Kender du biltypen?

Skal din næste bil være en SUV, stationcar eller hatchback? Hvis du er på udkig efter ny bil, kan de forskellige biltyper virke lidt uoverskuelige. Vi har samlet en guide til dig, så du let kan få styr på, hvilken biltype der passer til dit behov.

FDM har her samlet en guide over de mange typer, så du kan gennemskue markedet og se, hvilken en type, der er det bedste valg for dig.
Viden

Der er mange biltyper ude på vejene, og der kommer flere med fantasifulde navne. FDM har her samlet en guide over de mange typer, så du kan gennemskue markedet og se, hvilken type, der er det bedste valg for dig.

Få hjælp til bilkøbet

Cabriolet

Cabriolet

En cabriolet er en firepersoners bil, hvor taget kan åbnes. Typisk er taget en stofkaleche, der foldes ned i bagagerummet sammen med bagruden. Nogle modeller har metalfoldetag og kaldes coupé-cabriolet, CC. Der findes også en mindre og billiger afart, hvor kun tagkalechen kan rulles tilbage. Du vil måske støde på nogen, der bruger det engelske ord convertible om bilen, mens andre anvender forkortelsen cabrio. 

Eksempler: BMW 4-serie cabriolet, Opel Cascada, Audi A3 Cabriolet 

Coupé illustration

Coupé

Coupéen er en bil, der er kuperet bagtil – det vil sige, at den har en meget skrånende taglinje – og som normalt har to sidedøre og kan have stor bagklap. Du kan få bilen med og uden bagsæde. De fleste sportsvogne regnes for coupéer (sportscoupé). En nyere version er fire- og femdørs-coupéen, som egentlig er en lav sedan med skrånende bagparti.

Eksempler: Toyota GT 86, Porsche 911

Læs også: Guide til trygt bilkøb

Crossover

Crossover

Hvad er forskellen på en SUV og en crossover? I praksis er en crossover en krydsning mellem SUV og hatchback/stationcar. Det er en bil med SUV-træk og med god frihøjde og høj siddeposition, men det er mere en personbil end en SUV, og du kan ofte ikke få den med firehjulstræk. Bilen er tidligere blevet kaldt en softroader, og navnet varierer stadig fra bilmærke til bilmærke, hvor nogle kalder bilen en CUV: crossover utility vehicle. Den nyeste form er en cross-over-coupé, hvor bagpartiet har coupé-/hatchbacklinjer.

Eksempler: Renault Captur, Nissan Qashqai, Peugeot 3008

Hatchback

Hatchback

Hatchback er et bøvlet ord på dansk, men det er den gængse betegnelse for den mest almindelige biltype, du vil støde på. Hatch er engelsk og betyder luge eller klap, og det henviser til den store bagklap. I dansk tradition regnes den for en dør, så en hatchback kaldes også tredørs eller femdørs. Andre ord for næsten samme type er liftback, fastback eller bagklapmodel.

Eksempler: VW Golf femdørs, Peugeot 208, Toyota Aygo

Kassevogn

Kassevogn

Kassevognen er en lukket varebil, som regel uden sideruder og med adskillelse mellem kabine og lastrum. Du kan få den i mange størrelser.

Eksempler: VW Transporter, Ford Transit, Peugeot Boxer

Limosine

Limousine

Luksussedan i stor størrelse. Den bliver ofte kørt af en chauffør og med adskillelse mellem fører- og passagerkabine. I almindeligt sprogbrug bruges limousine om alt fra Mercedes-Benz S-klasse til ”stretched limo”, de ultralange amerikanske hollywoodlimousiner. Du kan også støde på en SUV-limousine og nogle tyske mærker bruger ordet om helt almindelige sedaner.

Eksempler: Mercedes-Benz S-klasse lang, Stretch Cadillac limo, Stretch Hummer H2

Minibus Minibus

Minibussen er, som navnet lover, en lille bus, typisk med mindst otte sæder og skydedøre.

Eksempler: VW Caravelle, Fiat Ducato, Mercedes-Benz Vito

MPV illustration MPV

MVP er en knap så mundret forkortelse af: multi purpose vehicle. „Multi” dækker over, at bilen kan indrettes fleksibelt med sæder og bagageplads. Du får en mellemting mellem en stationcar og en minibus, som har fem til syv sæder. Du kan også kalde den en multibil, minivan, storfamiliebil med syv sæder eller – for Citroën Berlingo-typen – en børnecontainer.

Eksempler: Citroën C4 Picasso, Ford Galaxy, Kia Venga

Læs også: Den bedste bil til børnefamilien

Offroader Offroader

En offroader er den seriøse afdeling af firehjulstrukne personbiler, men har ingen præcis betydning. Det er en forløber for SUVen, og den kaldes også en firehjulstrækker, terrænbil eller 4x4, hvor det sidste betyder fire hjul og træk på alle fire. I den endnu tungere afdeling findes f.eks. 6x6 eller 8x4.

Eksempler: Land Rover Range Rover, Toyota Land Cruiser, Jeep Wrangler

Off roader Pickup

Pickupens danske navn beskriver faktisk typen bedre: en ladvogn. Den er baseret på offroader og SUV’en. Den kan have bagsæde og har et åbent lad, som nogle gange er lukket med hardtop. Nogle pickups har også firehjulstræk.

Eksempler: Toyota Hilux, Ford Ranger, Nissan Navara

Cabriolet Roadster

En roadster er en topersoners åben bil, som ofte er til den sportslige side. Du kan lukke den med stofkaleche eller hardtop, og bilen kan også kaldes spider og spyder.

Eksempler: Mazda MX-5, Mercedes-Benz SLK, BMW Z4

Sedan illustration Sedan

Sedan er den helt traditionelle biltype med bagagerum adskilt fra kupéen. Bilen kan også kaldes firedørs og, meget sjældent, todørs. Sedan stammer fra fransk og betød oprindeligt en lukket bærestol.

Eksempler: Audi A4 Limousine, Ford Mondeo firedørs, Mercedes-Benz E-klasse

Sedan bil Shooting brake

Shooting brake er en gammel betegnelse for en stationcar med coupétræk. Ordet har fået renæssance, stadig med sin oprindelige betydning.

Eksempler: Mercedes-Benz CLS Shooting Brake, Jaguar XF Sport Brake

Læs også: Ny eller brugt bil

Stationcar

Stationcar

Stationcar er den praktiske biltype, hvor taget fortsætter til bagenden, der har en mere eller mindre lodret bagklap. Bagagerummet går i ét med kabinen, eventuelt med et dækken langs vindueskanten. Navnet har britisk oprindelse, hvor det var en biltype til at hente gæster og deres bagage med på banegården.

Eksempler: VW Passat Variant, Opel Astra Sports Tourer, Skoda Fabia Combi

SUV SUV

Oprindelig var en SUV en terrængående, høj stationcartype med pickup-aner. Definitionen er ikke præcis, og SUV bruges nu mest om mere eller mindre terrængående biler, med god frihøjde i den personbilagtige afdeling. Der er mulighed for firehjulstræk. En ny afart af SUV er SUV-coupé, hvor bagpartiet har coupé-/hatchbacklinjer. SUV står for sport utility vehicle.

Eksempler på en SUV: VW Tiguan, Opel Mokka X, Hyundai Tucson

 

Illustrationer: Peter Heydenreich