Skal jeg købe brugt eller ny bil?

Om det bedst kan betale sig at købe ny eller brugt bil afhænger i høj grad af dit behov og din økonomi. Derudover kan dine krav til bilens sikkerhed og udstyr samt det generelle bilmarked spille en rolle.

Skal du købe ny eller brugt bil?
Viden

Der er ikke noget entydigt svar på, om det bedst kan betale sig at købe ny eller brugt bil. Ofte er det et spørgsmål om din økonomi. På kort sigt er det som udgangspunkt billigere at købe en brugt bil frem for en ny bil. Men på længere sigt ser regnestykket lidt anderledes ud.

Når en ny bil forlader bilforhandleren, har den mistet en del af sin værdi. Det har dog kun betydning, hvis du er tvunget til at sælge inden for kort tid. Over en årrække, f.eks. tre til fire år, kan den nye bil totalt set være billigere per kørt kilometer.

For både nye og brugte biler gælder det, at nogle bilmodeller og farver holder værdien bedre end andre. Det er generelt nemmere at komme af med en sort eller sølvgrå bil fremfor en turkisblå.

Læs mere: Hvilken farve skal bilen have? 

Tommelfingerreglen er, at nye biler normalt har større afskrivninger og færre vedligeholdelsesomkostninger, mens brugte biler har lavere afskrivninger og højere vedligeholdelsesomkostninger.

Hvilke fordele og ulemper har nye biler?

Fordelen ved at købe en ny bil er, at du får leveret den med nyvognsgaranti. Du skal derfor i en årrække kun betales serviceomkostninger. Der går typisk også mange kilometer, inden bilen skal have nye dæk, kobling, udstødning osv. Du kan selv bestemme, hvordan bilen bliver vedligeholdt fra starten, og du kender hele bilens historie. Du har også mulighed for at vælge lige præcis det udstyr, som passer til dine behov.

Ulempen ved at købe ny bil er, at markedet kan ændre sig over den årrække, du har bilen. Det kan betyde, at når du engang skal sælge bilen eller bytte den ud, kan du stå over for en større afskrivning. 

Hvornår bør du overveje en ny bil?

Hvis dit bilbudget rækker til den bil, du har brug for i hverdagen, er det oftest en fordel at købe den fra ny, da du med en ny bil får både garanti og 2 års reklamationsret. Samtidig er der færre udgifter til vedligeholdelse end med en brugt bil.

Skal du pendle langt, bør du også overveje, om du har råd til en ny bil, da nye biler ofte kører længere på literen end en ældre brugt bil. Hvis du alligevel vælger brugt, er det en fordel at vælge den bil med færrest kilometer på tælleren, da du selv vil køre mange kilometer om året.

Endelig er en ny bil en fordel, hvis du gerne vil have et fast bilbudget uden de store overraskelser. Men vær opmærksom på evt. serviceaftaler, som kan være urimeligt dyre i forhold til selv at servicere bilen. Pas også på, at du ikke er ved at købe en udgående model til en for høj pris.

Læs mere: Køb af ny bil hos forhandler

Hvilke fordele og ulemper har brugte biler?

Fordelen ved at købe en brugt bil kan være, at markedet har presset en lidt dyrere bil hurtigt ned i pris. Du kan dermed få en større bil med bedre komfort, end hvad du kunne købe en ny bil for. Hvis du skal sælge inden for få år, vil din brugte bil have tabt forholdsvis mindre end en fabriksny bil ville.

Ulempen ved den brugte bil er, at du ofte kun får 24 måneders reklamationsret, men ingen eller kun en kort garanti. Den har flere år på vejen bag sig, og du ved ikke, hvordan bilen har været kørt af tidligere ejer. Du kan derfor være så uheldig, at bilen går mere i stykker end en ny bil. Markedsværdien af din bil kan desuden hurtigt ændre sig, hvis der kommer en ny model på markedet. 

Læs mere: Køb af brugt bil hos forhandler

Hvornår bør du overveje en brugt bil?

Hvis du ikke kan få en ny bil af den type, du har behov for i din hverdag, kan du undersøge markedet for en brugt bil i stedet. I nogle tilfælde kan udbuddet af brugte biler – af den type du er interesseret i – være så stort, at priserne presses ned, og du kan gøre en god handel ved at vælge en ældre model.

Hvis du kører få kilometer om året, kan du også med fordel vælge en brugt bil med et eller to år på bagen, som har kørt ca. 75.000 km. F.eks. en brugt leasingbil, da den har gennemgået sine servicebesøg og har haft en større afskrivning end gennemsnittet af tilsvarende biler. Dine få kilometer om året vil derfor ikke have særlig stor indvirkning på den fremtidige afskrivning, hvilket betyder, at bilen holder prisen bedre.

At købe brugte biler kræver dog, at du laver et ordentligt hjemmearbejde omkring dit bilbudget, så der er plads til uventede reparationer. Hvis du overvejer, at dit næste bilkøb skal være en brugt bil, er det også vigtigt at vurdere, om sikkerheden på bilen lever op til dine krav. En sikker bil kan i sidste ende redde familiens og dit liv.

For nogle bilmærker kan få år betyde stor forskel på sikkerhedsniveauet. I stedet for at købe en stor brugt stationcar kan du derfor i stedet overveje at downsize, men uden at gå på kompromis med komfort og sikkerhed. Frem for den brugte stationcar kan du købe en ny lidt mindre bil med et godt brændstofforbrug, ny teknik, bedre sikkerhed og garanti.

