Motorvejsmærkater i Europa

I flere europæiske lande skal du have en motorvejsmærkat for at køre på vejene. Få overblikket over hvor og hvordan du betaler motorvejsafgift i forskellige lande.

Vignetter monteret i forruden på en bil
Viden

Skal du på bilferie i Europa, er det en god ide at undersøge på forhånd, om der er afgifter på de veje, du skal køre ad. På nogle strækninger skal du have en mærkat i forruden, eller købe en digital registrering, og på andre strækninger skal du afregne på stedet.

Længere nede i artiklen kan du se en oversigt over de lande i Europa, som danskerne oftest kører til, hvor der opkræves betaling for kørsel på veje via mærkater/vignetter. Du kan bestille disse mærkater eller e-vignetter på forhånd.

Hvis du vil se en oversigt over alle europæiske lande med vejafgifter, så kig her.

Hos FDMshop.dk finder du motorvejsmærkater til europæiske lande:

Køb mærkater

Se, hvilke mærkater du skal have med på en tur gennem Europa:

Hvilke lande kræver motorvejsmærkat?

Schweiz

Alle køretøjer, også motorcykler, skal benytte motorvejsmærkat for at køre på motor- og motortrafikveje. Der findes kun en type mærkat, som gælder i 14 mdr. - det vil sige december måned, hele kalenderåret derefter og januar måned. Motorvejsmærkaten dækker hele motorvejs- og motortrafikvejsnettet.

Hvis du medbringer campingvogn, skal du bruge 2 mærkater.

Køb motorvejsmærkat til Schweiz i FDMshop.dk

Motorvejsmærkaterne kan også købes på FDMs testcentre.

Du skal også betale afgift for at køre gennem de store tunneller i Schweiz. Nogle af tunnellerne kan du selv køre igennem, mens andre bruger autotog. Du afregner på stedet.

Slovenien

Køretøjer med en tilladt maksimal vægt på 3.500 kg betaler for kørsel på motor- og motortrafikveje via vignette. Også motorcykler skal have en vignette. Der kræves ingen ekstra vignette til campingvogn, heller ikke selv om vogntogets samlede totalvægt overstiger 3.500 kg.

Der betales også en særskilt afgift for at køre gennem en række tunneller. Her skal du afregne på stedet.

Mærkater til Slovenien kan købes ved grænsen eller på tankstationer gennem Tyskland.
Bil på vej mod bjerge.

Tjekkiet

Der betales for kørsel på motor- og motortrafikveje via elektronisk mærkat. FDM forhandler ikke det elektroniske mærkat, der kan købes gennem hjemmesiden Edalnice.cz. Motorcykler skal ikke betale afgift, ligesom anhængere heller ikke behøver ekstra mærkat.

Ungarn

I Ungarn skal du betale vejafgifter for at køre på motorvejene. Mærkaten kan ikke købes hos FDM, da du betaler afgiften ved køb af en e-vignette. Du kan dog købe en mærkat ved grænsen eller før indkørsel på motorvejen.

Du kan købe e-vignetten gennem hjemmesiden National Toll Payment (skift sprog i toppen af siden).

Læs mere: Brug af e-vignette i Ungarn

Østrig

Biler og motorcykler skal have en motorvejsmærkat for at køre på motor- og motortrafikveje i Østrig

FDMshop.dk forhandler hhv. 10 dages og 2 måneders mærkater til biler. Til motorcykler forhandler shoppen kun 10 dages mærkater. Der skal ikke bruges ekstra mærkat til anhænger.

Køb motorvejsmærkat til Østrig i FDMshop.dk

Motorvejsmærkaterne kan også købes på FDMs testcentre.

Østrig har også indført en såkaldt e-vignette, som er en digital motorvejsmærkat. Bestiller du en e-vignette, skal du være i god tid. Fra bestillingstidspunktet går der nemlig 18 dage, før din e-vignette aktiveres. Det skyldes særlige regler i Østrig. Har du e-vignette, behøver du ikke et fysisk mærkat i forruden.

Køb her: e-vignette til brug i Østrig 

Tyskland

På et tidspunkt var det på tale at indføre vejskat for udenlandske bilister i Tyskland. Men EU-domstolen har underkendt de tyske planer, og der er derfor ingen afgift for at køre på de tyske motorveje.
Landkort med en minibil.

 

Få hjælp af FDM

Som medlem kan du få personlig rådgivning om alle reglerne på kør selv-ferien. Og så kan du selvfølgelig købe mærkater og udstyr i FDM shop.

Bliv medlem

Hvilke lande har miljøzoner som kræver mærkat?

Ud over motorvejsmærkater skal du have et miljømærke for at køre ind i miljøzoner i en række byer i Europa. Stadig flere byer kommer med på listen. Se listen over europæiske miljøzoner her.

Du kan købe miljømærkat til Tyskland via FDMshop.dk.

Miljømærkater til Belgien, England og Frankrig sælges kun via lokale hjemmesider.