slutseddel eller en købsaftale er det dokument, du som køber og sælger udfylder i forbindelse med køb og salg af en bil. Slutsedlen er som udgangspunkt bindende og skal indeholde alle aftaler om bilhandlen. Handler du bil med en erhvervsdrivende, så husk at tage forbehold for at FDM kan godkende aftalen, før du skriver under på slutsedlen. Herefter kan du sende slutsedlen til gennemsyn hos FDM, som giver dig svar inden for 24 timer (hverdage). 

Indsend slutseddel

Få alt på skrift i slutseddel

Alle aftaler skal skrives ned til mindste detalje. Hvis bilen skal FDM testes eller til din lokale mekaniker til kontrol, skal I skrive, hvem der betaler for det, og hvordan det klares rent praktisk.

Nogle vælger også at købe bilen med det samme af frygt for bilen bliver solgt til anden side. Det er yderst risikabelt, da bilen trods et pænt udseende kan være særdeles fejlbehæftet. FDM råder til at bilen er testet, inden du skriver under på en slutseddel.

Læs mere: Om FDM brugtbiltest

I slutsedlen skal sælger give de oplysninger om bilen, han kender til. Det gælder fx skader, serviceeftersyn og større reparationer. Sælger skal også give oplysning om evt. restgæld i bilen, men du bør selv tjekke dette ved at kontakte "Den Digitale Bilbog" ved  Tinglysningsretten. Henvendelsen skal ske via hjemmesiden. Bilens stelnummer skal oplyses (det står blandt andet på registreringsattesten).

Tjek registreringsattesten

Er du i tvivl om dit bilkøb, kan du som medlem af FDM bruge din tekniske eller juridiske rådgiver

Før du underskriver slutsedlen, skal du også se bilens originale registreringsattest. Er navnet på den registrerede ejer og den, du handler med, ikke det samme, må sælger med en fuldmagt fra ejeren eller med en slutseddel, der dokumenterer, at han er bilens ejer, godtgøre sin ret til at sælge bilen.

Overdrag aldrig pengene til sælger før du har modtaget bilen, den originale registreringsattest samt andet aftalt udstyr. Det gælder uanset om du handler privat eller hos en bilforhandler.

Garanti på bil hos bilforhandler

Det er frivilligt for en erhvervsdrivende, om han vil give en garanti og længden af garantien. FDM anbefaler, at garantien på en brugt bil minimum er 6 måneder. Uanset om du få garanti på en brugt bil og længden af denne, har du altid to års reklamationsret på bilen.

En ny bil har en fabriksgaranti. Der er forskel på længden af de forskellige bilmærkers garantier, og der kan endda være forskelle på garantilængden på forskellige bilmodeller inden for samme bilmærke. En tommelfingerregel er, at europæiske biler normalt kun er garantidækket i lovens absolut korteste periode, nemlig to år. De asiatiske (japanske og koreanske) bilmærkers garantier går normalt tre år eller endda længere.

Læs mere: Der er forskel på garanti og reklamationsret

FDM tjekker din slutseddel

Dit bilkøb kan ikke fortrydes, når du først har skrevet under på slutsedlen. Når du handler med en bilforhandler, kan du dog tage forbehold for, at FDM kan godkende slutsedlen. Den underskrevne slutseddel sender du herefter hurtigst muligt til FDM. Vi gennemgår slutsedlen inden 24 timer fra modtagelsen (1. hverdag) og sikrer, at slutsedlen er lovlig, og du ikke bliver stillet dårligt med handlen.

Hvis du allerede er medlem af FDM er kontrol af slutsedlen en del af dit medlemskab. Hvis du ikke er medlem, skal du tegne et medlemskab, samtidig med at du indsender din slutseddel. Ud over at få gennemgået din slutseddel får du adgang til FDM rådgivning, hvor FDMs jurister og tekniker hjælper dig både før og efter dit bilkøb.

Indsend slutseddel

De hyppigste problemer i slutsedlerne

I 2017 gennemgik FDM mere end 1.000 slutsedler. Kun én slutseddel fik ikke kommentarer fra FDM. Størsteparten af handlerne er med brugte biler. Nogle af de væsentlige bemærkninger FDM har til slutsedlerne er:

  • Modelår og/eller modelbetegnelse ikke oplyst
  • Bilens leveringsdato er upræcis eller ikke angivet
  • Slutsedlen nævner ikke om bilen tidligere har været skadet
  • Det angives ikke, om bilen har haft service
  • Der tages ulovligt forbehold for bilkøberens ret til to års reklamation
  • Der er noteret restgæld i bilen
  • Bilens kilometerstand er ikke oplyst eller er for lav
  • Synsdatoen er overskredet
  • Bilforhandleren er registeret i udhængsskab hos ”Ankenævn for Biler” eller på firmatjek.dk, da han har nægtet at følge en nævnsafgørelse
  • Bilforhandleren er erklæret konkurs eller i betalingsstandsning

Er du i tvivl om dit bilkøb, kan du som medlem af FDM bruge din tekniske eller juridiske rådgiver. 

FDM anbefaler også om slutseddel:

Kontakt FDM Rådgivning

Tag forbehold for FDM godkendelse i slutsedlen

Omregistrering af din bil

Vil du undgå de værste fælder, når du skal købe brugt bil? I FDMs e-bog om køb af brugt bil får du en guide til hele dit bilkøb og vores eksperters svar på mange af de spørgsmål, der melder sig.
Hent e-bog