Motorvejsmærkater i Europa

I mange europæiske lande betaler du motorvejsafgifter for at køre på vejene. Få overblikket over hvor og hvordan du betaler motorvejsafgift i forskellige lande. Der kan også være særskilt betaling ved tunneller og broer.

Få overblikket over hvor og hvordan du betaler motorvejsafgift i forskellige lande.
Viden

Få hjælp af FDM

Som medlem kan du få personlig rådgivning om alle reglerne på kør selv-ferien. Og så kan du selvfølgelig købe mærkater og udstyr i FDM shop.

Bliv medlem

Skal du på bilferie i Europa, er det en god ide, at undersøge på forhånd, om der er afgifter på de veje, du skal køre ad. På nogle strækninger skal du have en mærkat i forruden, og på andre strækninger skal du afregne på stedet.

Køb mærkater på forhånd

Se nedenfor i hvilke af de lande i Europa danskerne oftest kører til, der opkræves betaling for kørsel på veje via mærkater/vignetter. Du kan bestille disse mærkater eller e-vignetter på forhånd.

OBS! Der er ikke indført vejskat i Tyskland endnu. Det forventes ikke at træde i kraft foreløbigt.

Køb motorvejsmærkater hos FDM

Se i denne video, hvilke mærkater du skal have med:

Schweiz

Alle køretøjer, også motorcykler, skal benytte motorvejsmærkat, for at køre på motor- og motortrafikveje. Der findes kun en type mærkat, som gælder i 14 mdr. - det vil sige december måned, hele kalenderåret derefter og januar måned. Motovejsmærkaten dækker hele motorvejs- og motortrafikvejsnettet.

Hvis du medbringer campingvogn, skal du bruge 2 mærkater.

Køb motorvejsmærkat til Schweiz i FDM shop

Motorvejsmærkaterne kan også købes på FDMs testcentre.

Du skal også betale afgift for at køre gennem de store tunneller i Schweiz. Nogle af tunnellerne kan du selv køre igennem, mens andre bruger autotog. Du afregner på stedet.

Slovenien

Køretøjer med en tilladt maksimal vægt på 3500 kg betaler for kørsel på motor- og motortrafikveje via vignette. Også motorcykler skal have en vignette. Der kræves ingen ekstra vignette til campingvogn, heller ikke selv om vogntogets samlede totalvægt overstiger 3500 kg.

Køb motorvejsmærkat til Slovenien i FDM shop

Der betales også en særskilt afgift for at køre gennem en række tunneller. Her skal du afregne på stedet.

Tjekkiet

Der betales for kørsel på motor- og motortrafikveje via mærkat. FDM forhandler mærkater til hhv. 10 dage og 1 måned. Motorcykler skal ikke betale afgift, ligesom anhængere heller ikke behøver ekstra mærkat.

Køb motorvejsmærkat til Tjekkiet i FDM shop

Ungarn

I Ungarn skal du betale vejafgifter for at køre på motorvejene. Mærkaten kan ikke købes hos FDM, da du betaler afgiften ved køb af en e-vignette. Du kan dog købe en mærkat ved grænsen eller før indkørsel på motorvejen.

Du kan købe e-vignetten gennem hjemmesiden National Toll Payment (skift sprog i toppen af siden).

Læs mere: om e-vignette

Østrig

Biler og motorcykler skal have en motorvejsmærkat for at køre på motor- og motortrafikveje i Østrig

FDMs netbutik forhandler hhv. 10 dages og 2 måneders mærkater til biler. Til motorcykler forhandler vi dog kun en to måneders mærkat. Der skal ikke bruges ekstra mærkat til anhænger.

Køb motorvejsmærkat til Østrig i FDM shop

Motorvejsmærkaterne kan også købes på FDMs testcentre.

Østrig har også indført en såkaldt e-vignette, som er en digital motorvejsmærkat. Bestiller du en e-vignette, skal du være i god tid. Fra bestillingstidspunktet går der nemlig 18 dage, før din e-vignette aktiveres. Det skyldes særlige regler i Østrig. Har du e-vignette, behøver du ikke et fysisk mærkat i forruden.

Køb her: e-vignette til Østrig 

Særligt for Tyrol i 2019

Foreløbig frem til 14.09.2019 gælder følgende for kørsel i Tyrol:

  • Fra fredag-søndag samt forlængede weekender frem til 14.09.2019 må du kun køre ad de tyrolske landeveje, hvis din destination gør, at du er nødt til det.
  • Du skal holde dig til motorvejene i Tyrol, også selvom der er kø, sker et færdselsuheld eller du vil prøve at undgå at betale for motorvejsmærkaten. Det kan give store bøder at overtræde gennemkørselsforbudet.

Vejafgift i Europa

Der er en del lande i Europa, hvor du betaler på udvalgte vejstrækninger. Enkelte lande har også indført betalingsring. Vær også opmærksom på, at der kan være særskilt betaling ved tunneller og broer. Afgifter afregnes ofte på stedet.

England

Der er betalingsring omkring London. Afgiften skal betales på forhånd. Du kan betale kontant i udvalgte butikker, kiosker, posthuse og på benzinstationer, der har et CC-skilt. Du kan også betale digitalt med sms eller via hjemmeside.

Læs mere: om betalingsring og betalingsmuligheder i London (engelsk hjemmeside)

Du skal også betale et gebyr for at benytte enkelte vejstrækninger, broer og tunneller. 

