Guide til køb af brugt bil fra privat sælger

Hvis du vælger at købe brugt bil privat, aftales det typisk, at bilen er solgt som prøvet og beset og uden reklamationsret. Til gengæld kan du ofte finde en bil billigere end hos en bilforhandler.

bilkøb hos privat
Viden

Køber du brugt bil af en privatperson i stedet for hos en bilforhandler, kan der være penge at spare. Men besparelsen er ofte på bekostning af muligheden for at reklamere over købet.

Hvis bilen købes hos en bilforhandler, er der tale om forbrugerkøb, hvilket giver dig en række rettigheder. 

Ved et privat køb aftales normalt, at du ikke får nogen reklamationsret, og at bilen er købt som prøvet og beset. To privatpersoner, der handler bil, er kun underlagt købelovens reklamationsbestemmelser, hvis ikke andet er aftalt. De er ikke omfattet af købelovens regler om forbrugerkøb. 

Illustration af underoverskriftHvad skal du være opmærksom på som køber af brugt bil? 

  • Se legitimation på sælger, så du er sikker på, at han er ejeren af bilen. 
  • Tjek den brugte bil for restgæld, for køber du en bil med restgæld, overtager du også gælden. 
  • Aftal med sælger, at bilen skal tjekkes af FDM, og sæt først bilens endelig pris, når du kender bilens egentlige stand. 
  • Tjek bilens servicebog. 
  • Undersøg at bilen har overholdt syn og kontroller også bilens kilometerstand. 
  • Sørg for at udarbejde en slutseddel, da den beviser dit ejerskabet af bilen. 
  • Send eller giv aldrig penge på forhånd: Du skal først overdrage betaling for bilen, når du fysisk modtager bilen. 
  • Omregistrer bilen sammen med sælger. Omregistrerer I ikke sammen, skal du gøre det inden for fire hverdage.
  • Sørg altid for at få den originale registreringsattest fra sælger: Accepter aldrig en kopi, eller at den eftersendes.
  • Brug en aften foran computeren og undersøg blandt andet priser på brugte biler og bilmodellernes kendte fejl og mangler.  

Når du mener, du har fundet den rette bil hos en privat sælger, er det tid for en prøvekørsel og en gennemgang af bilen. FDM har udarbejdet en tjekliste, som du med fordel kan medbringe, når du undersøger og efterprøver bilen. Overser du en fejl, vil du ofte kun vanskeligt senere kunne gøre den gældende over for sælger.

Læs mere: Brug FDMs tjekliste

Illustration af underoverskriftHvor kan du få testet en brugt bil? 

Uanset om du køber brugt bil hos en forhandler eller hos en privat sælger, er det en rigtig god ide at få foretaget en brugtbiltest på et FDM testcenter, inden du beslutter dig og underskriver slutsedlen.  

En brugtbiltest skal ikke forveksles med et periodisk syn af bilen. Et bilsyn skal sikre, at bilens sikkerheds- og miljømæssige forhold er i orden – altså om bilen er lovlig og forsvarlig at køre i. Et periodisk syn tager typisk 15-20 minutter, og udføres af en synshal.  

En FDM brugtbilstest er en gennemgribende test, der gennemgår de væsentligste punkter på bilen, og testen inkluderer en prøvekørsel af den pågældende bil. Testen tager i omegnen af tre timer, hvor testcentret kontrollerer ca. 150 punkter på bilen. 

FDM finder fejl på langt størstedelen af de biler, der går igennem en brugtbiltest, også fejl som synshallen ikke nødvendigvis har pligt til at påpege ved et periodisk syn.  

Læs mere: FDM brugtbiltest

Illustration

Skal du forhandle om prisen på brugt bil? 

Har I fået bilen testet, og er der i den forbindelse fundet fejl og mangler, som sælger ikke har gjort opmærksom på, så kan du bruge informationen til en reduktion i prisen. Det er ofte en god ide at gå efter at få reduktion i prisen og derefter selv få udført reparationen. Så ved du, det er gjort rigtigt. 

Men uanset om der er fundet fejl på bilen, så er prisen på brugte biler altid til forhandling. Det gælder i øvrigt uanset, om du køber bilen hos en forhandler eller privat. Hvor langt, du kan handle prisen ned ved privathandel, er meget individuelt. Det vigtigste er, at du føler, at du har gjort en god handel. 

Læg et bilbudget inden du møder op hos sælger, så du ved præcis hvor meget du har råd til at investere i en brugt bil. Bilbudgettet skal tage højde for præcis denne brugte bils tilstand og eventuelle reparationer. 

Er der restgæld i bilen? 

Vær meget omhyggelig med kontrollen af bilen, dens papirer og ejerforhold. Når du køber brugt bil, er det vigtigt også at undersøge, om der er restgæld eller pant i bilen.

Læs mere: Sådan tjekker du bilen for restgæld

Illustration af underoverskrift

Skal du bruge slutseddel ved privat handel? 

Sørg altid for, at der bliver lavet en slutseddel. Du kan på den måde dokumentere handlen, og at bilen nu er din. FDM har udarbejdet forskellige skabeloner til slutseddel, herunder også til handel mellem private, som du frit kan downloade og udfylde i forbindelse med din handel.  

Sørg for at skrive alle aftaler ned i slutsedlen, og skriv ikke under før du kender alle relevante oplysninger på bilen vedr. f.eks. gæld og resultatet af en evt. brugtbiltest.  

Er slutsedlen først underskrevet uden forbehold, er aftalen bindende for begge parter.  

Læs mere: Her kan du hente FDM slutsedler 

Undgå de værste brugtbils-fælder

I FDMs e-bog om køb af brugt bil får du en guide til hele dit bilkøb og vores eksperters svar på mange af de spørgsmål, der melder sig.

Læs mere: Hent e-bog

Hvem skal stå for omregistrering af bilen? 

Det er jer som hhv. privat køber og privat sælger, der skal stå for omregistrering af bilen. Det kan I f.eks. gøre hos FDM eller ved at bruge Motorstyrelsens ejerskifte-app. Omregistrerer I ikke bilens sammen i forbindelse med handlen, så skal du som køber sørge for, at det er gjort inden for fire hverdage, efter du har overtaget bilen. Ellers risikerer du en bøde på 1.000 kroner.  

FDM anbefaler, at I omregistrerer bilen sammen på Skats hjemmeside eller via Motorstyrelsens app, før du som ny ejer kører med bilen. 

Har køber ikke omregistreret bilen inden for fire hverdage, kan sælger bede Motorstyrelsen om at afmelde bilen.  

Læs mere: Omregistrering af bilen

 

Skal din bil reparationsforsikres?

Er din bils nyvognsgaranti udløbet, kan FDM Reparationsforsikring blive dit sikkerhedsnet, hvis bilen pludselig går i stykker og skal repareres. Der er frit værkstedsvalg og ingen selvrisiko.

Se forsikring