Hvornår kan jeg vælge dieselbil?

Der er tre regler for din primære kørsel, som du kan bruge for at tjekke, om du har det rette kørselsmønster til at have en dieselbil.

Har du det rette kørselsmønster til en dieselbil?
Fotograf:
Viden

En del bilkøbere ser først og fremmest på økonomien, når de vælger dieselbil. Dieselbiler er ofte opgjort til at køre længere på literen og diesel er billigere end benzin. Men en dieselbil kan blive en dyr investering, hvis dit kørselsmønster ikke passer til en dieselbil.

Korte eller lange ture

Kører du primært korte bilture, har kø-kørsel eller kørsel mest i byer, så bør du som grundregel vælge en benzin- eller el/hybridbil. Pendlerne, der dagligt kører over lange afstande uden køkørsel, kan derimod vælge diesel.

Tidligere var det et spørgsmål om motorens konstruktion og dermed holdbarhed. I dag er det primært et spørgsmål om tilsodning af blandt andet indsugningssystem og hensynet til partikelfilteret, der gør, at man skal undgå de korte ture og tomgangskørsel i en dieselbil. I sidste ende kan det have afgørende betydning for pengepungen i dyre reparationer på dieselbiler.

Se hvordan FDM kan hjælpe dig til at gøre et trygt bilkøb

I dag er det primært et spørgsmål om tilsodning af blandt andet indsugningssystem og hensynet til partikelfilteret, der gør, at man skal undgå de korte ture og tomgangskørsel i en dieselbil

Tre diesel-regler

Hvis du kan nikke til nedenstående tre tommelfingerregler, kan du overveje en dieselbil:

  • Jeg kører minimum 30 km pr. køretur om dagen på mine primære turer 
    Din dieselmotor skal nå at blive gennemvarm. Om sommeren skal du køre minimum 30 km pr. tur, før motoren er gennemvarmet. Om vinteren skal du køre længere for at opnå drifttemperatur alt afhængig af den aktuelle udetemperatur .
  • Dine primære køreture har en varighed på minimum 30 minutter om dagen
    Igen handler det om, at motoren skal blive gennemvarm.
  • Minimal kø- eller tomgangskørsel på dine primære ture
    Selv om du har 50 km til jobbet hver vej, er dit kørselsmønster ikke til en dieselbil, hvis du primært triller af sted på motorvejen i kø. Din motor vil sode til ved den slags kørsel.

Råd og vejledning

Vi får ofte spørgsmål om, hvilket brændstof, der egner sig til kørselsbehovet. Som medlem af FDM kan du altid kontakte vores rådgivning, som kan komme med en mere konkret vurdering og vejledning ud fra dit kørselsmønster. Du kan også få hjælp til andre spørgsmål i forbindelse med bilkøbet og få gennemgået slutsedlen, inden du afslutter handlen.

Kontakt FDM