Hvad koster leasingbilen dig?

Der er en del leasingtilbud, der umiddelbart virker attraktive. Men om tilbuddet er godt for dig, kommer både an på det aktuelle tilbud og dine behov og muligheder. Få gode råd til, hvordan du gennemskuer det gode tilbud.

Er leasingtilbuddet attraktivt?
Viden

Har du et godt leasingtilbud i hånden eller kan det bedre betale sig for dig at købe bilen?

Der er efterhånden mange leasingtyper, der mest dækker over bilforhandlernes markedsføringsbegreber. Hvis du privatleaser med en FDM Leasingkontrakt eller en tilsvarende forbrugerbeskyttelse i kontrakten, er det som udgangspunkt således:

  • Er du i markedet efter en ny bil og gerne vil udskifte bilen ofte, så kan du økonomisk set overveje privatleasing
  • Det kan ofte ikke betale sig at lease de helt små biler i mini- og mikroklassen
  • Når du sammenligner priser, skal du huske, at biler ofte sælges med rabat i forhold til listeprisen. Du skal derfor kende bilens reelle købspris, når du sammenligner med leasingprisen. Det kan have afgørende betydning for dit valg. Vores erfaring er, at du ofte kan trække mellem 5 og 15 pct. (sommetider mere) fra listeprisen. Jo større bil, jo større kan rabatten på listeprisen ofte blive
  • Leasing-tilbud baseret på FDMs leasingkontrakt har service inkluderet - husk at lægge serviceudgifter til en eventuel købspris af samme bilmodel for at kunne sammenligne de to priser samt de låneomkostninger du har ved at købe den tilsvarende model.
  • For at få det optimale ud af din leasingaftale er det vigtigt, at du kender dit kørselsmønster ret nøjagtigt
  • En leasingaftale kan opsiges med en måneds varsel, så du kan være ude af aftalen efter ca. seks måneder (for de allerbilligste leasingbiler) og et år for de fleste leasingbiler. Husk dog, at førstegangsbeløbet ikke tilbagebetales.

Læs mere: Få styr på leasingformerne

Godt tilbud eller ej?

Uanset om du overvejer at lease eller købe den næste bil, så er der flere elementer, der spiller ind, når du skal vurdere, hvad der er bedst for dig. Du bør blandt andet overveje:

Udbetaling/førstegangsydelse

Måske er du i en situation, hvor du ikke har 20 pct. til udbetaling på en ny bil? Her kan der være gode muligheder på leasingmarkedet, hvor nogle bilmærker i øjeblikket har en førstegangsydelse på 3.-5.000 kr. Vær dog opmærksom på, at en førstegangsydelse ikke betales retur efter endt leasing.

Samlet pris

Det kan være svært at gennemskue, hvad den endelige pris er for både leasing og køb af bilen. Ofte købes biler ikke til listeprisen, så det kræver, at du tager kontakt til en forhandler og hører, hvad han vil sælge bilen for.

Hvis der er en særlig interesse i at få leaset netop din aktuelle bilmodel ud, vil leasingtilbuddet ofte vise sig, at være økonomisk attraktivt i forhold til købsprisen. Vær opmærksom på, at der i perioder kan være kampagner for både leasingbiler og køb af biler.

Leasingkontrakt/slutseddel

Begge typer bilhandler afsluttes med et juridisk dokument, hvor alt i aftalen skal fremgå. Både leasingkontrakt og slutseddel bør du sende til FDM, så du får dem gennemgået. Tjek at forhandleren bruger FDMs leasingkontrakt eller en kontrakt med tilsvarende forbrugerbeskyttelse.

Hent FDMs leasingkontrakt

Køb: Brug FDMs slutseddel

Bilmodel

Den kampagnemodel, du kigger på, har måske ikke alt det udstyr, du ønsker. Hvis du opgraderer leasingbilen med ekstraudstyr, skal du være opmærksom på, at udstyret kan gøre bilen dyrere i leasingperioden. I en købebil kan ekstraudstyr være en del af din prisforhandling og have en restværdi, når du sælger bilen igen brugt.

Over- og underkørte kilometer

De fleste leasingkampagner tager udgangspunkt i 15.000 km/året. For at kunne gennemskue tilbuddet og sammenligne priser, er det vigtigt, at du får et tilbud på de reelle antal kilometer, du forventer at køre. Det kan være svært at gennemskue, hvor mange kilometer du kommer til at køre i bilen.

Det kan ikke betale sig at køre væsentligt under eller over det aftalte antal kilometer. Kører du flere kilometer betaler du ekstra for hver kilometer, og selv om du i nogle aftaler kan få penge retur, hvis du ikke kører nok kilometer, kan dette som udgangspunkt ikke svare sig. Leasing egner sig bedst til dem, der kender deres kørselsbehov meget præcist i hele leasingperioden.

Tilbagelevering af bil

Leasingperioden er for de fleste privatleasingbiler på 36 måneder. Herefter afleveres bilen retur. Du får ingen penge i hånden ved tilbageleveringen, men skal måske endda betale for buler og ridser.

FDMs erfaring er, at det ofte koster mellem 3. og 5.000 kr. at tilbagelevere en leasingbil. I en købt bil vil du ved salg måske have en vis opsparet værdi (friværdi) tilbage.