Sådan tjekker du bilen for restgæld

Når du handler brugt bil, er det vigtigt at undersøge, om der er restgæld/pant i bilen. Her kan du læse mere om, hvordan du gør.

Par kigger på papirer, inden de skal skrive under.
Viden

Når du køber en brugt bil, så er det vigtigt, at du sikrer dig, at du ikke får den tidligere ejers gæld i bilen med i købet. Her kan du læse mere om, hvad du skal være opmærksom på, hvordan du selv kan undersøge sagen, og hvor du kan få hjælp.

Illustration af underoverskriftHvad vil det sige, at der er gæld i bilen?

At der er gæld/pant i en bil betyder, at der er optaget billån i bilen (det kan typisk være hos et finansieringsselskab eller et pengeinstitut), som endnu ikke er betalt ud. Det vil sige, at der er en restgæld på et lån i bilen. Det lån skal du naturligvis sikre dig bliver indfriet af sælger enten før eller i forbindelse med købet, så du ikke får købt en andens gæld med i handlen.

At en långiver har pant i en bil betyder, at långiveren har et krav på bilen, hvis det lån der er i bilen ikke tilbagebetales. Sørg derfor altid for at tjekke, at der ikke er gæld/pant i bilen, eller at en evt. gæld indfries af sælger i forbindelse med købet, og vi anbefaler ikke, at du køber en bil med pant, gæld eller andre hæftelser

Illustration af underoverskriftEr det ok med ”bilen er uden gæld” i slutsedlen?

Selv om det fremgår af slutsedlen, at bilen leveres fri og uden gældsforpligtelser, kan du alligevel som den nye ejer ende med at komme økonomisk i klemme. Uanset slutsedlens ordlyd vil en panthaver med et sikret krav i bilen, nemlig stadig kunne gøre sit krav gældende over for dig, der nu ejer bilen.

Illustration af underoverskriftHvordan undersøger du selv restgæld?

Det er altid vigtigt selv at undersøge, om der er restgæld i bilen, og ikke blot tage sælgers ord for gode varer. Det er særligt vigtigt at tjekke, om der er gæld/pant i bilen, hvis der er tale om en nyere brugt bil, hvor det er sandsynligt at antage, at bilen ikke er betalt af endnu. Der er også særligt vigtigt, hvis der er tale om en brugt bil med en høj værdi – for jo dyrere bil, jo større potentiel gæld kan der være i den.

Du undersøger, om der er gæld i bilen på ved at søge på oplysninger om køretøjet hos Tinglysningen. 

For at slå et køretøj op hos Tinglysningen skal du bruge en af følgende tre oplysninger:

  • Stelnummer på køretøj
  • Fuldt navn og fødselsdato på ejer
  • CVR-nr.

Søg: Tinglysning.dk (eksternt link)

Illustration af underoverskriftHvor kan du få hjælp til at tjekke evt. restgæld?

Som medlem af FDM kan du få hjælp til dit bilkøb. Du kan både få rådgivning af vores biltekniske rådgivere og af vores juridiske rådgivere. Helt konkret kan vores juridiske rådgivere gennemgå din slutseddel for fejl og mangler og i den forbindelse også tjekke, om der er gæld i bilen – så du er bedst muligt sikret som køber/forbruger.

Dit bilkøb kan som udgangspunkt ikke fortrydes, når først du har underskrevet en slutseddel, så tag FDM med på råd inden da.

Læs mere om, hvad du skal være opmærksom på ift. slutseddel, og hvordan du kan sikre dig både med FDMs slutseddel og med FDMs godkendelse af slutseddel i vores artikel om emnet.

Læs mere: Sådan kan FDM hjælpe dig med slutseddel

Bemærk: FDM har udelukkende mulighed for at gennemgå slutsedler, der omhandler køb af ny eller brugt bil, campingvogn eller motorcykel hos en forhandler. Hvis du handler med en privatperson, anbefaler FDM, at du også benytter dig af den fortrykte slutseddel fra FDM, men FDM har ikke mulighed for at gennemgå den.

Læs mere: Hent FDMs fortrykte slutsedler

Illustration af underoverskriftHvor finder du øvrige oplysninger om køretøjet?

Du kan også finde andre relevante oplysninger om den bil (eller motorcykel eller andet indregistreret køretøj), du er interesseret i at købe ved at slå den op i Motorregisteret på skat.dk.

For at slå køretøjsdetaljer op hos Motorregisteret skal du bruge en af følgende tre oplysninger:

  • Registreringsnummer (bilens nummerplade)
  • Stelnummer
  • Køretøjs-ID

Søg: Motorregisteret på skat.dk (eksternt link)

Har du brug for hjælp?

Har du brug for hjælp til dit bilkøb, kan du altid tage en rådgiver fra FDM med på råd undervejs. Er du medlem af FDM, er det en del af dit medlemskab. Er du ikke medlem endnu, kan du blive det i forbindelse med dit bilkøb.

Få hjælp til bilkøb