Læs mere: Køb af brugt elbil

Fordele ved at købe ny bil:

Du får garanti på bilen

Med en ny bil får du både garanti og 2 års reklamationsret. Flere bilmærker tilbyder tre års garanti, og Hyundai og Kia tilbyder henholdsvis fem og op til syv års garanti.

Der er færre udgifter til reparationer

Selvom serviceeftersynene koster det samme for en ny bil som en brugt, vil der komme reparationer, når bilen bliver ældre. Disse reparationer optræder oftere, når bilen bliver over fem år gammel. På en ny bil kan du tegne en service- og reparationsaftale, der sikrer dig mod overraskelser.

Afgifterne er faldet

De seneste år er afgifterne på alle nye biltyper faldet, og nye biler er blevet billigere. Det betyder, at prisforskellen på en ny og en brugt bil er blevet mindre.

Renten er lavere

En brugt bil er en større økonomisk risiko end en ny bil. Derfor er renten på billånet højere på selv en to år gammel bil end på en ny bil.

Du kører længere på literen

En ny bil kører generelt set længere på literen end en 5-10 år gammel bil. Dermed vil du spare på ejerafgiften, og også når du tanker. Vær dog opmærksom på, at nogle biler opgiver ganske optimistiske forbrugstal, som du får svært ved at leve op til i hverdagen.

Bilen er sikrere

År for år kommer der nyt sikkerhedsudstyr til. Udstyr, som sikrer dig i tilfælde at ulykker, og udstyr, som kan hjælpe til helt at undgå, at det sker. Blandt nye biler er nødbremsen ved at blive standard i alle bilklasser, men ser du på brugte biler, er der fortsat langt mellem nødbremserne. Vær opmærksom på, at der kan være stor forskel på sikkerhedsudstyr alt efter bilens prisklasse.

Du får den nyeste teknologi og udstyr

De senere år er avanceret bilteknologi som adaptive forlygter eller adaptiv fartpilot blevet udbredt fra luksusbiler til familiebiler. Trykfølsomme skærme spreder sig med lynets hast i disse år. Disse skærme er det punkt, hvor den nye bil opleves som markant mere moderne end en brugtbil.

Fordele ved at købe brugt bil

Budgettet rækker ikke til et lån

En del bilkøbere har et meget kontant bilbudget – enten fordi økonomien ikke har plads til et billån, eller fordi man ikke ønsker yderligere gæld. Det er umuligt at købe en ny bil til eksempelvis 20-50.000 kr., hvorimod der findes et stort udvalg blandt brugte biler.

Udstyret koster ikke ekstra

Det meste ekstraudstyr, som den forrige ejer har valgt, får du bare med i prisen. Det kan være anhængertræk, lædersæder, metallak eller navigation. Brugtbilpriserne bliver primært sat ud fra bilmodel, motor, alderen og kilometertallet. Ofte vil en top-udstyrsvariant have en merpris, men langt fra det, som den første ejer har betalt. I nogle tilfælde kan du få en bedre køreoplevelse i en topudstyret brugt bil frem for en ny og billig model. Eksempelvis kan der være mindre vindstøj i kabinen ved kørsel. 

Bilen er ikke så dyr at sælge igen

Skal du have bil i en kortere periode, kan en brugt bil være en god løsning, især hvis du køber og sælger privat. Dermed kan du undgå et højt værditab. Et alternativ kan være kortere leasingaftaler.
En tommelfingerregel er, at bilen hvert år taber 10 procent i værdi. Dermed er værditabet på bilen større, jo dyrere bilen er. Så en ny bil til 300.000 kr. har et højere værditab end en tilsvarende – men fem år ældre – bil til 150.000 kr. På biler til under 100.000 kr. kan værditabet være meget beskedent, især hvis du køber og sælger privat.

Du får bilen med det samme

Du kan stå i en situation, hvor du akut skal bruge en bil. Og har du specielle ønsker til bilen, kan der være leveringstid, før bilen kan produceres på fabrikken. På brugtbilmarkedet er du afhængig af udbuddet, til gengæld kan du næsten få bilen leveret med det samme, da bilforhandlerne har nummerplader liggende på kontoret.

Bilen har fået de første ridser

Mange har en frygt for at lave den første ridse i bilen, men det slipper du for, når du køber brugt bil. Dermed kan du med ro i sindet transportere hunde, genbrugsaffald og andet smudsende gods uden dårlig samvittighed.

Du kan få en stor bil til små penge

Er drømmen en stjerne på køleren, og rækker budgettet ikke til en ny? Så kan brugtbilmarkedet vise vejen. For 200.000 kr. kan du få en fin Mercedes-Benz, Audi eller BMW, der har seks til otte år på registreringsattesten. Men selvom indkøbsprisen er lav, er udgifterne til vedligeholdelse typisk blevet højere. Nogle reparationer kan ødelægge ethvert bilbudget, så husk at få undersøgt bilen grundigt, inden du køber. Risikoen er høj, men det er køreglæden også.

Har du brug for hjælp?

Har du brug for hjælp til dit bilkøb, kan du altid tage en rådgiver fra FDM med på råd undervejs. Er du medlem af FDM, er det en del af dit medlemskab. Er du ikke medlem endnu, kan du blive det i forbindelse med dit bilkøb.

Få hjælp til bilkøb