Undgå p-afgift: Vigtigt at vide om parkering i Europa

Der er ingen fælles regler for parkering i Europa. Du skal derfor orientere dig lokalt, når du kommer til en ny by. Vil du være helt sikker på ikke at komme i karambolage med lokale p-regler, så find betalingsparkering.

Kvinde betaler for parkering i en billetautomat.
Viden

Hvordan du skal forholde dig til parkering, når du rejser i Europa, er forskelligt fra land til land. Det kan endda være forskelligt fra by til by. Derfor skal du altid orientere dig lokalt, når du parkerer din bil, så du undgår parkeringsafgifter og -bøder.

Er du i tvivl om, hvordan reglerne for parkering er, så kan det være en fordel at parkere på betalingsparkering, så du undgår alt for mange mere eller mindre indviklede lokale parkeringsregler.

IllustrationSkal man være ekstra opmærksom ved brug af p-skive andre steder i Europa?

En tommelfingerregel er, at parkeringspladser reguleret med parkeringsskiver oftest findes i nord- og vesteuropæiske lande. Længere mod sydøst skal du ofte betale for parkering i parkometre. Er der parkeringspladser, hvor du kan bruge af p-skive, vil det ofte være markeret med skiltning.

I Tyskland skal du være særligt opmærksom på de parkeringsområder, hvor du kan parkere med p-skive. I Tyskland ser p-skiven nemlig anderledes ud end i Danmark. Derfor gælder den danske p-skive faktisk ikke, og du bør derfor medbringe en tysk p-skive, hvis du vil parkere på områder, der kræver p-skive uden at risikere en bøde. En tysk p-skive skal indstilles til den næste påbegyndte halve time. Det vil sige, at hvis du ankommer f.eks. kl. 9.09, skal p-skiven sættes til kl. 9.30.  

Hvis du vil bruge elektronisk parkeringsskive i Tyskland, så skal den være godkendt af de tyske myndigheder, og den skal kunne indstille sig til begyndelsen af den næste påbegyndte halve time, efter at motoren er stoppet.

Hent PDF: Print en tysk parkeringsskive (eksternt link)

I andre europæiske lande kan du heller ikke være sikker på, at din danske elektroniske p-skive anerkendes.

IllustrationRisikerer du hjulklamper og/eller fjernelse af bil?

Vær også opmærksom på, at i nogle lande benytter myndighederne hjulklamper, eller måske fjerner de endda bilen helt, hvis den holder, hvor den ikke må.
Kommer du ud for, at bilen er blevet klampet eller fjernet, må du henvende dig til de pågældende myndigheder for at få klaret dit mellemværende, så du kan få din bil fri igen.

IllustrationTip: Find betalingsparkering

Selvom det koster lidt mere på feriebudgettet, så kan det nogle gange være en fordel at finde betalingsparkering, da du så vil slippe for at skulle tage højde for lokale parkeringsregler. Parkerer du på en plads med afmærkede båse, så sørg altid for at parkere inden for båsen. Parkerer du i et p-hus eller på en overvåget parkeringsplads, vil din bil desuden stå det mere sikkert, end hvis du parkerer på gaden.

Ofte kan du bruge din GPS til at finde parkeringsanlæg. Der findes desuden en lang række apps, der kan hjælpe med ar finde parkering i forskellige byer, for eksempel appen Parkme. 

Læs mere: Parkme til iPhone (eksternt link)

Læs mere: Parkme til Android (eksternt link)

IllustrationTip: Undersøg færdselsregler hjemmefra

Du bør hjemmefra orientere dig om færdselsreglerne i de lande du skal besøge, og ved ankomst til landet orientere dig om eventuelle lokale regler, så du altid overholder loven i det pågældende land, og undgår eventuelle bøder.

Se oversigt over europæiske færdselsregler ved at klikke på landet på kortet herunder.

Har du fået en p-bøde i udlandet?

Har du fået en parkeringsbøde i udlandet, kan du som medlem få rådgivning om, hvordan du skal forholde dig, og hvad du kan gøre.

Bliv medlem