Sådan monterer du autostolen korrekt

Når du skal have børn med i bilen, skal autostolen skal placeres korrekt. Ellers vil den ikke beskytte barnet optimalt. Læs her, hvordan du kører sikkert med børn i bilen og monterer en autostol korrekt.

Mand sætter barn i autostol i sin bil.
Viden

Når autostolen monteres i bilen, skal bilens sikkerhedssele bruges eller bilens isofix-beslag. Er din autostol en basemonteret autostol, så er det autostolens base, du skal fastmontere i bilen. Følg altid autostoleproducentens anvisninger ift. hvad du skal bruge til at montere din specifikke autostol.  

Hvad betyder isofix og hvordan bruger man det?

Er du nyslået bilejer, så kender du måske endnu ikke begrebet isofix. Isofix er navnet på de små fastforankrede metalbøjler, som sidder skjult mellem bilens bagsæde og ryglæn. Metalbøjlerne sidder fast på bilens karrosseri, så når du monterer autostolen korrekt heri, sidder autostolen godt fast. Du minimerer også risiko for fejlmontering, hvor sele-montering kan være mere vanskelig.  

Hvad betyder base/basemonteret autostol? 

En basemonteret autostol er en autostol, hvor der medfølger en base (en form for ’stole-holder’), som fastmonteres i bilen. Selve stoledelen, som barnet sidder i, kan så klikkes ind og ud af basen, når du skal ind og ud af bilen.  

På den måde kan du tage autostol og barn med dig, når du f.eks. går fra bil til hjem eller fra hjem til bil. Det giver mulighed for, at dit barn kan placeres og fastspændes i autostolen inden I forlader hjemmet – og ikke først i bilen.

Hvor skal autostolen placeres i bilen?

FDM anbefaler, at børn altid placeres på bagsædet, og er det i en autostol, anbefales det, at det sker i en bagudvendt position. Ønsker du at placere et barn på forsædet i en autostol, så se i bilens instruktionsbog, om det er muligt. FDM anbefaler, at det sker i en bagudvendt position. Læg også mærke til, hvordan autostolen skal monteres ifølge instruktionsbogen.

I nogle biler behøver man ikke at slå airbaggen fra, hvis barnet sidder fremadvendt, men det vil fremgå af bilens instruktionsbog. Vær også opmærksom på sædets placering, og ryk det frem eller tilbage, så bilens sikkerhedssele har et lige forløb, hvis den benyttes til at fastholde stolen eller barnet. Det er også vigtigt, at selen sidder korrekt på barnet.

Er autostolen bagudvendt, er det både farligt og forbudt at placere den foran en aktiv airbag.

På nogle autostole kan du benytte en såkaldt Top Tether-strop. Den sørger for, at autostolens øverste del sikres bedre, så den ikke tipper fremad ved en kollision. Brug af Top Tether kræver, at bilen også har Top Tether-forankring. Det finder du kun på de nyere biler. Er du i tvivl, om din bil har Top Tether-strop, kan du se i bilens instruktionsbog.

Vær forberedt inden første køretur 

Inden du kører den første tur med dit barn, så sæt dig ind i, hvordan du monterer stolen korrekt, og hvordan du spænder dit barn fast. Er du i tvivl om, hvordan præcis din model fungerer, kan du i mange tilfælde finde instruktionsvideoer på autostoleproducentens hjemmeside. Illustration

Hvornår skal airbags kobles fra i forhold til autostole?

Nye biler har intelligente airbags, der er dimensioneret til at beskytte børn. Det vil fremgå af bilens instruktionsbog. I bogen kan du også læse, om du skal koble airbaggen fra, hvis du placerer barnet fremadvendt på forsædet. Hvis du placerer barnet i en bagudvendt autostol på forsædet, skal du altid slå airbaggen fra.

Når du køber en ny bil, bør du altid vurdere dit behov for transport af børn inden for de nærmeste år. Du bør derfor undersøge, hvor mange airbags bilen har. Samtidig skal du sætte dig ind i mulighederne for at koble dem fra.

Sideairbags er ikke et problem for børn i autostole, der er monteret korrekt.

Hvordan placerer du børn under 135 cm i bilen?

Hvis du jævnligt kører alene med et mindre og måske uroligt barn i bilen, kan det være en fordel at have barnet i autostol på forsædet ved siden af dig. Det kan endda være nødvendigt i to-personers biler. Du skal dog huske, at en bagudvendt autostol aldrig må anbringes foran en aktiv airbag. Det er ulovligt, og det kan være livsfarligt for barnet ved en kollision.

Sidder barnet i bagudvendt autostol på forsædet, skal airbaggen derfor deaktiveres.  

Sidder barnet på forsædet i en fremadvendt autostol, skal du altid se i bilens instruktionsbog, om airbaggen skal slås fra eller ej. Det er primært nyere biler, som har intelligente airbags, der tager højde for børn på forsædet. Er du i tvivl, bør du altid placere barnet på bagsædet.

Hvor skal jeg placere autostole i en bil med tre sæderækker?

Biler med syv sæder har tre sæderækker. De bagerste sæder er i mange af disse biler et klap-op-sæde.

FDM anbefaler, at børn i autostole så vidt muligt ikke sidder på tredje sæderække, da sæderne ikke nødvendigvis har samme stabilitet, som det faste bagsæde. Nogle bilproducenter fraråder det også. Der er dog ikke forbudt ifølge færdselsloven.

Hvordan placerer du børn over 135 cm i bilen?

Børn over 135 cm kan sidde på forsædet, hvis barnet kan anvende bilens almindelige 3-punktssele uden supplerende udstyr. I nyere biler kan du benytte selen eller selepude på forsædet uden at slå airbaggen fra. Men se altid i bilens instruktionsbog, om det er muligt.

Kan børn i autostol få piskesmæld?

Ja, men piskesmældseffekten reduceres markant, hvis barnet sidder i en bagudvendt autostol. Piskesmældseffekten er den kraft, halsen udsættes for ved sammenstød, når hovedet først bliver kastet frem med voldsom kraft og derefter tilbage.

Små børn er langt mere udsat for skader med piskesmældseffekten. Halsmuskulaturen er endnu ikke fuldt udviklet, og hovedvægten i forhold til kroppen er tre gange større hos børn end hos voksne. Den bagudvendte autostol må derfor stærkt anbefales, så længe det overhovedet er muligt i forhold til barnets størrelse.

Undersøgelser har vist, at den bagudvendte autostol er 5 gange så sikker som en fremadvendt autostol. Ved et sammenstød fordeles påvirkningen af kroppen langt bedre i en bagudvendt autostol.

Er du i tvivl om montering af autostole?

Husk, du kan som medlem af FDM få hjælp og rådgivning om autostole, selepuder og andet sikkerhedsudstyr til bilen.

Kontakt rådgivningen