Gode råd til valg af tagboks

En tagboks kan være en god investering, når der er brug for mere plads i bilen. Inden du køber tagboksen, er der dog en række forhold, du bør overveje.

En tagboks kan være en god investering, når der er brug for mere plads i bilen.
Viden

En tagboks giver dig både mulighed for at tage mere bagage med på turen og sikrer, at der er plads nok til passagerne. Særligt mikrobilejere kan få glæde af en tagboks, da den kan kompensere for den manglende plads i bagagerummet.

Illustration af underoverskriftHvad skal du være opmærksom på ved valg af tagboks?

De fleste tagbokse kan ved første øjekast virke temmelig ens, men der er forskel. Nogle modeller er ikke kuldesikre, så de bliver hårde og porøse, når det er koldt.

Også kvaliteten af boksens låse, hængsler og kliksystemer kan være meget forskellig. Kvaliteten af disse kan være temmelig afgørende, både når det gælder holdbarhed og din brug af tagboksen.

Et godt råd er at vælge en tagboks, der er let at åbne og lukke. Vær derudover opmærksom på, at låsene har en kvalitet, der kan stå imod de mest simple indbrudsforsøg.

Læs mere: Se FDMs test af tagbokse 2020

Illustration af underoverskriftHvor meget må du laste på taget af bilen?

Du skal være særligt opmærksom på, hvor meget du maksimalt må laste din bil med, og hvor meget du må laste på taget af din bil. Du kan finde oplysningerne om maksgrænsen for antal kilo på taget i bilens instruktionsbog.

Det varierer fra bil til bil, hvor meget den må lastes med. Små biler har en naturlig begrænset totalvægt. Du skal også være opmærksom på, at passagerer og eventuelt ekstra udstyr i bilen tæller med i regnskabet.

Du finder din bils tilladte totalvægt på dens registreringsattest og ud fra den kan du beregne, hvor meget du i alt må laste din bil med. Laster du din bil med mere, end den er godkendt til, kan det medføre farlige situationer i trafikken, og du kan risikere en bøde for overlæs.

Illustration af underoverskriftVær opmærksom på både tagboksens og tagbøjlernes lasteevner

Alle tagbokse har en maksbelastning, som ifølge producenterne typisk ligger på 50-75 kg. Tjek altid hvor meget, der må fyldes i tagboksen, da for et for stort læs kan føre til, at bilen bliver ustabil, og tagboksen går i stykker. 

Ud over bilens vægtbegrænsninger skal du også være opmærksom på tagbøjlernes maksimale lasteevne. Informationen finder du i bilens instruktionsbog. Tagbøjlernes lastebegrænsning kan begrænse, hvor stor en tagboks du kan køre med.

Illustration af underoverskriftHvilke fordele og ulemper har forskellige størrelser tagbokse?

Der er forskel på, hvordan tagbokse er udformet. Nogle tagbokse er højere end andre, nogle er længere end andre. Begge dele giver både fordele og ulemper. Her er tip til, hvad der er godt at være opmærksom på, når du vælger tagboks til din bil:

Tagboksens længde: FDM anbefaler, at tagboksen ikke stikker længere end 10 cm ud over forrudens øverste kant, da vinden op langs ruden vil påvirke tagboksen kraftigt.

Vi anbefaler samtidig, at tagboksen sidder langt nok fremme på bilen, til at bagklappen kan åbnes. De korteste tagbokse er på ca. 130 cm, en længde der sagtens kan rumme feriebagage og lettere campingudstyr.

De længste modeller er 175-235 cm, og det er sådan en model, du skal vælge, hvis du f.eks. skal have ski med. 

Tagboksens højde: En høj tagboks kan rumme en mere alsidig bagage. Den ekstra højde kan dog betyde, at du skal betale ekstra for bilen, når du eksempelvis skal med færgen.

Hvis du i forvejen har en høj bil, skal du også være opmærksom på, at du kan få problemer i nogle parkeringshuse og viadukter.  

Har du brug for en tagboks?

I FDMshop.dk finder du altid gode produkter til bilen, også et større udvalg af tag- og bagagebokse.

Besøg FDMshop.dk