Hvornår kan jeg vælge dieselbil?

Der er fire tommelfingerregler for din primære kørsel, som du kan bruge til at tjekke, om du har det rette kørselsmønster til at vælge en dieselbil.

Har du det rette kørselsmønster til en dieselbil?
Viden

En del bilkøbere ser først og fremmest på økonomien, når de vælger dieselbil. Dieselbiler er ofte opgjort til at køre længere på literen og diesel er billigere end benzin. Men en dieselbil kan blive en dyr investering, hvis dit kørselsmønster ikke passer til en dieselbil.

Korte eller lange ture

Kører du primært korte bilture, har kø-kørsel eller mest kørsel i byer og på landeveje, så bør du som grundregel vælge en benzin- eller el/hybridbil. Pendlerne, der dagligt kører over lange afstande på motorveje uden køkørsel, kan derimod vælge diesel.

Pendlerne, der dagligt kører over lange afstande på motorveje uden køkørsel, kan vælge diesel.

Tidligere var det et spørgsmål om motorens konstruktion og dermed holdbarhed. I dag er det primært et spørgsmål om tilsodning af blandt andet indsugningssystem og hensynet til partikelfilteret, der gør, at man skal undgå de korte ture og tomgangskørsel i en dieselbil. I sidste ende kan det have afgørende betydning for pengepungen i dyre reparationer på dieselbiler.

Læs også: Guide til et trygt bilkøb

Kørsel på motorveje er en fordel

Kørsel på motorvej er i mange tilfælde en forudsætning for at skabe tilstrækkelig varme i partikelfilteret, hvis partiklerne skal afbrændes løbende under kørsel. Denne proces kaldes også passiv regenerering.

Hvis ikke der er tilstrækkelig varme i partikelfilteret, udføres aktiv regenerering. Det betyder, at der bliver indsprøjtet dieselolie i motoren, efter forbrændingen er fuldført, hvorved der opstår risiko for, at dele af dieselolien blander sig med motorens smøreolie.

Hvis afbrændingen af partiklerne oftest sker som aktiv regenerering, stiger olieniveauet i motoren. Dermed mister den oprindelige motorolie sin smøreevne.

Læs også: Hent FDMs slutseddel her

Fire diesel-regler

Hvis du kan nikke til nedenstående fire tommelfingerregler, kan du overveje en dieselbil:

  • Du kører minimum 30 km pr. køretur om dagen på dine primære turer 
    Din dieselmotor skal nå at blive gennemvarm. Om sommeren skal du køre minimum 30 km pr. tur, før motoren er gennemvarmet. Om vinteren skal du køre længere for at opnå drifttemperatur alt afhængig af den aktuelle udetemperatur .
  • Dine primære køreture har en varighed på minimum 30 minutter om dagen
    Igen handler det om, at motoren skal blive gennemvarm.
  • Minimal kø- eller tomgangskørsel på dine primære ture
    Selv om du har 50 km til jobbet hver vej, er dit kørselsmønster ikke til en dieselbil, hvis du primært triller af sted på motorvejen i kø. Din motor vil sode til ved den slags kørsel.
  • Mindst halvdelen af din kørsel foregår på motorvejen.

Råd og vejledning

Vi får ofte spørgsmål om, hvilket brændstof, der egner sig til kørselsbehovet. Som medlem af FDM kan du altid kontakte vores rådgivning, som kan komme med en mere konkret vurdering og vejledning ud fra dit kørselsmønster.

Du kan også få hjælp til andre spørgsmål i forbindelse med bilkøbet og få gennemgået slutsedlen, inden du afslutter handlen.

Kontakt FDM