Sikret mod bundløs bilgæld

Ved visse typer bil-finansiering er der mulighed for at komme ud af billånet ved at bruge den såkaldte kreditaftalelov. Tal altid med en rådgiver, inden du overvejer muligheden.

Hvis du ikke længere kan betale afdrag på billånet, kan der være hjælp for dig at hente i kreditaftaleloven.
Viden

Privatøkonomien kan pludselig ændre sig. Arbejdsløshed, skilsmisse eller blot dårligere tider kan betyde, at der ikke længere er råd til at afdrage på billånet. Og hvis brugtvognspriserne er i bund, er det måske heller ikke muligt at sælge bilen uden et stort tab.

I den situation kan der være hjælp for dig at hente i kreditaftaleloven, der giver mulighed for at stoppe afdragene på lånet og afvikle billånet uden yderligere gæld.

Mulighed for at stoppe lånet

Har du finansieret dit billån via bilforhandleren eller gennem et finansieringsselskab på en såkaldt "købekontrakt med ejendomsforbehold", og betalt mindst 20 % af bilens pris i udbetaling, er du omfattet af kreditaftaleloven.

Den giver dig som forbruger mulighed for, at stoppe tilbagebetalingen af lånet og efterfølgende aftale en frivillig tilbagelevering af bilen til bilforhandleren/finansieringsselskabet. FDM opfordrer dog til altid at udvise økonomisk ansvarlighed og gennemtænke situationen nøje, inden kreditaftalelovens muligheder tages i brug.

Læs mere: Find den rette billån

Reglerne er ment som en forbrugerbeskyttelse og tænkt som et sikkerhedsnet under dem, der ellers ville havne i bundløs bilgæld. For at være omfattet af kreditaftaleloven skal du have misligholdt dit billån, hvilket betyder, at du skal være minimum et afdrag bagud.

Sagen kan komme i fogedretten 

Når afbetalingen er stoppet, vil finansieringsselskabet rykke for den manglende indbetaling. Her kan du overveje at kontakte finansieringsselskabet og lave en aftale om en frivillig tilbagelevering af bilen. Hvis finansieringsselskabet går med til det, vil du modtage et dokument herom, som du skal underskriver og returnere til selskabet.

Hvis du ikke kontakter finansieringsselskabet, vil sagen ende i fogedretten. Du vil modtage et brev fra fogedretten, hvor du bliver bedt om at møde op på et bestemt tidspunkt. Hvis bilen ikke allerede er returneret til forhandleren, vil du blive bedt om at medbringe den samt registreringsattest. Efter fogedretsmødet og når bilen er returneret, er sagen afsluttet.

Det er vigtigt at understrege, at nok bliver du gældfri, men du mister samtidig din udbetaling og de afdrag, du allerede har betalt på bilen. Skulle økonomien have ændret sig, siden du stoppede dine afdrag, kan det også være en mulighed at indgå en afdragsordning for at beholde bilen. Loven gælder kun for private forbrugere og altså ikke erhvervsdrivende.

Hvad bør du gøre

Hvis du ikke har andre muligheder end at stoppe betalingen af billånet, skal du gøre følgende:

  1. Kontakt en rådgiver og gennemgå med denne, om dette er eneste og rette løsning for dig. Er du medlem af FDM, kan du kontakte FDM Rådgivning
  2. Stop betalingen af billånet
  3. Brug blanketten om "Frivillig tilbagetagelse af bil", når du leverer bilen retur. Hent blanketten her
  4. Indgå ingen aftaler om frivillig tilbagelevering eller eventuel afvikling af gæld uden at have en rådgiver fra FDM til at gennemgå aftalen
  5. Fortsæt med at betale vægtafgift og forsikringer indtil bilen er returneret eller sagen er afgjort i fogedretten
  6. Mød i fogedretten på den anmodede dato

Læs mere: Få hjælp af FDMs rådgivning