Kvaliteten af autostole bliver forsat bedre. Både i forhold til, hvor sikre stolene er, og hvor nemme de er at montere og betjene korrekt. Det viser årets første store test af i alt 34 autostole, som FDM har lavet i samarbejde med de europæiske bilklubber.
Den positive udvikling kan i høj grad tilskrives det populære isofix-system, der forankrer stolen til beslag i bilen sæder, og som i dag er et krav i alle nye biler. Nu er systemets afløser imidlertid på trapperne.
I forårets autostoletest har man for første gang testet en stol med den nye i-Size-godkendelse. Ligesom isofix forankrer det også stolen til beslag i bilen, men hvor de forskellige bilers isofix-beslag ikke nødvendigvis er godkendt til alle isofix-stole, er i-Size universelt, så alle stole passer i alle biler med i-Size.
”Der er ingen tvivl om, at de senere års positive udvikling inden for stadig mere sikre autostole i høj grad kan tilskrives isofix. Systemet har dog den svaghed, at stol og bil ikke altid passer sammen. Med i-Size får man imidlertid en fælles standard til gavn for forbrugerne. Samtidig tager i-Size det bedste med fra isofix, så man bevarer den høje sikkerhed og den nemme montering af stolen,” siger FDMs biltekniske redaktør Søren W. Rasmussen.
i-Size-godkendelsen adskiller sig dog på flere punkter fra de hidtidige godkendelser. Eksempelvis tager det udgangspunkt i barnets højde og ikke vægt som i dag. Nok så væsentligt er det et krav, at børn i i-Size-stole sidder bagudvendt, indtil de er mindst 15 måneder.
”Især det sidste er en stor forskel på i-Size og andre autostole, og det ligger i forlængelse af FDMs anbefalinger om, at barnet sidder bagudvendt så længe som muligt. For hvis uheldet er ude, ved vi fra undersøgelser, at belastningen af barnet reduceres betragteligt, hvis det sidder bagudvendt,” siger Søren W. Rasmussen.
Det er endnu begrænset, hvor mange i-Size autostole der findes. Producenterne er dog ved at omstille deres produktion, ligesom bilproducenterne de kommende år også skifter fra isofix til i-Size
Den testede i-Size-stol er imidlertid langt fra den eneste, der klarer den seneste test med bravur. Der er dog fortsat stor forskel på de bedste og dårligste. Ud af de 34 stole dumper de ti. Her er den primære årsag for ringe sikkerhed eller høj risiko for fejlmontering. To stole dumper desuden på fund af for store mængder skadelige stoffer.
”Derfor gælder det om at se sig for, når man køber autostol, for markedet er stort og kan virke uoverskueligt. Det er også derfor, at FDM anbefaler, at man køber sin autostol, hvor man kan få den nødvendige rådgivning og instruktion, og at man i øvrigt prøver, om den enkelte stol nu også passer til ens bil,” siger Søren W. Rasmussen.
Se alle resultaterne for de enkelte stole på www.FDM.dk/autostole