Stil din p-skive rigtigt

En p-skive, der er indstillet forkert, kan koste en parkeringsafgift. Læs her, hvordan din p-skive skal indstilles

En p-skive, der er indstillet forkert, kan koste en parkeringsafgift.
Viden

Der kan ligge en dum bøde og vente, hvis du glemmer at stille din p-skive eller har stillet den forkert. Vær opmærksom på følgende:

Parkering i kort tid

Du kan få en parkeringsafgift, selv om du fx kun holder ti minutter i en to-timers parkeringszone, hvis du ikke har stillet din p-skive. Det er nemlig p-skivens indstilling, der er afgørende. Ikke hvor lang tid bilen reelt har været parkeret.

Husk p-skiven

P-skive på nærmeste kvarter

I områder med tidsbegrænset parkering, skal du ved ankomst sætte viseren på din p-skive frem til det nærmeste kvarter. Er klokken f.eks. 15.10, når du stiller bilen, skal du placere viseren på 15.15.

Læs mere: Regler for parkering på offentligt område

Uden for tidsbegrænsningen

Parkerer du uden for den tidsbegrænsede periode og har tænkt dig at blive holdende ind i næste tidsbegrænsning, er der frit valg, om du stiller p-skiven til nærmeste kvarter i forhold til dit ankomsttidspunkt, eller om du stiller p-skiven til tidspunktet for tidsbegrænsningens begyndelse.

Hvis der er to timers parkering fra kl. 8-16, og du ankommer kl. 21.55 og skal parkere indtil kl. 9 næste dag, skal du ved ankomsten indstille din p-skive til enten kl. 22 eller kl. 8. Bilen kan lovligt blive holdende til kl. 10 næste morgen.

Hvis du ankommer kl. 15.20 skal du indstille p-skiven på kl. 15.30. Imellem kl. 16 og kl. 8, kan du stille p-skiven frem til kl. 8, men du behøver ikke. Bilen må også i dette tilfælde blive holdende indtil kl. 10 næste morgen. Hvor længe man parkerede i den forrige periode med tidsbegrænsning er altså ligegyldigt.

Flytning af viseren

Parkeringsskivens indstilling må ikke ændres under parkering på tidspunkter, hvor det er påbudt at anvende den. Du må altså ikke flytte pilen på din p-skive uden også at flytte bilen

Placér skiven rigtigt

En fastmonteret parkeringsskive skal være anbragt nederst til højre på forruden. En løs parkeringsskive skal anbringes umiddelbart inden for forruden, og altså ikke nødvendigvis i højre side.

Elektronisk p-skive

Har du en elektronisk p-skive, indstilles p-skiven automatisk, når motoren stoppes. Men i de tilfælde, hvor du parkerer uden for de tidsrum, hvor man skal bruge p-skiven, kan du sætte den manuelt. Det afhænger af den konkrete type parkeringsskive, hvordan du stiller tiden frem, men typisk sker det ved at trykke på en knap på bagsiden af p-skiven. Det bør fremgå af brugsanvisningen til den elektroniske p-skive, hvordan det fungerer i det konkrete tilfælde.

Skulle du være så uheldig, at p-skiven ikke virker eller er løbet tør for batteri, kan du ikke parkere lovligt, medmindre du har en manuel p-skive liggende i bilen. Husk dog at fjerne den elektroniske p-skive helt eller dæk den til, så du ikke har to p-skiver liggende fremme.

Køb elektroniske p-skiver i FDMshop.dk

Kun én p-skive

Du må kun have en p-skive synlig i bilen. Det er en forseelse i sig selv at have to p-skiver. Hvis du får ny p-skive, skal du derfor huske at fjerne den gamle.

Parkering på privat areal

Ovenstående regler gælder formelt kun ved parkering på offentlig vej.

Private parkeringsselskaber kan ikke pålægge en afgift for overtrædelse af færdselsloven eller p-skivebekendtgørelsen, men FDM opfordrer bilister til også at følge anvisningerne ved privat parkering, da det erfaringsmæssigt giver mindst bøvl.

Læs mere: Regler for parkering på privat område

Har du brug for en elektronisk p-skive?

I FDMshop.dk kan du købe udstyr i god kvalitet til bilen. Er du medlem af FDM, handler du med rabat.

Besøg FDMshop.dk