Sådan opbevarer du dine dæk bedst

Når dækkene skal af, og et nyt sæt skal på, er det vigtigt, at du opbevarer dækkene korrekt. Så holder dækkene i sidste ende længere. Lær hvordan.

Montering af hjul på bil, der holder på værksted.
Viden

Hvor skal du opbevare dine sommer- og vinterdæk, når sæsonen er slut? Du har overordnet set to muligheder: Du kan opbevare dækkene selv, eller du kan sende dækkene på dækhotel. Inden du vælger den rette løsning for dig, skal du overveje: 

  • Har du plads til dækkene? 
  • Vil du selv bakse med opgaven? 

Hvis svaret til begge er ja, så kan du have dækkene hjemme, når de er uden for sæson. 

Illustration af underoverskriftHvordan opbevares dæk bedst hjemme?  

Hvis du har mulighed for at opbevare dækkene hjemme, er der penge at spare. Du opbevarer dæk bedst i et tørt, køligt og mørkt rum, da dæks aldring derved bremses mest muligt. Det er altså en dårlig idé at opbevare dækkene i et haveskur eller på et loft, hvor der kan blive rigtig varmt om sommeren. 

Du opbevarer dæk på fælge bedst stablet eller hængende. Eksempelvis på et dækstativ. Dæk uden fælge opbevares stående, og du kan med fordel dreje dem en gang imellem, for at de ikke får flade punkter.  
 
Inden du gemmer hjulene af vejen, skal de rengøres og tørres. Se efter eventuelle dækskader og om der er spor efter skader på fælgene, så fejl udbedres inden næste sæson. 

Kontroller også mønsterdybden, så du er sikker på, at dækkene kan klare den kommende sæson. Er dækmønsteret omkring 3 mm eller derunder, anbefaler FDM, at du skifter til nye dæk. Ifølge loven skal dæk have minimum 1,6 mm dækmønster. 

  • Bevar dækkene tørt, køligt og mørkt 

  • Dæk på fælge skal stables eller hænges 

  • Dæk uden fælge skal opbevares stående 

  • Inden hjulene gemmes væk, skal de tørres, renses og pumpes til højeste dæktryk ifølge instruktionsbogen 

Læs mere: Sådan skifter du hjul på bilen 

Illustration af underoverskriftHvornår skal du vælge et dækhotel? 

Hvis du ikke har plads til dækkene derhjemme, eller hvis du ikke er typen, der har lyst til at bakse med opgaven, så er et dækhotel måske noget for dig. 

I de senere år har mange valgt at opbevare deres sommer- eller vinterdæk på et værksted eller dækcenter, som samtidig står for af- og påmontering af dækkene. Husk at indhente forskellige tilbud, inden du vælger, så du får den bedste pris. 
 
Læs mere: Dækhotel og montering er en del af FDM komplet-medlemskab

Illustration af underoverskriftHvorfor skal du tage fotos af dine dæk? 

I langt de fleste tilfælde har dækhoteller godt styr på logistikken, og du får dine egne dæk, når tiden nærmer sig for ombytning. Men det sker i hver sæson, at FDM hører om tilfælde, hvor der opstår uenighed om, hvorvidt det er ens egne dæk, der bliver monteret på bilen. 

Vi anbefaler derfor, at du tager et billede af dækkenes datomærkning og fabrikat, så du i tvivlstilfælde kan dokumentere, hvilke dæk du har afleveret til opbevaring. Du kan også mærke dækkene med en lille klat farve, så du kan genkende dækkene igen. 

  • Hav udgiften til dækopbevaring med i dit bilbudget. Det koster penge at få dækkene opbevaret 

  • Undersøg markedet og indhent forskellige tilbud 

  • Dokumenter dine dæk

 Se video: Sådan tjekker du dine dæk

Brug for nye dæk? 

Husk, som medlem af FDM får du rabat på nye dæk hos udvalgte værksteder.

Se rabat