Sådan foregår køb og salg på bilauktion

Bilauktion er et alternativ til den almindelige måde at købe eller sælge bil på. Men du skal se dig godt for.

Bilauktion med underskrift.
Viden

Bilauktion er først for fremmest for professionelle. Du bør som almindelig forbruger normalt holde dig til de almindelige måder at handle bil på, medmindre du har stor forstand på brugte biler og et lige så stort kendskab til bilpriser og de særlige forhold, der gælder ved auktioner. 

Bemærk!

Pr. 1. januar 2022 er en ny købelov trådt i kraft i Danmark. Denne lov gælder for køb foretaget i år 2022 og fremefter. 

Vær opmærksom på, at for køb foretaget før år 2022 gælder den tidligere købelov. 

Hvilke typer bilauktion findes? 

Man er nødt til at skelne mellem bilauktion på internettet og bilauktioner, hvor man selv kan være til stede. Der gælder nemlig forskellige regler, og dine rettigheder er vidt forskellige. 

Ens for de to typer auktioner er dog, at det er den, der byder højest, der får bilen. Og ved begge auktionsformer vil bilen altid være beskrevet af sælger eller en ansat ved auktionsfirmaet. Da der er tale om brugte biler og kortfattede beskrivelser, kan beskrivelserne selvfølgelig langt fra fortælle den fulde sandhed om bilerne. 

Ved begge auktionsformer vil der normalt være betydelige gebyrer eller tillæg, der skal betales ud over budsummen. Det er meget vigtigt, at man som både køber og sælger sætter sig ind i disse gebyrer. 

Pr. 1. januar 2022 er en ny købelov trådt i kraft. Fælles for de forskellige auktionstyper er, at du efter denne nye købelov skal have let adgang til klare og omfattende oplysninger om bilen. På denne måde har du mulighed for at sætte dig ordentligt ind i bilens stand. Modtager du ikke sådanne oplysninger, kan konsekvensen være, at bilen vil blive anset for mangelfuld efter købelovens almindelige regler. 

Illustration af underoverskriftHvad gælder ved bilauktion på nettet?

Ved de internetbaserede auktioner må køberen nøjes med sælgerens beskrivelse og nogle billeder af bilen. Netauktionen over bilen forløber normalt i nogle dage, hvor der kan bydes døgnet rundt. 

FDM vil normalt kraftigt fraråde, at du køber en bil ubeset, ligesom du altid bør prøvekøre en brugt bil inden køb. Dette råd gælder selvfølgelig også, når der er tale om netauktioner. Denne handelsform henvender sig primært til professionelle med stort kendskab til bilerne. 

Illustration af underoverskriftHvilke rettigheder har du som køber ved netauktion?

Købelovens regler gælder ved netauktioner som ved almindeligt salg fra forhandler til forbruger. Forbrugeren har desuden 14 dages fortrydelsesret ved netauktioner. Fortrydelsesretten er meget vigtig, for det er i denne 14 dages fortrydelsesperiode, forbrugeren kan foretage den gennemgang af bilen, som han ikke kunne inden købet. 

Illustration af underoverskriftHvilke rettigheder har du som privat sælger ved netauktion? 

Sælgeren skal normalt acceptere nogle meget omfattende vilkår. Man kan derfor let stå i en situation, hvor nogle vilkår viser sig at komme bag på en. Sætter du din bil til salg på en netauktion, skal du desuden være klar over, at køberen formentlig er professionel. Han køber måske bilen til videresalg, hvilket prisen også vil afspejle. Du skal aldrig sætte din bil til salg på en netauktion, hvis du ikke selv kan få lov til at sætte en mindstepris. 

Illustration af underoverskriftHvad gælder ved bilauktion med fremmøde? 

På en almindelig bilauktion er bilen til stede. Du kan altså komme og kigge på bilerne, og du kan være til stede i auktionshallen under selve auktionen. De tilstedeværende byder normalt ved håndsoprækning. Du skal ikke regne med, du kan komme til at prøve bilen på samme måde som hos en bilforhandler. Der er derfor risiko for at købe en bil, der trænger til uforudsete reparationer, der er større end ved et almindeligt køb. 

Illustration af underoverskriftHvilke rettigheder har du som køber på almindelig bilauktion? 

Købeloven begrænser forbrugerens rettigheder ved køb på en almindelig auktion i forhold til køb hos en forhandler. Bilen skal naturligvis stadig være korrekt beskrevet og herunder også oplyse om tidligere store skader, kendte fejl osv. 

Derudover har køberen ingen rettigheder, medmindre bilen er i væsentlig ringere stand, end køberen havde ret til at forvente i henhold til beskrivelsen. Det er normalt auktionsfirmaet, der hæfter for mangler over for en forbruger, der har købt en bil. Hvis du vælger at prøve kræfter med at købe bil på bilauktion, skal du forberede dig godt hjemmefra. Udse en eller nogle få biler hjemmefra, tag en dygtig tekniker med, så I kan gennemgå bilerne så grundigt som muligt inden auktionen. 

Illustration af underoverskriftHvilke rettigheder har du som privat sælger på almindelig bilauktion? 

Bilen skal beskrives fuldstændig korrekt, og du skal loyalt oplyse om de ting ved bilen, som en køber normalt vil have brug for at vide. Normalt kan man sætte en mindstepris, men du skal huske på, at køberen til bilen typisk vil være en bilforhandler, der skal sælge bilen videre, så budsummen vil derfor ofte opleves som lav. 

Læs mere: Sælg din bil

Illustration af underoverskriftEr der gebyrer ved bilauktioner? 

Normalt skal både køber og sælger betale gebyr til auktionsfirmaet, når en handel er indgået. Men nogle vilkår siger bl.a., at hvis en køber smutter fra handelen, hvor bilen er fejlbeskrevet, betragtes købet alligevel som indgået. Auktionsfirmaet har dermed krav på gebyr for gennemført salg. I sådanne situationer kan den private sælger komme til at hænge på begge gebyrer og stadig have bilen. Det er derfor vigtigt, at bilen beskrives meget nøjagtigt, hvis du vælger at prøve at sælge via netauktion. 

Har du brug for hjælp? 

Som medlem af FDM har du adgang til bilteknisk og juridisk rådgivning også i forbindelse med køb af bil.

Få rådgivning