Se også: afgiftspriser for veje, tunneller og broer (engelsk hjemmeside)

Frankrig

I Frankrig betaler du vejafgift for kørsel på motorveje. Du betaler for den strækning, du kører. Betaling kan ske med kontanter og gængse kreditkort. Du skal også betale for at bruge en række broer og tunneller.

Hvis du vil vide, hvor meget du skal betale for en given strækning, kan du klikke videre til Autoroutes hjemmeside eller bruge ruteplan Europa.

Se her: Mere om vejafgifter på de franske motorveje

Holland

I Holland skal du betale vejafgift for at køre gennem nogle enkelte tunneller og broer. Brug ruteplan Europa og se om der er vejafgift på din rute.

Italien

I Italien er der afgift for kørsel på motorveje, og du betaler for den strækning, du kører. På de fleste betalingsveje trækker du en billet ved en bomstation, inden du kører ind på motorvejen. Denne billet skal så ved udkørsel indføres i en automat som udregner, hvor meget du skal betale for den kørte strækning. Du kan betale med Euro og internationale kreditkort.

På enkelte strækninger skal du betale, før du kører ind på motorvejen. Her skal du være ekstra opmærksom på skiltning og følge den. Bommen kan godt gå op og give adgang til vejen, selv om vejafgiften ikke umiddelbart er betalt. Hvis du kører på betalingsveje uden at have betalt vejafgift, kan du risikere at modtage en motorvejsafgift, når du er kommet retur til Danmark. Gem altid kvitteringerne for dine betalinger.

Vær også opmærksom på betaling i tunneller og enkelte bjergpas.

Kroatien

I Kroatien skal du betale vejafgifter for at køre på nogle af motorvejene. Du betaler ved bomme, og gebyret kan betales både i Kuna, Euro, US dollars og med gængse kreditkort. Der findes desuden forskellige muligheder for forudbetalte billetter og kort. Disse købes på betalingsanlæg i Kroatien.

Brug ruteplan Europa til at få en oversigt over vejgebyrer på den strækning, du skal køre.

Norge

Der betales vejafgifter flere steder i Norge. Derudover betaler du for at benytte visse tunneller og broer. På nedenstående link kan du se, hvor i Norge der skal betales vejafgifter og hvilke betalingsordninger, du kan tilmelde dig.

Betalinger for at passere gennem de fleste betalingsveje i Norge indsamles automatisk via det såkaldte AutoPASS systemet, hvilket betyder at du kan passere gennem AutoPASS betalingsveje uden at stoppe. Du får efterfølgende en faktura med posten. Det er kun få steder, at der kræves betaling for motorcykler.

Læs mere: Vejafgifter og betalingsordninger (norsk hjemmeside)

Polen

Du betaler for at køre på de polske motorveje. Vejgebyrerne betales på stedet. Der kan betales i lokal valuta (Zloty), Euro eller med gængse kreditkort

Portugal

Du skal betale vejafgifter på mange af motorvejene, og i Lissabon skal man betale for at køre over en række broer. På hjemmesiden "Portugal Tolls" kan du se hvilke veje, der har afgift, beregne afgiften samt se, hvordan du kan betale.

Læs mere: veje og betaling i Portugal (eksternt link)

Slovakiet

I Slovakiet skal du betale vejafgifter for at køre på motorvejene. Man betaler afgiften ved køb af en e-vignette, der købes gennem hjemmesiden Eznamka (skift evt. sprog i toppen af siden).

Sverige

På to omfartsveje skal du betale vejafgift i Sverige. Private køretøjer betaler vejafgift ved Motala og Sundsvall. Vejafgiften opkræves automatisk, og der sendes en faktura til bilens ejer. Det er ikke muligt at betale kontant.

Derudover er der betalingsring i Stockholm og Gøteborg. Begge stedet opkræves afgiften automatisk via bilens registreringsnummer. 

Kører du i en lejebil i Sverige, er det en god ide at undersøge om afgiften er indregnet i lejeafgiften.

Spanien

I Spanien skal du betale vejafgifter for at køre på motorvejene. Du kan enten betale med kontanter eller med kreditkort. Desuden kan du i banker og på nogle tankstationer købe en "Telepeaje" eller "Via T", som er en automatisk betalingsenhed, der sættes i bilens forrude. Denne kan benyttes som betaling på langt de fleste motorveje.

Tyskland

Der er ikke indført vejskat i Tyskland endnu, men der er varslet en kommende vejskat.

Miljøzoner i Europa

Ud over motorvejsmærkater skal du have et miljømærke for at køre ind miljøzoner i en række byer i Europa. Stadig flere byer kommer med på listen. I disse lande er der miljøzoner og krav om miljømærkat:

  • Tyskland
  • Belgien
  • England
  • Frankrig
  • Italien

Du kan købe miljømærkat til Tyskland via FDM.

Miljømærkater til Belgien, England og Frankrig sælges kun via lokale hjemmesider. 

Læs mere: Sådan køber du miljømærkat

Bliv medlem af FDM og få en tryg kør selv-ferie

Få hjælp af FDM

Som medlem kan du få personlig rådgivning om alle reglerne på kør selv-ferien. Og så kan du selvfølgelig købe mærkater og udstyr i vores netbutik.

Er du allerede medlem, kan du kontakte FDMs rådgivning her

Bliv medlem