Find det rigtige billån

Spar tusindvis af kroner ved at vælge det rigtige billån. Sæt dig ind i de centrale lånebegreber og undersøg markedet, så du er klædt godt på inden din bilhandel. Bliv her guidet gennem begreber og faldgruber.

Det kan derfor godt betale sig at bruge et par aftener på at undersøge markedet for bilfinansiering
Viden

Billån kan ligesom alle andre former for finansiering være vanskelig at finde ud af. Det kan derfor godt betale sig at bruge et par aftener på at undersøge markedet for bilfinansiering.

Du kan få billån hos både bilforhandlere, banker og realkreditinstitutter. Der er mange individuelle krav, der gør sig gældende, når du skal finde det billigste billån. 

Det kan godt betale sig at bruge et par aftener på at undersøge markedet for bilfinansiering

Billån via realkreditinstitut

Hvis du har en ejerbolig med friværdi, er et billån med pant i boligen ofte den billigste måde at finansiere en bil.

Realkreditinstitutterne i Danmark tilbyder meget billig finansiering af ejerboliger, som også kan benyttes til bilfinansiering, så længe de samlede lån ikke overstiger 80 pct. af boligens friværdi.

Derudover tilbyder bankerne også billige prioritetslån i boligen i belåningsintervallet 80-95 pct. Om den billigste løsning er at optage et prioritetslån eller et nyt realkreditlån afhænger af flere forhold.

FDMs forbrugerøkonom om billån

Billån i banken

Der er stor forskel på, hvad et billån koster i de enkelte pengeinstitutter. De store banker har desuden forskellige priser afhængigt af dit kundeforhold.

Samtidig findes der en række pengeinstitutter, der tilbyder billig finansiering, hvis du i forvejen er medlem af en bestemt fagforening eller organisation. Tjek derfor priserne på fx Mybanker eller Pengepriser.dk og overvej ud fra en helhedsvurdering af din økonomi, om det er fordelagtigt at skifte bank i forbindelse med bilkøb. 

Billån hos bilforhandleren

Alternativt kan du få finansieret bilen hos bilforhandleren, hvilket kan virke tillokkende, når du alligevel står nede hos forhandleren.

Det kan umiddelbart være lige så billigt at få bilen finansieret via bilforhandlerens finansieringsselskab som hos de billigste banker. Det gælder specielt for dyre biler, da renterne generelt er lavere hos bilforhandlerne, mens stiftelsesomkostningerne er højere.

Det er helt afgørende, at du ved, hvad en alternativ finansiering i fx banken vil koste. Bilforhandleren modtager en provision for at formidle lånet. Desuden lægger forhandlerne typisk et gebyr på 2-6.000 kr. oven i lånet.

Da stiftelsesomkostningerne ikke er fradragsberettigede, kan et lån optaget hos en bilforhandler med en lav månedlig bruttoydelse og lav årlig omkostning i procent (ÅOP) før skat, rent faktisk ende med at blive dyrere end et tilsvarende banklån. Du skal derfor kende ÅOP efter skat for i sidste ende at kunne gennemskue, hvilket lån der er billigst.

Derfor er det også vigtigt, at du er villig til at forhandle om stiftelsesomkostningerne med bilforhandleren, hvis finansieringen skal foregå der. Hvis du optager et billån, der formidles af en bilforhandler, har du som udgangspunkt to ugers fortrydelsesret. Det gælder kun finansieringen og ikke selve bilkøbet.

Lav dit hjemmearbejde

Finansiering af biler er en indtægtskilde for bilforhandleren ligesom formidling af forsikring, prisen for den nye bil og prisen, som han vil betale for din gamle bil. Det er derfor vigtigt, at du har lavet dit hjemmearbejde, inden du tropper op hos bilforhandleren, da det hurtigt kan blive uoverskueligt, når de enkelte delelementer blandes sammen.

Anbefalingen er derfor, at du undersøger mulighederne for både bilfinansiering og forsikring på samme måde, som du vil tjekke prisen på biler, inden du gennemfører en bilhandel. Det er indsatsen værd at bruge tid på at undersøge muligheder for bilfinansiering.

Uanset hvem du er, kan du nemt spare tusindvis af kroner ved at vælge den rigtige finansieringsform eller pengeinstitut. 

Se også: 5 gode råd, når du skal finde billån

Få hjælp til køb af brugt bil

Vil du undgå de værste fælder, når du skal købe brugt bil? I FDMs e-bog om køb af brugt bil får du en guide til hele dit bilkøb og vores eksperters svar på mange af de spørgsmål, der melder sig. 

Hent e-bog