Montering og pakning af tagboks: Sådan gør du

En tagboks skal placeres tættest muligt på bilens tyngdepunkt, og sådan at den ikke sidder i vejen. De letteste ting bør pakkes i tagboksen og spændes fast, så de ikke forskubber sig ved en hård opbremsning.

Familie kører i bil med tagboks på taget.
Viden

Når du skal montere din tagboks, er første trin at sætte tagbøjler på bilen. Vent dog med at spænde bøjlerne fast til du har tjekket om de sidder ordentligt i forhold til tagboksen. På enkelte biler giver det sig selv, hvor bøjlerne skal sidde, da der på bilens tag allerede er gjort klar til dem. 

Læg tagboksen løst op oven på bøjlerne, og test om du kan åbne bagsmækken uden at den slår imod tagboksen. Se også efter om tagboksen ligger midt på bilen (tæt på bilens tyngdepunkt). Når bøjler og tagboks er justeret på plads, spændes begge dele fast. Følg monteringsinstruktionen for netop din tagboks. Undervejs er det en god ide løbende at tjekke, at tagboksens sidder ordentligt fast.

Læs mere: Gode råd til valg af tagboks

Illustration af underoverskriftHvordan pakkes tagboksen sikrest?

Sørg generelt for, at det er det letteste af jeres bagage, der ligger i tagboksen. De tungeste dele af det, der skal i tagboksen, skal ligge så tæt på bilens midte som muligt.

Spænd tingene godt fast i tagboksen, da en hård opbremsning kan få tingene til at forskubbe sig, og i værste fald smadre tagboksen. Undgå så vidt muligt at læsse bilen skævt, da bilen bliver ustabil i undvigemanøvrer og ved kraftige vindforhold.

Når tagboksen er pakket, så sørg for at lukke boksen ordentligt. Der er gerne en række lukkeanordninger, som skal klikke, når boksen lukkes til. Tjek at boksen er lukket og klikket i alle lukkeanordninger, og lås altid boksen, så den ikke risikerer at springe op under kørslen.

Boksens indhold vil som udgangspunkt være dækket af din forsikring.

Læs mere: Test af tagbokse 2020

Illustration af underoverskriftHvor meget må man pakke i tagboksen?

Vær opmærksom på, at tagboksen har en øvre grænse for, hvor meget vægt du må laste i den. Så selv om der er plads nok, til det du ønsker at fylde i den, så kan det være, at du overskrider tagboksens vægtgrænse ved at fylde den helt op.

I de papirer, der følger med tagboksen, kan du se den maksimale lastevægt, og den maksimale anbefalede hastighed.

Ud over tagboksens vægtbegrænsninger, skal du også være opmærksom på tagbøjlernes lasteevne samt bilens endelige totalvægt.

Læs mere: Så meget må du laste ift. din bils totalvægt

Illustration af underoverskriftSkal tagboksen afmonteres efter brug?

Bilens vindmodstand er højere, når den har en tagboks monteret. Det betyder, at bilen bruger mere brændstof, så længe tagboksen er monteret.

Kører du elbil vil en monteret tagboks påvirke din bils rækkevidde negativt.

Derfor er det, uanset hvilket drivmiddel din bil anvender, en god ide at afmontere tagboksen, når du ikke længere har brug for den.

Har du brug for en tagboks?

I FDMshop.dk finder du altid gode produkter til bilen, også et større udvalg af tag- og bagagebokse.

Besøg FDMshop.dk