Nedvejning af varebiler

Det er muligt at foretage en nedvejning af varebiler og dermed få nedsat varebilens totalvægt. Du kan spare vægtafgift og tillægsafgift for privat brug.

Nedvejning varebil
Viden

I de fleste tilfælde vil en nedvejning medføre, at der skal betales ny registreringsafgift af bilens nuværende markedsværdi. Hvor meget du skal betale i registreringsafgift for at få din bil nedvejet, afhænger af en konkret og individuel vurdering af SKAT.

Væsentlig besparelse ved nedvejning

Hvis du nedvejer en varebils totalvægt fra over 2000 kg til 2000 kg eller under, skal du fremover kun betale 1.060 kr. om året i tillægsafgift for privat brug. I dag betaler du 5.920 kr. om året. Altså en væsentlig besparelse.

Nedvejning kræver, at der udføres et registreringssyn i en godkendt synshal

Spar også vægtafgift

Hvis din varebil er dieseldrevet, og du betaler vægtafgift efter satserne for biler med en totalvægt på mellem 2.001-2.500 kg, vil din vægtafgift falde fra 5.050 kr. til 3.230 kr. om året - forudsat at din bil ved syn kan godkendes og nedvejes til under 2.000 kg eller derunder. Er din varebil benzindrevet, vil vægtafgiften i stedet falde fra 3.680 kroner til 2.130 kroner om året.

Læs også: Vægtafgift satser 2017

Hvem kan bruge nedvejning?

Er bilen indregistreret første gang før 2. juni 1998 eller efter 18. marts 2009, kan der ikke spares noget ved at nedveje. Muligheden for at nedveje gælder kun for varebiler, der er:

  • indregistreret første gang i perioden efter 2. juni 1998 - før 25. april 2007. Ved nedvejning af disse biler kan du spare både tillægsafgift for privat brug samt vægtafgift. Ved nedvejning skal der betales registreringsafgift.
  • indregistreret i perioden efter 25. april 2007 - før 18. marts 2009. Her kan der kun spares vægtafgift ved at nedveje. Biler indregistreret i denne perioede, kan dog ikke nedvejes så de betaler billigste privatbenyttelsesafgift (hvis du eller dine medarbejdere bruger bilen privat, skal du betale privatbenyttelsesafgift). 
  • efter 18. marts 2009 betaler varebiler grøn ejerafgift. Disse biler kan derfor ikke nedvejes.

Tre betingelser skal opfyldes

Der er tre tekniske betingelser, der skal opfyldes, for at du kan få din bil nedvejet og godkendt med en totalvægt på højst 2000 kg:

  • Den oprindelige totalvægt må højst nedsættes med 30 pct.
  • Totalvægten skal efter nedsættelse udgøre mindst 1,2 x bilens egenvægt
  • Totalvægten skal efter nedsættelse udgøre mindst 1,25 x bilens tilladte akseltryk for bagaksel

Hvordan gør du?

Nedvejning kræver, at der udføres et registreringssyn i en godkendt synshal, fx et af FDMs testcentre. I registreringsblanketten skal du skrive, at bilen skal godkendes med en totalvægt på 2.000 kg. Nedvejning vil koste et synsgebyr.

Hvis der er tale om nedvejning af en varebil, indregistreret efter 2. juni 1998, skal der efterfølgende også betales ny registreringsafgift. Der skal betales 95 pct. registreringsafgift af bilens nuværende markedsværdi. Samtidig skal der ske fradrag med en del af den oprindeligt betalte registreringsafgift.

Bestil syn hos FDM

Tjek din bils værdi

Som tommelfingerregel vil der typisk skulle betales omkring 10.000 kroner i registreringsafgift for hver 75.000 kroner din varebil er værd i dag, hvis en forhandler skulle sælge den. Hvis din bil i dag kan sælges af en forhandler for 150.000 kroner, vil du altså sandsynligvis skulle betale omkring 20.000 kroner i registreringsafgift, hvis du ønsker at nedveje bilen.

www.bilpriser.dk kan du få et estimat af, hvor meget en forhandler kan sælge din bil for.

Få en værdiansættelse

Hvis du ønsker at kende en mere præcise registreringsafgift ved nedvejning, inden du får synet bilen, har du følgende to muligheder:

  • Du kan bede om en værdiansættelse gennem Motorregisteret, Det er gratis, men svaret er uforpligtende for SKAT. Du kan altså risikerer, at den endelige afgørelse vil afvige fra det, du får oplyst i første omgang. SKAT oplyser at ekspeditionstiden for værdiansættelser pt. er fem uger.
  • Som noget nyt kan du anmode om et bindende svar. Du får en egentlig afgørelse, der forpligter SKAT. Det koster 300 kroner at få et bindende svar. SKAT oplyser, at ekspeditionstiden for bindende svar pt. er otte uger.

På hvide nummerplader

Det er muligt at slippe for at betale tillægsafgiften for privat brug af din varebil. Det kræver dog, at du får synet og godkendt din varebil som personbil på hvide nummerplader.

Men det er ikke alle varebiler, der kan godkendes uden en ombygning af bilen. Den udgift skal du i så fald også lægge oven i udgifterne, når du skal vurdere, om det kan betale sig.

Selve ændringen skal der også betales registreringsafgift for, og der skal betales et noget større beløb, end hvis du ?kun? skal have sat varebilens totalvægt ned. Hvor store omkostningerne bliver, afhænger af SKATs konkrete vurdering af bilens markedsværdi efter ombygning. Også her må det anbefales, at anmode om værdifastsættelse på SKATs hjemmeside, inden du beslutter dig for at bygge varebilen om.

Fra vægtafgift til ejerafgift

Hvis din bil godkendes som personbil, skal der ikke længere betales vægtafgift af bilens totalvægt, men i stedet ejerafgift. Ejerafgiftens størrelse afhænger af, hvor langt bilen kører på literen målt efter den såkaldte ECE-norm.

Se mere: Ejerafgift for 2017

Fortrydelse af nedvejning

Du kan godt fortryde en nedvejning helt frem til det tidspunkt, hvor du indbetaler registreringsafgiften hos SKAT. Når først registreringsafgiften er betalt, er der derimod ingen vej tilbage. Hvis du fortryder, efter du har fået synet bilen, kan du heller ikke få synsgebyret refunderet.

Inden du beslutter dig for at nedveje din varebil, bør du anmode om værdifastsættelse på SKATs hjemmeside, hvor det er helt uforpligtende at gå ind og fortage dette.

Biler over 3.000 kg

Har du en bil over 3.000 kg, som du ønsker at nedveje, bør du kontakte FDMs rådgivning først.

Kontakt FDM Rådgivning