Forbrugere kender ikke deres rettigheder på værkstedet

Uklare og mundtlige aftaler er skyld i uenigheder bilejere og værksteder i mellem. Mange kender ikke deres rettigheder, når det går galt. Lav en skriftlig aftale, lyder rådet fra FDM.

Mange kender ikke deres rettigheder, når det går galt. Lav en skriftlig aftale, lyder rådet fra FDM.
Pressemeddelelse

En uventet høj værkstedsregning eller uenighed om, hvad man har aftalt, der skulle laves på bilen. Begge dele er velkendte årsager, når forbrugere og værksteder kommer op og toppes i forbindelse med et værkstedsbesøg.

Alligevel er det de færreste bilejere, der kender deres rettigheder i forbindelse med et værkstedsbesøg. Det viser en ny undersøgelse, FDM har lavet. Her svarer godt hver tredje (35,10 procent), at de ikke ved, hvilke rettigheder de har, hvis der opstår en uenighed med værkstedet ved afhentning af bilen. 18,90 procent mener, at man som forbruger altid har krav på at få udleveret sin bil, selv om man er uenig i prisen eller det udførte arbejde, mens 16,90 procent mener, man som forbruger har krav på ti dages betalingsfrist.

”Uenighed forbruger og værksted imellem er et velkendt og tilbagevendende problem i vores rådgivning. Desværre bekræfter undersøgelsen os i, at mange ikke kender deres rettigheder, når bilen skal på værksted. Værkstedet kan nemlig forlange betaling på stedet for det udførte arbejde, og har man blot afleveret bilen uden at aftale, hvad der skal laves og til hvilken pris, er det, at der nemt opstår uenigheder,” siger afdelingsleder i FDMs juridiske rådgivning Per Alkestrup.

FDM opfordrer derfor til, at man altid laver en skriftlig aftale, så det for begge parter klart fremgår, hvad der er aftalt, og man ikke efterfølgende står i en situation, hvor det er ord mod ord. Til brug for forbruger og værksteder har FDM lavet en standard reparationsaftale-blanket, der netop er blevet opdateret og frit kan hentes og bruges af alle.

”En skriftlig aftale er den bedste løsning. Ikke bare for forbrugerne men også for værkstedet, som med sådan en præcis ved, hvor frie hænder de har. Det er især vigtigt, når det gælder fejlsøgning. I takt med at elektronikken i nye biler bliver stadig mere kompliceret, kan vi se, at det er en hyppig kilde til de uenigheder, som opstår. Derfor har vi i vores nye reparationsaftale også tilføjet et særskilt punkt om netop fejlsøgning,” siger Per Alkestrup.

Læs mere om FDMs reparationsaftale på www.fdm.dk/vedligeholdelse

Undersøgelsen er lavet af Voxmeter for FDM blandt 1.110 respondenter.