Tjekliste til køb af brugt bil

Tag FDM tjekliste med, når du skal se på brugt bil. Når du har fundet en brugt bil, du er interesseret i at købe, er det vigtigt, at du gennemgår den grundigt. Udskriv tjeklisten her.

Husk tjeklisten til den brugte bil.
Viden

Der er en række ting, du selv kan undersøge på den brugte bil uden at være bilmekaniker.

Tag denne tjekliste med, når du skal kigge på brugt bil.

 

Hent tjekliste til brugt bil

5 ting du let kan undersøge

Ved første øjekast kan du selv få en fornemmelse af, om den brugte bil er værd at gå efter. Her er en række eksempler på fem simple ting, du selv kan undersøge. Ting som kan risikere at koste dig mange tusinde kroner oveni prisen for bilen.

  1. Motor. FDM anbefaler altid, at du prøvekører bilen grundigt, før du køber den. En af grundene er, at du skal lytte efter mislyde fra motoren - både ved opstart og under kørslen. Mislyde bør altid undersøges nærmere. Skulle det være taktkæden eller tandremmen, der skal skiftes, kan det betyde en reparation til mellem 5. og 15.000 kr. alt efter bilmærke og model.
  2. Forrude. Se efter om der er stenslag eller begyndende flænge i ruden. Bilen kan ikke gå gennem syn, hvis der er store stenslag eller revner i synsfeltet. Et stenslag kan risikere at udvikle sig til en revne efterfølgende. Skal ruden skiftes koster det i gennemsnit 5.000 kr. Ruder med varme er betydeligt dyrere.
  3. A/C-anlæg. Afprøv bilens A/C anlæg godt igennem. Både varme og kulde skal virke. Reparation af et A/C anlæg koster i gennemsnit 5.000 kr. Skal hele anlægget skiftes, kan du risikere det koster 10.000 kr.
  4. Sædevarme. Virker sædevarmen ikke, kan det koste op til 5.000 kr. pr. sæde, at få det til at fungere.
  5. Dæk. Hvor slidte er dækkene og hvornår er det tid til nye dæk? FDM anbefaler, at dæk skiftes, når der er tre mm mønsterdybde tilbage. Tjek også at der sidder samme type dæk på bilen for og bag. Det er både ulovligt og farligt at blande sommer- og vinterdæk. Et sæt nye dæk til bilen koster i gennemsnit 5.000 kr.

5 tinmg, du selv kan tjekke

 

Vil du undgå de værste fælder, når du skal købe brugt bil? I FDMs e-bog om køb af brugt bil får du en guide til hele dit bilkøb og vores eksperters svar på mange af de spørgsmål, der melder sig.
Hent e-bog

Læs mere: Tjek brugte biler grundigt før køb

Få testet bilen inden køb

Kun en brugtbiltest kan dog give dig ordentlig sikkerhed for, at bilen ikke lider af skjulte fejl og mangler. Når FDM får biler til brugtbiltest, findes der fejl på 94 pct. af dem (2012-2016). Der er tale om alt fra justeringsfejl til fejl, der kræver større reparation eller udskiftning.

Læs mere: Om FDM brugtbiltest

Husk også slutseddel

Det er vigtigt, at du sætter dig ind i det juridiske omkring dit bilkøbet. Skriv ikke under på en slutseddel, før du er helt sikker på, at bilen er i orden. Din underskrift er nemlig bindende. Hvis du køber bil hos en forhandler, kan du tage "forbehold for FDMs godkendelse"i din slutseddel.

Skriv ikke under på en slutseddel, før du er helt sikker på, at bilen er i orden.

Kan FDM ikke anbefale købet, kan du komme med indsigelse til din købsaftale, hvis du meddeler det til bilforhandleren inden 5 dage efter, at du har underskrevet din slutseddel.

FDM slutseddel

Skal du købe brugt bil? Se hvordan FDM kan hjælpe dig