I de fleste nyere biler har du mulighed for at benytte mobilen håndfrit under kørsel. Det kræver ikke den store indsats at få mobilen koblet sammen med bilen, og det kan foregå trådløst via bluetooth og wifi eller via kabel gennem Android Auto eller Apple CarPlay.
Når mobilen er koblet sammen med bilen, har du adgang til f.eks. navigation, musik og kontakter, så du kan foretage opkald, mens du har hænderne på rattet.
Nogle biler har betjeningsknapper på rattet, og i andre tilfælde kan du benytte stemmestyring til at foretage opkald. Men trods flere muligheder for at koble telefonen til bilen, er der stadig mange, som undlader at gøre det.
Hvilke regler gælder om mobiltelefon i bilen?
Hvert år bliver tusindvis af danskere stoppet af politiet, fordi de benytter håndholdt mobil under kørslen. Mange bilister taler i den håndholdte telefon, men politiet stopper også en del bilister, der skriver beskeder, tager billeder og filmer, mens de kører bil.
Det er både dumt og farligt at køre bil, mens man benytter håndholdt mobil. Hvis du bliver stoppet af politiet, koster det et klip i kørekortet og en bøde.
Læs mere: De her ting giver klip i kørekortet
Hvordan bruger du bluetooth i din bil?
Bluetooth er standard i næsten alle nyere biler, og dermed har du mulighed for at forbinde din telefon trådløst med bilen. På den måde kan du f.eks. få lyd fra telefonen over i bilens lydanlæg, så du kan høre musik og tale håndfrit i telefonen.
En række af mobilens funktioner kan også bruges, og du kan typisk se dine kontaktpersoner fra telefonen på bilens infotainment-skærm og skifte mellem musiknumre.
Det sker nogle gange, at bluetooth-forbindelsen pludselig ikke virker. Det kan være efter en opdatering af telefonen. Så skal du igen forbinde din telefon og bil, og det bør du naturligvis kun gøre, når bilen er parkeret.
Hvad er Apple CarPlay?
Apple CarPlay er en software, der gør det muligt at forbinde en iPhone med en bil. På bilens infotainment-skærm dukker en række ikoner op fra iPhone, som det er muligt at betjene enten via touch/tryk på skærmen eller stemmestyring.
Det er f.eks. navigation, kontakter, musik og podcast. På infotainment-skærmen optræder udelukkende apps, som Apple har godkendt, og derfor får du ikke nødvendigvis adgang til alt fra din mobil. Ud over Apples egne apps kan du bl.a. benytte Google Maps, Spotify og Easypark.
På nogle biler er Apple CarPlay standard, mens du i andre tilfælde skal tilkøbe softwaren til bilen.
Hvis du har en bil, som ikke understøtter Apple CarPlay, er også muligt at købe et multimediesystem med skærm og indbygget Apple CarPlay. Det kan f.eks. være en løsning, som kan installeres og benyttes i ældre biler.
Det er muligt at forbinde iPhone med Apple CarPlay via kabel eller trådløst via wifi. Selv om en bil har Apple CarPlay indbygget, er det ikke sikkert, at det fungerer trådløst. Hvis det er vigtigt for dig, skal du derfor huske at undersøge og efterprøve dette, før du køber bilen.
Der findes dog også tredjepartstilbehør, som via en adapter tilbyder at gøre forbindelsen til Apple CarPlay trådløs, hvis den ikke allerede er det til at begynde med.
En stor fordel ved Apple CarPlay er, at du kan betjene din telefons funktioner via stemmestyring. Det er desuden muligt at få beskeder læst op, og du kan også diktere et svar uden at fjerne øjnene fra vejen.
Læs mere: Om CarPlay hos Apple (Eksternt link)
Hvad er Android Auto?
Android Auto er en software, som gør det muligt at forbinde Android-telefoner til biler. Det kræver, at både bil og telefon understøtter Android Auto.
Telefonen forbindes trådløst eller via kabel til bilen, hvorefter du på bilens infotainment-skærm vil få adgang til udvalgte apps, som du også har på din Android-telefon. Det er forskelligt fra bil til bil, om telefonen kan forbindes trådløst.
Android Auto understøtter ligesom Apple CarPlay ikke alle apps, men du kan benytte de mest gængse som Google Maps, Spotify, podcast, beskedtjenester mm.
Med den indbyggede Google Assistent kan du stemmestyre Android Auto. Det betyder, at du bl.a. kan sætte musik i gang eller foretage opkald, mens du har begge hænder på rattet.
Det er i øvrigt ikke ligegyldigt, hvilken version af styresystemet Android, du benytter. Hvis din Android-telefon er udstyret med styresystemet Android version 6 til 9 skal du hente Android Auto-appen på din telefon. Hvis du derimod har Android 10, er Android Auto indbygget, og du behøver ikke downloade noget.
Læs mere: Om Android Auto hos Google (Eksternt link)
Hvad er Mirrorlink?
Før den store udbredelse af Apple CarPlay og Android Auto blev nogle biler udstyret med MirrorLink.
Det er en funktion, hvor mobiltelefonens skærm spejles til bilens infotainment-skærm. På den måde kan du få adgang til udvalgte apps fra din mobil.
I dag er det langt fra alle Android-telefoner, som understøtter MirrorLink, og iPhone gør det slet ikke.
Så mens du kan finde ældre biler, som har MirrorLink, kan det blive vanskeligere at finde en telefon, der også har det.
Funktionaliteten er også begrænset i forhold til Android Auto og Apple CarPlay, der begge fungerer langt bedre.
Hvad skal du undersøge inden køb af bil?
Inden du køber bil, er det en god idé at undersøge, hvad mulighederne er for at koble telefonen til bilen. Har du brug for Android Auto eller Apple CarPlay? Er det vigtigt, at du kan koble telefonen til trådløst? Kan du nøjes med Bluetooth-forbindelse?
Når du har afklaret dit behov, anbefaler FDM, at du før et køb af en ny bil tester, om din mobiltelefon virker optimalt med bilens infotainment-system. Forhør dig hos forhandleren om mulighederne og prøv at forbinde din telefon til en demobil. Ser du på brugt bil, så prøv at koble mobilen på i den konkrete bil, så du får testet det, før du køber bilen.
Inden besøget hos forhandleren er det en god idé, at du har opdateret din egen mobiltelefon, så den har det nyeste styresystem. Efter brug af demobilens infotainment-skærm skal du huske at slette eventuelle personlige oplysninger, som du har overført.
Læs mere: Sådan sletter du personlige data fra bilen
Har du mobiltelefonen korrekt placeret i bilen?
Husk, hos FDMshop.dk kan du finde udstyr til at fastmontere din mobil, så du kan bruge den som f.eks. GPS i bilen.