Miljømærkat i Frankrig

En række franske byer har indført miljømærkat. Det forventes, at der i de kommende år kommer flere byer til, der fremover kræver miljømærkater på biler og andre køretøjer.

I løbet af 2017 indføres miljøzoner i en række franske byer.
Viden

En række franske byer har indført miljøzone og dermed krav om miljømærkat. Det gælder fx i Paris. Miljøzonerne kan være permanente eller blot være midlertidige. Der er endnu ikke en officiel oversigt over de franske miljøzoner, men nedenstående hjemmeside har en oversigt, hvor du i et vist omfang kan orientere dig.

Se mere: Europakort med miljøzoner

FDM anbefaler

Hvis du ofte kører til Frankrig, så vil det være en god idé en gang for alle at bestille miljømærkaten. Da mærkaten følger køretøjets registreringsnummer, er du så dækket ind i den periode, køretøjet har samme registreringsnummer.

Hvem gælder miljøzonerne for?

Miljøzonerne gælder for alle køretøjer uanset brændstoftype. Også for elbiler og plugin-hybrider. Køretøjerne klassificeres efter den såkaldte Euro-norm (EU's miljøkrav til biler). Hvis Euro-normen ikke står på køretøjets registreringsattest, vil det være køretøjets første indregistreringsdato, der er afgørende.

Køretøjer inddeles i seks forskellige klassificeringer. Jo lavere klassificering, jo mere miljørigtigt er køretøjet.

Miljøzonerne gælder for alle køretøjer uanset brændstoftype.

Anvender du invalidekortet, gælder miljørestriktionerne ikke, men bilen skal stadig have miljømærkaten. Du skal altså bestille miljømærkaten, men er ikke underlagt restriktionerne.

Hvordan bestiller du miljømærkat?

De franske miljømærkater kan kun bestilles via en hjemmeside. Siden er på fransk, engelsk og tysk. En miljømærkat koster 4,80 euro inkl. forsendelse. På hjemmesiden står, at der kan gå ca. 10 dage, før du modtager mærkaten.

Det bliver ikke muligt at sælge miljømærkaterne i Danmark, og det er heller ikke muligt at købe mærkaten, når man er kommet til Frankrig.

Køb udstyr til bilferien:
FDMshop.dk

Brug den officielle hjemmeside

Vær opmærksom på, at der findes uofficielle hjemmesider, der tilbyder at håndtere ansøgningen for en væsentlig højere pris. Vi anbefaler, at du kun benytter den officielle franske hjemmeside. For at bestille miljømærkaten, skal du på hjemmesiden bl.a. oplyse nærmere om køretøjet og uploade en kopi af registreringsattesten (kun del 1).

Bestil her: Miljømærkat (fransk hjemmeside på engelsk)

Efter bestillingen vil du modtage en faktura, der bl.a. indeholder et midlertidigt bevis for din ansøgning og køretøjets klassifikation. Dette bevis kan du benytte, indtil du modtager den rigtige miljømærkat med posten.

Når du modtager miljømærkaten, skal du placere den i nederste højre hjørne af forruden (set indefra). Miljømærkaten gælder til køretøjet, så længe det har samme nummerplade.

Manglende miljømærkat?

Skulle du komme til en by i Frankrig, der har indført miljøzone, vil det være skiltet. Af skiltet vil det fremgå, hvilke køretøjer der må køre i miljøzonen. Har du ikke bestilt en mærkat til køretøjet, kan du ikke lovligt køre ind i zonen og må altså finde en anden måde at komme ind i byen.

Har du bestilt en miljømærkat, som ikke er kommet, kan du "tracke" din bestilling. På din ordrebekræftelse er et link til "tracking". Du skal indtaste dit ordrenummer  og kan se, hvor din ordre befinder sig.

Hvis dit miljømærkat ikke når at komme inden afrejse, kan du i følge den franske hjemmeside, i stedet medbringe din faktura med billedet af miljømærket. 

FDM kan desværre ikke hjælpe, da miljømærkaten kun kan bestilles via den franske hjemmeside.

Læs mere: Færdselsregler i Frankrig

Regler for udlejningsbil

Hvis du skal køre ind i de franske miljøzoner i en udlejningsbil, bør du på forhånd rette henvendelse til dit udlejningsselskab, for at få afklaret det praktiske.

Guide til bestilling af mærkat

FDM har fået en række henvendelser fra medlemmer, der har haft udfordringer med at bestille miljømærkaten. Vi har derfor udarbejdet denne videoguide, som viser bestillingen trin for trin.

Videoguide: Sådan bestiller du mærkat

Videoguide: Sådan placerer du miljømærket