Børn på kør selv-ferien: Her er de bedste tips

Få tip til, hvordan du forbereder dig, så forholdene på kør selv-ferien er bedst mulige for børn og andre passagerer på bagsædet.

Børn griner på bagsæde
Viden

Kør selv-ferien bliver sjovere, hvis der er god stemning på bagsædet. Ud over at børnene skal have det hyggeligt og komfortabelt på bagsædet med mulighed for underholdning, så er det også vigtigt, at de sidder sikkert. Her får du tip til at gøre ferieforholdene for familiens mindste medlemmer så gode som mulige. Skillestreg

Illustration af underoverskriftTip 1 | Indret bagsædet sikkert og behageligt

Sørg for, at børnene kan sidde godt på turen. Autostole skal være korrekt monteret og tilpasset barnet.

Læs mere: Regler for autostole i andre lande

Nogle ekstra puder og tæpper kan gøre det lidt mere behageligt på bagsædet. Et rejsebord kan evt. også være med til at gøre oplevelsen og komforten bedre for børnene.

Det kan være livsfarligt at have ting liggende frit i bilen, hvis der pludselig er brug for en hård opbremsning.

Udstyr derfor bagsiden af forsæderne med ryglænslommer, hvor børnene kan opbevare deres legetøj, blade, smartphone, tablets og lignende. 

På FDMshop.dk kan du købe ryglænslommer, testvindende autostole og andre ting, som kan gøre køreturen mere sikker og behagelig for børnene.  

Køb udstyr og autostole til bilen: Se hvad FDMshop.dk kan tilbyde

Hvis du er i tvivl om, hvordan du kører mest sikkert med børn i bilen, har vi samlet en række tip til dig. 

Læs mere: Sikkerhed for børn på bagsædet Skillestreg

Illustration af underoverskriftTip 2 | Hav styr på temperaturen

Hvis bilen er uden aircondition, kan det blive temmelig lunt i bilen. Her er det en god ide at montere solskærme på de bagerste sideruder for at beskytte børnene mod solen. Solskærme hjælper også til, at børnene ikke bliver blændet af solen på bagsædet, når de læser, ser på skærm eller leger.  

Husk også, at der ofte bliver varmere og mere indelukket på bagsædet, end der gør på forsædet, så åbn jævnligt vinduerne bag i bilen, så børnene kan blive kølet af og få frisk luft. Skillestreg

Illustration af underoverskriftTip 3 | Sørg for adgang til mad og drikke

Inden afrejse er det en god ide at sørge for proviant og ikke mindst væske til turen. Husk at medbringe køkkenrulle og evt. vådservietter samt affaldsposer, så affald kan pakkes væk. På den måde mindsker I evt. dårlig lugt i kabinen, som hos nogle kan udløse køresyge.

Har I en fryseboks, så pak den med mad og drikke, så det kan holde sig friskt og koldt under turen. Det gør det lettere for jer at give børnene noget at spise, når de er sulte – uden at I er nødt til at gøre stop. Hvis det ikke er er elektrisk køleboks, der kan tilsluttes cigarettænderen, kan fryseelementerne tit afleveres til genfrysning på hoteller og campingpladser, så de er klar til dagen efter. Skillestreg

Illustration af underoverskriftTip 4 | Hold pauser ofte

Hold pauser undervejs, gerne ca. hver 2-3 time. Find rastepladser med gode sanitære- og udendørsforhold, eksempelvis med en god legeplads eller et grønt område. Medbring evt. en bold eller frisbee til at lege med. Her kan børn – og voksne – få rørt sig og få brændt noget energi af, så det er nemmere igen at tage et længere stillesiddende stræk i bilen.

Fysisk aktivitet kan også modvirke, at børnene bliver køresyge, da det hjælper børnene med at genvinde deres balancefølelse.

Pauserne kan også bruges til at spise enten ved de udendørs borde og bænke, der er tilgængelige på mange rastepladser eller evt. på en af de mange restauranter, der ligger i forbindelse med tankstationer langs motorvejen.

Sørg også for, at familien får klaret et toiletbesøg, inden I kører videre. Skillestreg

Illustration af underoverskriftTip 5 | Giv børnene mulighed for selv at følge med

Det kan ofte være svært for børnene at forstå de meget lange afstande, og det er derfor en god idé at gøre afstanden synlig for dem. Det kan gøres på forskellige måder. Tag f.eks. en kopi af et kort, hvor hele ruten er markeret. Med en tusch kan børnene selv tegne ruten op, efterhånden som I kommer frem.

Er du i det kreative hjørne, kan du til kortet evt. tilføje små tegninger med de seværdigheder og historiske områder, I kommer forbi. Det kan gøre børnene nysgerrige på de områder, I kører igennem, og måske give anledning til gode og sjove snakke.  Skillestreg

Illustration af underoverskriftTip 6 | Tilbyd underholdning

En god måde at fordrive tiden på kan være at se film. Download/hent et godt og bredt udvalg af film til børnenes tablets inden køreturen. Lad børnene være med til at vælge filmene, for at mindske eventuelle konflikter omkring udvalget. Det kan være en god ide at medbringe hovedtelefoner, så børnene kan se hver sin film, hvis der ikke lige er enighed om, hvilken en det skal være.

Har dit barn tendens til køresyge, så kan en lydbog eller en podcast være et godt alternativ til en film. Find evt. en lydbog eller podcast, som hele familien kan lytte med på, og spil den i hele kabinen.

Diverse spil på tablets og smartphones er populært tidsfordriv på vejen for mange børn. Bryd evt. skærmtiden op med ”gammeldags” fælleslege, quizzer, landefakta eller sange. Det kan stadig vække begejstring.

Mangler du noget til bilferien?

Har du brug for udstyr til bilferien, så har FDMshop.dk en væld af gode produkter at vælge mellem. Husk, at du som medlem af FDM handler med rabat på udvalgte varer.

Besøg FDMshop.dk