Vigtigt at vide om privatleasing

Privatleasing er, når du som forbruger langtidslejer en bil. Sæt dig grundigt ind i leasingvilkårene, før du beslutter om leasing er noget for dig.

Sæt dig grundigt ind i leasingvilkårene, før du beslutter om leasing er noget for dig
Viden

Aftaler om privatleasing af en bil er normalt bygget op, så de består af tre elementer:

 

  • en førstegangsydelse
  • et fast månedligt beløb i hele løbetiden af leasingaftalen
  • et bestemt antal kilometer, du må køre i leasingperioden.

Kig efter hvad kontrakten indeholder

De fleste leasingkontrakter omfatter løbende vedligeholdelse og service. FDM fraråder, at du privatleaser en bil, hvor der ikke er en løbende vedligeholdelsesaftale. FDM leasingkontrakt indeholder service og garanti i hele leasingperioden.

Enkelte kontrakter kan også indeholde fx vejhjælp, benzinkort og forsikring. Undersøg aftalerne grundigt, før du skriver under på en leasingkontrakt. Kontrakterne kan indeholde mange forskellige bindinger og begrænsninger, som du måske først opdager, når det er for sent.

Udgifter i kontrakten

Hvis du privatleaser en bil, betaler du typisk en førstegangsydelse, som kan variere meget. Det er ikke unormalt, at førstegangsydelsen er mellem 10.000 og 40.000 kr. Herefter er der en fast månedlig ydelse i den tid kontrakten gælder.

Du kan normalt frit aftale, hvor mange kilometer, du må køre i leasingperioden. Jo flere kilometer du vælger, jo dyrere bliver den faste månedlige ydelse. Hvis du kører længere end de aftalte kilometer, kommer du normalt til at betale en overpris for de ekstra kilometer. 

Du kan normalt frit aftale, hvor mange kilometer, du må køre i leasingperioden.

De kilometer, der er kørt ekstra i forhold til aftalen i kontrakten, koster næsten altid mere end det beløb, man kan få tilbage ved at køre for få kilometer. Det er dog langt fra alle kontrakter, der tilbagebetaler penge, hvis man kører færre kilometer end det aftalte.

Kontrakternes løbetid varierer typisk mellem et og tre år. Det kan være en fordel at vælge en kort løbetid, da der kan ske flere uforudsete ting på tre år end et år.

Læs om FDM privatleasingkontrakt

Hvad siger FDMs eksperter

Kend dine behov og vær realistisk

Både førstegangsydelsen, kontraktens længde og antal kørte kilometer kan mange gange tilpasses dine behov. Det påvirker naturligvis den månedlige ydelse. 

Med andre ord er leasing bedst egnet til dem, der er i en meget stabil periode i deres liv

Det er ikke alle kontrakter, der kan genforhandles undervejs i løbetiden, hvis dine behov ændrer sig. Det er derfor vigtigt, at du kan forudsige fremtiden så detaljeret som muligt. Alle uforudsete begivenheder kan få indflydelse på din situation og dermed aftalerne i leasingkontrakten fx arbejdsløshed, jobskifte med længere/kortere til arbejde, bopælsændring, familieforøgelse, skilsmisse osv.

Med andre ord er leasing bedst egnet til dem, der er i en meget stabil periode i deres liv, mens det ikke er egnet til dem, der må forvente mange forandringer. 

Misligholdelse af kontrakten

Misligholdelse af privatleasingaftalen kan føre til, at kontrakten bliver ophævet. Leasingselskabet kan selvfølgelig ophæve kontrakten, hvis du misligholder på væsentlige punkter, f.eks. hvis du ikke betaler.

Der er desværre også visse leasingselskaber, der kalder mindre alvorlige ting for misligholdelse og dermed får ret til at ophæve aftalen. Det kan f.eks. være, hvis andre end leasingkunden eller en i dennes husstand bruger bilen.

Undersøg altid hvad leasingselskabet betragter som misligholdelse, så du ikke kommer til at misligholde aftalen for noget, du selv betragter som en bagatel. Konsekvenserne af at misligholde aftalen og dermed få ophævet kontrakten vil normalt være, at bilen skal afleveres straks, og at der skal efterbetales et erstatningsbeløb - f.eks. svarende til opsigelsesperioden.