Bilsalg til bilforhandlere

Mange bilsalg sker til bilforhandlere. Ofte indgår den gamle bil som en del af bilhandlen. Før du besøger bilforhandleren, bør du få en idé om, hvad din bil er værd, og hvad du kan få for din bil. Læs også om kommissionssalg.

Hvad er min bil værd, når jeg skal sælge til forhandleren?
Viden

Du kan vælge at lade din gamle bil indgå som en del af handlen, når du køber bil hos en forhandler. 

Hvad er min bil værd?

Det er en fordel at vide, hvad din bil er værd, før du besøger bilforhandleren. Start med at undersøge bilpriser på nettet for at få et overblik, men vær opmærksom på, at det er samme bilmodeller, du sammenligner. Du har også mulighed for at få en bilvurdering på nettet ved at indtaste oplysningerne om din bil. I sidste ende er det selvfølgelig afgørende, hvad bilforhandleren er villig til at betale, men det er en fordel at have en idé om, hvad du kan få for din bil. Brugtbilprisen kan også variere meget alt afhængig af, hvilken bil du køber i stedet.

Giv ikke garantier

Hvis din gamle bil er en del af bilhandlen, bør du ikke give garanti i forhold til en bilforhandler. Bilforhandleren kan vælge ikke at undersøge bilen nærmere, men vil så også afskærer sig fra senere at gøre mangler, som forhandleren burde have konstateret ved hans undersøgelse af bilen, gældende over for dig.

Skal du sælge din bil? Se hvordan FDM kan hjælpe dig

Oplysninger om din bil skal være korrekte

Du skal oplyse om relevante forhold omkring bilen ved bilsalg. De oplysninger, som du skriver under på om din gamle bil i slutsedlen, skal være rigtige.

Det er vigtigt, at slutsedlen afspejler din gamle bils reelle værdi.

Der går sjældent lang tid fra slutsedlens underskrift til din nye bil leveres, men risikoen for den gamle bils stand er din, indtil bilforhandleren har overtaget den. Skulle den gamle bil blive skadet eller gå i stykker i denne periode, vil bilforhandleren være berettiget til at genforhandle bytteprisen.

Bilens pris

Det er vigtigt, at slutsedlen afspejler din gamle bils reelle værdi. Der kan nemlig opstå problemer, hvis jeres handel skal gå tilbage. Bilforhandleren skal i så fald give dig pengene og byttebilen tilbage.

Men hvis byttebilen allerede er solgt videre, så skal bilforhandleren give dig byttebilens værdi tilbage. Og hvis værdien er angivet lavere end den reelle pris, risikerer du, at du ikke får hele den betalte købesum tilbage. Det er derfor kun bilforhandleren, der eventuelt kan få fordele af at nedskrive prisen på din byttebil.

Hvis du handler ny bil i forbindelse med salget af din gamle bil, bør du medbringe FDMs tillæg til forhandlerens slutseddel. I denne slutseddel fremgår et forbehold for, at FDM kan godkende handlen.

Læs mere om FDM forbehold

Omregistrering ved bilsalg

Forhandleren tager sig normalt af omregistrering og/eller afmelding af byttebilen ved bilsalg. Det skal ske senest fire hverdage efter, han har overtaget den, hvis I ikke har aftalt en kortere frist.

Det er en god ide at få indføjet i slutsedlen, at bilen skal afmeldes med det samme

Det er en god ide at få indføjet i slutsedlen, at bilen skal afmeldes med det samme - især hvis bilforhandleren sælger bilen videre til en anden forhandler.

Sælg ikke bilen i kommission eller formidling

Hvis du lader en bilforhandler sælge din bil på dine vegne, kaldes den type handel for kommissions- eller anvisningssalg. Hvis du vælger at lade forhandleren i stedet finde en køber til dig, kaldes den type handel for formidlingssalg.

Hvad enten du køber eller sælger bil med en forhandler som formidler, kan begreberne være svære at forstå og blandes nemt sammen. Hvis du overvejer at sælge bilen i kommissionssalg eller formidling, opfordrer FDM dig til at kontakte FDM Rådgivning forinden. Du skal være klar over, at du kan komme til at hæfte i forhold til køberen for fejl og mangler ved bilen, mens forhandleren tager sig godt betalt for sin ulejlighed uden at forpligte sig.

FDM vil generelt fraråde disse type salg.

Læs også: Ny type bilsalg forringer bilbørs reklamationsret

Sælg bilen privat

Hvis du ikke ønsker, at den gamle bil skal være en del af bilhandlen, eller du blot skal sælge bilen uden at købe ny, kan du forsøge at sælge din bil privat.

Læs mere om bilsalg til privat

Skrotning af bilen

Lykkes det ikke at sælge bilen, eller er den udslidt, kan den skrottes. Hvis du ønsker at skrotte bilen, skal du henvende dig til en autoophugger.

Læs mere om bilskrotning

Få hjælp til dit bilkøb