Ny bil hos forhandler

Forbered dig grundigt inden du køber ny bil hos en bilforhandler. Prøvekør bilen og prøv at forhandle dig frem til eventuelle rabatter og ekstraudstyr.

Forbered dig grundigt inden du køber ny bil hos en bilforhandler.
Viden

Når du har undersøgt bilmarkedet grundigt og har fundet frem til nogle interessante biler, gælder det om at udvælge præcis den model, der passer dig med hensyn til både udstyr og størrelse af motor.

På de fleste bilimportørers hjemmesider kan du få hjælp til at sammensætte en ny bil efter dine ønsker og se farvemuligheder. Der er nemlig masser af muligheder og potentielle udstyrsfristelser og større modeller hos bilforhandleren. Så det er vigtigt at holde fokus på det budget, du har lagt hjemmefra.

Prøvetur er vigtig

Prøvekør bilen både i by og på motorvej, helst den model du har lagt dig fast på. Da motorstøj og trækkraft kan være meget forskellig, er det vigtigt, at du prøver bilen med den rigtige størrelse motor.

Gør ikke den fejl at købe den nye bil ud fra, hvordan du tror, den vil køre! Hvis ikke forhandleren har den rigtige model hjemme, så spørg om han kan skaffe en, eller se om en anden forhandler har den stående.

Prøvekør bilen både i by og på motorvej, helst den model du har lagt dig fast på.

Prøvekør bilen minimum 30 min, men gerne en time. Typisk kan du nemlig først herefter fastslå, om du sidder godt i sæderne, om udsyn og evt. blinde vinkler passer dig og om bilen eksempelvis er nem at parkere.

Lyt til FDMs podcast: Hvor meget rabat kan du regne med at få på en ny bil

Den helt rigtige nye bil

Når prøveturen er veloverstået, og motorstørrelse og model er valgt, skal du sammen med sælgeren sammensætte den helt rigtige bil. Gør sælgeren opmærksom på de ønsker du har, og hvilket udstyr du ønsker.

Husk på forhånd at undersøge ekstraudstyr som vinterdæk, anhængertræk, metallak, navigationsanlæg mv. Når I har fundet den rigtige variant, kan I gå til forhandling om prisen.

Læs mere: Guide til sikkert bilkøb

Rabat på ny bil

Det er helt almindeligt at få rabat ved køb af ny bil. Rabatter kan variere fra mellem 5.000 og op til 30.000 kr. Når du skal forhandle en rabat på den nye bil, skal du fastholde, at du er interesseret i en bestemt bil med en bestemt mængde udstyr og ekstraudstyr.

Det er muligt, at bilforhandleren kan tilbyde dig en lidt anden bil til en billigere pris - fx sidste års model. I nogle tilfælde kan det være en god og besparende løsning. Men pas på du ikke ender med en dårligere bil, end den du oprindelig havde udvalgt. Ældre biler kan have dårligere sikkerhedsudstyr, og det er ikke det rigtige sted at gå på kompromis.

Ekstraudstyr også rabat

Ekstraudstyr kan ofte være en genvej til at få rabat på bilen. Forhandleren vil være mere tilbøjelig til at give dig et nedslag i den samlede pris, hvis der er forskelligt ekstraudstyr i spil.

Forhandleren vil være mere tilbøjelig til at give dig et nedslag i den samlede pris, hvis der er forskelligt ekstraudstyr i spil.

Ekstraudstyret koster dog ikke forhandleren det samme i indkøb, som udstyret står til i kataloget. Ekstraudstyr kan fx være: vinterhjul (husk at de skal være med automatisk dæktryk kontrol - TPMS), rustbeskyttelse, anhængertræk mv.

Læs mere: Hvad er TPMS

Demobil

Måske tilbyder forhandleren dig en bil, der har været brugt som demonstrationsbil (demobil). Men vær opmærksom på, at du dels køber en brugt bil og dels køber en bil, der allerede har en tid på vejene og derfor er en del af fabriksgarantien gået.

Da det reelt er en brugt bil betyder det også, at du typisk ikke vil få nyvogns-erstatning ved totalskade. Nyvogns-erstatningen og garantien følger ikke kalenderåret, men tidspunktet for bilens indregistrering/levering. Da der er tale om en brugt bil, bør du kun købe bilen til en betydelig billigere pris.

Du vil altid have 2 års reklamationsret fra tidspunktet for leveringen af bilen.

Se om en let brugt bil er noget for dig

Læs også: Garanti og reklamationsret

Gammel bil som del af handlen

Hvis din gamle bil indgår i handlen, så pas på at det ikke bliver dig, der finansierer rabatten på den nye bil ved at få en alt for lav pris for den gamle. Det er nemlig ikke altid en fordel at lade den gamle bil indgå i handlen.

Undersøg i stedet hvad du kan få for bilen, hvis du sælger den separat. Få en idé om prisniveauet på din gamle bil, før du skal sælge den. Ofte er det ved privat salg, at den bedste pris opnås. Hvis du sælger den gamle bil til forhandler, skal du desuden være opmærksom på, at der på slutsedlen skrives den gamle bils reelle pris og ikke en lavere pris for at opnå en rabat på den nye bil. 

Slutseddel

Når alle aftaler er på plads, skal der udfærdiges en slutseddel. Bilforhandleren har som udgangspunkt sin egen slutseddel. 

På forhandlerens slutseddel bør du få tilføjet et forbehold for, at FDM kan godkende handlen. Send efterfølgende forhandlerens slutseddel til FDMs juridiske rådgivere, der vil gennemgå aftalen for dig. Er du medlem af FDM, er det en del af dit medlemskab. Er du ikke medlem, kan du oprette medlemskab samtidig med indsendelsen.

Læs mere: Brug FDMs forbehold i din slutseddel

Hent FDM Slutseddel

Listepris falder på ny bil 

Når bilforhandleren sætter listeprisen på en bil ned, efter den er leveret til dig, giver det desværre ikke mulighed for at få genforhandlet din købsaftale eller få en del af det betalte tilbage. 

Hvis du kun har underskrevet din slutseddel på den nye bil, men endnu ikke har betalt og fået leveret bilen, er du noget bedre stillet. Her er du nemlig berettiget til at få sat den aftalte pris ned, når listeprisen for bilmodellen nedsættes i tidsrummet fra slutsedlen er underskrevet og til levering af bilen sker, såfremt der i din slutseddel fremgår et prisstigningsforbehold.

Skulle listeprisen stige, er forhandleren dog ikke tilsvarende berettiget til at sætte den aftalte pris op.

Som medlem af FDM kan du altid få råd og vejledning før et bilkøb.

Kontakt os

Få hjælp til dit bilkøb