Montering af autostole

Når du sætter dit barn i en autostol, er det meget vigtigt, at du placerer autostolen optimalt, ellers gør den ingen nytte, faktisk tværtimod. Læs her, hvordan du monterer en autostol korrekt.

Det er meget vigtigt, at du placerer autostolen optimalt, ellers gør den ingen nytte.
Viden

Det er meget vigtigt, at du placerer dit barns autostol rigtigt. Det er afgørende for, at autostolen virker korrekt og beskytter dit barn. Her kan du læse hvordan din autostol skal monteres.

Find autostol i FDMshop.dk  

Bagudvendt autostol er 5 gange sikrere

Du kan købe autostole både til bagudvendt og fremadvendt placering. Undersøgelser har vist, at den bagudvendte autostol er 5 gange så sikker som en fremadvendt autostol. Ved et sammenstød fordeles påvirkningen af kroppen langt bedre i en bagudvendt autostol. 

Læs også: Regler og lovgivning for autostole 

Piskesmæld

Også piskesmældseffekten reduceres stærkt, når barnet sidder i en bagudvendt autostol. Piskesmældseffekten er den kraft, halsen udsættes for ved sammenstød, når hovedet først bliver kastet frem med voldsom kraft og derefter tilbage.

Små børn er langt mere udsat for skader med piskesmældseffekten. Halsmuskulaturen er endnu kun svagt udviklet, og hovedvægten i forhold til kroppen er tre gange større hos børn end hos voksne. Den bagudvendte autostol må derfor stærkt anbefales, så længe det overhovedet er muligt i forhold til barnets størrelse. 

Læs mere: Sådan finder du den rigtige autostol

Placering i biler med airbags

Nye biler har intelligente airbags, der er dimensioneret til at beskytte børn. Det vil fremgå af bilens instruktionsbog, hvor du også læse, om du skal koble airbaggen fra, hvis du placerer barnet fremadvendt på forsædet.

Når du køber en ny bil, bør du altid vurdere dit behov for transport af børn indenfor de nærmeste år. Undersøg hvor mange airbags bilen har, samt hvilke muligheder der er for at koble dem fra. 

Børn under 135 cm

Sidder barnet i bagudvendt autostol på forsædet, skal du altid slå airbaggen fra. Sidder barnet på forsædet i en fremadvendt autostol, skal du altid se i bilens instruktionsbog, om airbaggen skal slås fra eller ej, da kun nyere biler har intelligente airbags, der tager højde for børn på forsædet. Er du i tvivl, bør du altid placere barnet på bagsædet.

Børn over 135 cm

Børn over 135 cm kan sidde på forsædet, hvis barnet kan anvende bilens almindelige 3-punktseler uden supplerende udstyr. I nyere biler kan du benytte selen eller selepude på forsædet uden at slå airbaggen fra. Men se altid i bilens instruktionsbog, om det er muligt.

Læs også: Regler for autostole i udlandet

Sideairbag

Sideairbags er ikke er problem for børn i autostole, der er monteret korrekt.

Frakobling af airbag

Hvis du jævnligt kører alene med et mindre, og måske uroligt barn i bilen, kan det være en fordel at have barnet på forsædet ved siden af dig. Det kan endog være nødvendigt i to-personers biler. Du skal dog huske, at en bagudvendt autostol aldrig må anbringes foran en aktiv airbag. Det er livsfarligt for barnet og er i øvrigt ulovligt.
 
I mange nye biler kan airbag'en frakobles ved hjælp af tændingsnøglen. Sæt dig grundigt ind i frakoblingsmuligheder via bilens instruktionsbog.

Alt for mange forældre glemmer at justere autostolens seler, når barnet spændes fast.

Montering af stolen

Autostole er monteres enten med bilens sikkerhedssele eller Isofix. Det er vigtigt, at montere den korrekt, så læs autostolens brugsanvisning og følg den nøje.

Se video: Sådan monterer du autostol

Spænd selerne om barnet

Alt for mange forældre glemmer at justere autostolens seler, når barnet spændes fast. Principielt bør selen være spændt netop så stramt, at barnet ikke føler ubehag. Det skal gerne svare til, at man kan føre en flad hånd ind mellem barnet og selen.

Du skal tænke på, at hvis selen er for løs, bliver barnet udsat for en ekstra acceleration og et ekstra smæk, når selen strammes om kroppen. Det betyder en væsentlig større fysisk belastning, der ofte kan resultere i alvorlige indre kvæstelser. I værste fald kan barnet risikere at falde ud af autostolen.

Læs også: Se den seneste test af autostole