Uheld på kør selv-ferien

Viden

Bøvl og uheld er der ingen der ønsker sig på ferien. Men hvordan forholder du dig egentlig, hvis uheldet er ude på kør selv-ferien? Vi har samlet en guide til dig her.

Undgå ubehageligheder, hvis du kommer ud for uheld på din kør selv-ferie.

Et uheld kan lægge en kraftig dæmper på kør selv-ferien. Men i forhold til det praktiske, er der nogle helt konkrete forholdsregler, man kan tage sig, som sikrer, at man kommer hjem med de bedste vilkår. Det vigtigste at tjekke er, om der er personskade ved uheldet. Er der det, skal du hurtigst muligt kontakte læge eller ambulance. I hele EU gælder alarmnummeret 112. Uden for EU kan der gælde nationale alarmnumre - dem kan du finde under landefakta.

Hvem, hvad, hvor

Politiet skal som udgangspunkt altid kontaktes, hvis man er involveret i et uheld i udlandet, så der kan udfærdiges en politirapport som eget blandt andet eget forsikringsselskab skal bruge til evtuelt regreskrav mod modpartens selskab. Det er desuden vigtigt at få nøjagtige oplysninger om modparten eller modparterne i ulykken for at sikre den videre sagsbehandling. Husk at derfor altid at:

  • notere tidspunkt og sted for ulykken 
  • notere navn og adresse på modparten
  • notere registreringsnummer på modpartens bil
  • notere forsikringsselskab og policenummer på modparten
  • få politirapport eller en kopi af den, hvis politiet er involveret
  • Få navn og kontaktinformationer på eventuelle vidner

Det er en rigtig god ide at udfylde en uheldsrapport, som du kan bruge til at anmelde skaden til dit forsikringsselskab, når du er kommet hjem.
Husk altid, at du ikke på stedet må påtage dig ansvaret for uheldet, da dit forsikringsselskab skal involveres først.

Kører du i en udlejningsbil, skal du kontakte udlejningsselskabet. I dette tilfælde er det også en god idé at fotografere bilens skader som dokumentation.

Husk, at du som medlem altid kan kontakte FDMs jurister for råd og vejledning også på kør selv-ferien. Ring på 70133040 mandag til torsdag fra klokken 10-15 og fredag fra klokken 10-14. 

Hent og print en uheldsrapport

Når du er kaskoforsikret

Er du kaskoforsikret og kommer ud for et uheld med din bil, motorcykel eller campingvogn i udlandet, bør du ringe til SOS International for at høre, hvordan du skal forholde dig. Med en kaskoforsikring er du nemlig automatisk sikret vejhjælp i udlandet og er dækket via Det Røde Kort. Her kan du både få din bil bugseret til et værksted - eller om nødvendigt få bilen transporteret helt hjem, hvis du havarerer.

SOS har en app, som du med fordel kan hente ned inden ferien. Find app'en her

SOS Internationals Alarmcentral kontaktes på:+ 45 70 10 50 52 eller + 45 70 10 50 50.

Læs mere om kaskoforsikringen og SOS International

Uheld uden kaskoforsikring

Har du ikke en kaskoforsikring, men derimod autohjælp med udlandsdækning, skal du kontakte alarmcentralen i din autohjælpsordning. Så sørger alarmfolkene for assistance til dig. Kan skaden ikke klares på stedet, så bugseres bilen til nærmeste værksted. Du skal dog være opmærksom på, at uden en kaskoforsikring kan du ikke få transporteret bilen tilbage til Danmark, hvis du havarerer.

Som medlem af FDM kan du tegne abonnement på FDM vejhjælp. Abonnementet sikrer dig assistance i både Danmark og Europa.

Læs mere om FDM vejhjælp her.

Uheld uden kaskoforsikring eller autohjælp

Har du hverken kaskoforsikring eller autohjælp, er du nødt til selv at skaffe assistance. Et godt sted at begynde er hos det pågældende lands bilklub, som ofte har en vejhjælpsordning.

Se telefonnumre til de udenlandske bilklubber under landefakta

Tyveri af bilen

Bliver bilen stjålet, bør du altid kontakte det lokale politi først. Ring derefter til SOS International, hvis bilen er kaskoforsikret. Hvis bilen ikke er kaskoforsikret, er der ingen tyveridækning. Ved tyveri skal du også altid forsøge at få en tyverianmeldelse på et sprog, som du forstår.

Af
FDM
FDM