Kan du købe autostolen brugt?

Overvejer du at købe din næste autostol brugt, er der ikke nogen hindring for det. Der er dog nogle ting, du bør være opmærksom på. Læs FDMs råd her.

Overvejer du at købe en brugt autostol? Så læs med her.
Viden

Hvis du har små børn, vil du opleve, at de vokser ud af den ene autostol og over i den anden. Overvejer du at købe din næste autostol brugt, så er der ikke noget, der står i vejen for det. Så længe du tager dine forholdsregler, kan du sagtens købe en brugt stol. Overordnet set skal du huske at:

 1. Kun at købe autostole med godkendelsesmærkat. Uden mærkat kan du ikke være sikker på, at stolen er lovlig
 2. Du skal sikre dig, at autostolen ikke har været i en ulykke eller er beskadiget.
 3. Se i FDMs autostoletest, hvordan stolen har klaret sig, og hvor mange stjerner den her har fået
 4. Vær kritisk i forhold til prisen

Er autostolen lovlig?

Det første du skal sikre dig, når du køber en autostol er at den er lovlig. Det fremgår af det såkaldte ECE-mærke, som fortæller, at stolen lever op til EU-kravene. Følgende mærker er lovlige:

 • ECE-44-03
 • ECE-44-04
 • R-129

Har autostolen ikke et andet mærke, eksempelvis ECE-44-02, skal du ikke købe den. Er mærket faldet af, kan du ud fra autostolens specifikationer undersøge, om den er ECE-godkendt.

Du kan her læse mere om de lovpligtige mærkater og hvor du finder dem

Når du køber en brugt autostol, er det vigtigt, at du kender dens historik.

Har stolen været i en ulykke?

Når du køber en brugt autostol, er det vigtigt, at du kender dens historik. Det betyder, at du skal være sikker på, at autostolen ikke har nogen skader, og at den ikke har været udsat for en kollision. Hvis en autostol har været i kollision, kan den have lidt belastning og fået skader, der ikke nødvendigvis er synlige, men som betyder, at stolen ikke længere er sikker. Det varierer hos autostol-producenterne, hvornår de mener, at deres autostole skal skiftes. Nogle anbefaler udskiftning efter en kollision ved mere end 10 km/t andre efter kollision ved mere end 30 km/t, men det er svært at give en entydig udmelding om dette, da det afhænger af mange faktorer. Hvis du er i ikke kan få oplyst en konkret skadeshistorik, eller du er i tvivl om stolens tilstand, så undlad at købe den og se i stedet efter en anden stol.

Du skal altså huske at:

 • Få stolens skadeshistorik
 • Fravælg stolen, hvis du er i tvivl

Er du i tvivl om din stol skal udskiftes? Kontakt FDMs rådgivning.

Synlige skader

Hvis en stol har fået skader, kan det gå ud over sikkerheden. Hvor meget afhænger naturligvis af skadens omfang. Er der et hul i betrækket, er det ikke nødvendigvis end betydende med, at stolen også er mindre sikker men mere kosmetisk. Er der derimod en flænge i flamingoen, der skal beskytte barnet, eller er et stykke knækket af, kan det være alvorligt, og så bør du ikke købe stolen. Det samme gælder autostole, hvor der er udført hjemme reparationer. Eksempelvis hvis stolen er lappet med gaffatape.

 • Køb ikke stol med fejl, eller hvor der er foretaget reparationer.

Læs også: Sådan vælger du den rigtige autostol

Hvor sikker er stolen?

Når du kigger på en brugt autostol, så skal du, ligesom når du kigger på nye stole, undersøge, hvor sikker den er. Det kan du gøre i FDMs autostoletest. FDM tester to gange om året en række autostole i forskellige størrelser, og giver dem en stjernevurdering fra en til fem, alt efter hvor godt de klare sig. Du kan gå se tidligere års tests og finde autostolen, du har i kikkerten. Husk, at kravene til stole ændrer sig løbende. Kig derfor efter den lovpligtige godkendelsesmærkat, der sikrer, at autostolen stadig lever op til de nuværende krav.

 • Undersøg, hvordan stolen har klaret sig i FDMs autostoletest

FDM anbefaler:

 • Tjek at bil og stol passer sammen.

 • Hav altid din bil med, når du køber autostol, så du kan prøve at montere den.

 • Det er også en god ide, at have dit barn med, så du kan se, hvordan stol og barn passer sammen.

Husk brugsanvisningen

For at en autostol fungerer, som den skal, er det afgørende, at den monteres korrekt. Det kan være mere vanskeligt end som så at montere en autostol, derfor er det en god ide, at du har en brugsanvisning at konsultere. Spørg sælger om denne stadig har brugsanvisningen. Hvis det ikke er tilfældet så undersøg, om brugsanvisningen ligger tilgængelig på nettet.

 • Sørg for, at du har adgang til en brugsanvisning

Læs også: Se tidligere test af autostole

Hvis du er i tvivl om, hvilken en autostol, du skal vælge, eller hvis du bare ønsker rådgivning, så kan du altid kontakte FDMs eksperter.

Køb autostol hos FDM