Montering og pakning af tagboks

En tagboks skal placeres tættest muligt på bilens tyngdepunkt, og sådan at den ikke sidder i vejen. De letteste ting bør pakkes i tagboksen og spændes fast, så de ikke forskubber sig ved en hård opbremsning.

Sådan monterer og pakker du en tagboks
Viden

Når du skal montere din tagboks, er første trin at sætte tagbøjler på bilen. Vent dog med at spænde bøjlerne fast til du har tjekket om de sidder ordentligt i forhold til tagboksen. På enkelte biler giver det sig selv, hvor bøjlerne skal sidde, da der på bilens tag allerede er gjort klar til dem. 

Læg tagboksen løst op oven på bøjlerne, og test om du kan åbne bagsmækken uden at den slår imod tagboksen. Se også efter om tagboksen ligger midt på bilen,  tæt på bilens tyngdepunkt. Når bøjler og tagboks er justeret på plads, spændes begge dele fast (se instruktionen for den enkelte tagboks). Undervejs er det en god ide løbende at tjekke at tagboksens sidder ordentlig fast.

Læs også: Gode råd til valg af tagboks

Pakning af tagboks

Det er individuelt, hvor meget der kan være i en tagboks. Sørg generelt for at det er det letteste af jeres bagage, der skal ligge i tagboksen. De tungeste dele af det, der skal i tagboksen, skal ligge så tæt på bilen midte som muligt.

Spænd tingene godt fast i tagboksen, da en hård opbremsning kan få tingene til at forskubbe sig, og i værste fald smadre tagboksen.

Spænd tingene godt fast i tagboksen, da en hård opbremsning kan få tingene til at forskubbe sig, og i værste fald smadre tagboksen. Undgå generelt at læsse bilen skævt, da bilen bliver ustabil i undvigemanøvre og ved kraftige vindforhold.

Når tagboksen er pakket, så sørg for at lukke boksen ordentligt. Der er gerne en række lukkeanordninger, som skal klikke, når boksen lukkes til. Tjek at boksen er lukket og klikket i alle lukkeanordninger og lås altid boksen, så den ikke risikerer at springe op under kørslen. Desuden vil boksens indhold som udgangspunkt også være dækket af din forsikring.

Læs også: Test af tagbokse 2020

Vægt

Det kan være fristende at pakke tagboksen med familiens skistøvler og andet skiudstyr. Men vær opmærksom på, at der er en maks. grænse for, hvor meget du må fylde i tagboksen. Så selv om der er plads nok, kan det være, at du overskrider tagboksens vægtgrænsen. I de papirer, der følger med tagboksen, kan du se maksimale lastevægt og den maksimale anbefalet hastighed.

Ud over tagboksens vægtbegrænsninger, skal du også være opmærksom på tagbøjlernes lasteevne samt bilens endelige totalvægt.

Se video om montering af tagboks

Afmontér tagboks efter brug

Bilens vindmodstand er højere, når den har en tagboks monteret. Og det betyder, at bilen bruger mere brændstof, så længe tagboksen er monteret. Derfor er det en god ide, at afmontere boksen, når du ikke længere har brug for den.

Find tagbokse i FDMshop.dk