Stop billånet før tid uden yderligere gæld

I nogle tilfælde kan du komme ud af et billån før tid ved hjælp af den såkaldte kreditaftalelov. Det kan forhindre, at du ender i bundløs gæld, hvis du i en periode er i vanskeligheder privatøkonomisk.

To personer sidder ved en computer og kigger på hinanden.
Viden

Privatøkonomien kan pludselig ændre sig. Arbejdsløshed, skilsmisse eller blot dårligere tider kan betyde, at der ikke længere er råd til at afdrage på billånet. Og hvis brugtvognspriserne er i bund, er det måske heller ikke muligt at sælge bilen uden et stort tab.

I den situation kan der være hjælp for dig at hente i kreditaftaleloven, der giver mulighed for at stoppe afdragene på lånet og afvikle billånet uden yderligere gæld.

Illustration af underoverskriftHvordan stopper du billånet?

Har du finansieret dit billån via bilforhandleren eller gennem et finansieringsselskab på en såkaldt "købekontrakt med ejendomsforbehold" og betalt mindst 20 % af bilens pris i udbetaling, er du omfattet af kreditaftaleloven.

Den giver dig som forbruger mulighed for at stoppe tilbagebetalingen af lånet og efterfølgende aftale en frivillig tilbagelevering af bilen til bilforhandleren eller finansieringsselskabet. Det er dog ikke helt uden konsekvenser for dig, og FDM opfordrer altid til at udvise økonomisk ansvarlighed og gennemtænke situationen nøje, inden kreditaftalelovens muligheder tages i brug.

Reglerne er ment som en forbrugerbeskyttelse og tænkt som et sikkerhedsnet under dem, der ellers ville havne i bundløs gæld. For at være omfattet af kreditaftalelovens mulighed for tilbagelevering skal du have misligholdt dit billån, hvilket betyder, at du skal være minimum et afdrag bagud.

Illustration af underoverskriftHvornår ender en sag i fogedretten?

Når du er stoppet med at afdrage på dit billån, vil finansieringsselskabet rykke for den manglende indbetaling. Her kan du overveje at kontakte finansieringsselskabet og lave en aftale om en frivillig tilbagelevering af bilen. Hvis finansieringsselskabet går med til det, vil du modtage et dokument herom, som du skal underskrive og returnere til selskabet.

Hvis du ikke kontakter finansieringsselskabet, vil sagen ende i fogedretten. Du vil modtage et brev fra fogedretten, hvor du bliver bedt om at møde op på et bestemt tidspunkt. Hvis bilen ikke allerede er returneret til forhandleren, vil du blive bedt om at medbringe den samt registreringsattest. Efter fogedretsmødet, og når bilen er returneret, er sagen afsluttet. Du risikerer dog at skulle betale de omkostninger, der måtte være i forbindelse til fogedrettens behandling af sagen.

Læs mere: Alt du skal vide om registreringsattesten

Det er vigtigt at understrege, at nok bliver du gældfri, men du mister samtidig din udbetaling og de afdrag, du allerede har betalt på bilen. Du risikerer også, at det bliver vanskeligere for dig at gå ud og købe en bil på ny. Skulle økonomien have ændret sig, siden du stoppede dine afdrag, kan det også være en mulighed at indgå en afdragsordning for at beholde bilen. Kontakt finansieringsselskabet for at høre, om der er mulighed for en afdragspause eller mindre afdrag.

Du bør også være opmærksom på, at du risikerer at blive erstatningsansvarlig, hvis bilen har skader. Det betyder bl.a., at finansieringsselskabet kan melde skader til dit forsikringsselskab, og du skal derfor betale selvrisiko for hver skade, eller hvis du har udvist såkaldt ”forsømmelighed”, og bilen er i en ringere stand, end hvad der følger af almindelig slitage.

Endelig bør du være opmærksom på, at du også risikerer at blive registreret i ét år i RKI med en note om, at du har benyttet dig af kreditaftalelovens mulighed for frivillig tilbagelevering.

Loven gælder kun for private forbrugere og altså ikke erhvervsdrivende.

Illustration af underoverskriftHvad bør du gøre?

Hvis du ikke har andre muligheder end at stoppe betalingen af billånet, skal du gøre følgende:

  1. Kontakt en rådgiver og gennemgå med denne, om dette er den eneste og rette løsning for dig. Er du medlem af FDM, kan du kontakte FDM Rådgivning
  2. Stop betalingen af billånet
  3. Brug blanketten om "Frivillig tilbagetagelse af bil, når du leverer bilen retur - Download blanket
  4. Indgå ingen aftaler om frivillig tilbagelevering eller eventuel afvikling af gæld uden at have en rådgiver fra FDM til at gennemgå aftalen
  5. Fortsæt med at betale vægtafgift og forsikringer indtil bilen er returneret, eller sagen er afgjort i fogedretten
  6. Mød i fogedretten på den anmodede dato

Har du brug for hjælp? 

Husk, som medlem af FDM har du adgang til bilteknisk og juridisk rådgivning. Hvis du har problemer med et billån, kan du få vejledning af en rådgiver. 

Få rådgivning