Volvo: Fremtiden er elektrisk

Det svenske luksusmærke er ikke i tvivl om, at fremtidens biler bliver ”elektrificerede”. Spørgsmålet er blot, hvor hurtigt det sker. Men allerede næste nyhed, XC90, får elmotor af en slags.

Eldrevne prototyper af Volvo C30 skal forberede Volvo på den elektriske fremtid.
Bilist

- Fremtidens Volvo’er bliver elektrificerede. Det er sikkert. Alle modeller og eksemplarer bliver det.

Det fastslår afdelingschef for eldrevne biler i Volvo Cars, Niclas Rosengren, over for Motor.

Alle typer eldrift

Når ingeniøren taler om elektrificering gælder det hele spektret lige fra en meget ”mild” hybrid med nærmest kun lidt igangsætningshjælp over egentlige hybrider og opladningshybrider til rene elbiler.

Ansvarlig for eldrift hos Volvo, