Køb af brugt bil fra privat sælger

Hvis du vælger at købe brugt bil privat, aftales det typisk at bilen er solgt som prøvet og beset og uden reklamationsret. Til gengæld kan du ofte finde en bil billigere end hos en bilforhandler.

bilkøb hos privat
Viden

Køber du brugt bil af en private person i stedet for hos en bilforhandler, kan der være penge at spare. Men besparelsen er ofte på bekostning af muligheden for at reklamere over købet. Hvis bilen købes hos en bilforhandler, er der tale om forbrugerkøb, hvilket giver dig en række rettigheder.

To privatpersoner, der handler bil, er kun underlagt købelovens reklamationsbestemmelser, hvis ikke andet er aftalt. De er IKKE omfattet af købelovens regler om forbrugerkøb. Ved et privat køb aftales normalt, at du ikke får nogen reklamationsret, og at bilen er købt som prøvet og beset.

Vil du undgå de værste fælder, når du skal købe brugt bil? I FDMs e-bog om køb af brugt bil får du en guide til hele dit bilkøb og vores eksperters svar på mange af de spørgsmål, der melder sig.
Hent e-bog

Som bilkøber skal du:

  • Se legitimation på sælger, så du er sikker på, at han også er ejeren af bilen
  • Tjekke den brugte bil for restgæld. Køber du en bil med restgæld, overtager du også gælden
  • Aftale med sælger, at bilen skal tjekkes af FDM. Sæt bilens endelig pris, når du kender bilens egentlige stand
  • Tjekke bilens servicebog
  • Sikre at bilen har overholdt syn. Kontroller også bilens kilometerstand
  • Sikre at der udarbejdes en slutseddel. Den beviser dit ejerskabet af bilen
  • Aldrig sende eller give penge på forhånd under nogen omstændigheder. Du skal først overdrage betaling for bilen, når du fysisk modtager bilen
  • Omregistrere bilen sammen med sælger på SKATs hjemmeside, via Motorstyrelsens Ejerskifte-app eller på et FDM testcenter. Omregistrerer I ikke sammen, skal du gøre det inden for fire hverdage. Sørg da for, at få den originale registreringsattest fra sælger. Accepter aldrig en kopi eller at den eftersendes.

Tjek bilen grundigt

Når du mener, du har fundet den rette bil hos den private sælger, er det tid for en prøvekørsel og en gennemgang af bilen. Medbring FDMs tjekliste til brugt bil og afprøv og undersøg bilen grundigt. Overser du en fejl, vil du ofte vanskeligt senere kunne gøre den gældende overfor sælger.

Ved et privat køb aftales normalt, at du ikke får nogen reklamationsret, og at bilen er købt som prøvet og beset.

Brug også en aften foran computeren og undersøg blandt andet priser på brugte biler og bilmodellernes kendte fejl og mangler

Læs mere: Tjek brugt bil før køb 

Få foretaget en brugtbiltest

Uanset om du køber brugt bil hos en forhandler eller hos en privat sælger, er det en rigtig god ide, at få foretaget en brugtbiltest på et FDM testcenter inden du endelig beslutter dig og underskriver slutsedlen.

FDM finder fejl på 94 pct. af bilerne i brugtbilstestene, og der er i gennemsnit 5,8 fejl pr. bil (2012-2016). Brugtbiltesten er en gennemgribende test, der gennemgår de væsentlige punkter på bilen og den afsluttes med en prøvekørsel.

FDM finder fejl på 94 pct. af bilerne i brugtbilstestene, og der er i gennemsnit 5,8 fejl pr. bil

Når du ved om der fejl på bilen, kan du og sælger blive enige om, hvem der skal betale for udbedringen. Eller der kan være grundlag for en prisforhandling i forhold til bilens stand. Det er altid en god ide at få foretaget testen, inden du handler brugt bil. Er slutsedlen først underskrevet uden forbehold, er aftalen bindende for begge parter!

Læs mere om FDM brugtbiltest

Prisen er til forhandling

Prisen på brugte biler er altid til forhandling - uanset om du køber bilen hos en forhandler eller privat. Hvor langt du kan handle prisen ned ved privathandel er meget individuelt. Det vigtigste er, at du føler, at du har gjort en god handel.

Læg et bilbudget inden du møder op hos sælger, så du ved præcis hvor meget du har råd til at investere i en brugt bil. Bilbudgettet skal tage højde for præcis denne brugte bils tilstand og eventuelle reparationer.

Har I fået bilen testet og der er fundet fejl og mangler, som sælger ikke har gjort opmærksom på, så kan du bruge informationen til en reduktion i prisen. Det er en god ide at få reduktion i prisen og selv få udført reparationen. Så ved du det er gjort rigtigt.

Skal du købe brugt bil? Se hvordan FDM kan hjælpe dig

Restgæld i bilen

Vær meget omhyggelig med kontrollen af bilen, dens papirer og ejerforhold. Når du køber brugt bil af en privat person, er det vigtigt også at undersøge, om der er restgæld eller pant i bilen. Er der det, kan du risikere at overtage gælden, når du køber bilen.

Tjek bilen for restgæld

Slutseddel

Sørg altid for, at der bliver lavet en slutseddel. Du kan på den måde dokumentere, at bilen nu er din. 

Hent FDMs slutseddel

Omregistrering af bilen

Uanset om du er privat køber eller sælger, skal I selv stå for omregistrering af bilen. Det kan I fx gøre hos FDM eller Motorstyrelsens Ejerskifte-app. Det skal ske senest fire hverdage efter, du har overtaget bilen. Ellers risikerer du en bøde på 1.000 kroner. 

FDM anbefaler dog, at I omregistrerer bilen sammen på SKATs hjemmeside eller via appen 'Ejerskifte', før den nye ejer kører med bilen.

Har køber ikke omregistreret bilen inden for fire hverdage, kan sælger bede Motorstyrelsen afmelde bilen. 

Læs mere: Omregistrering af bilen

Læs mere om køb af brugt bil på fdm.dk:

Køb brugt bil hos bilforhandler

Nummerplader hos FDM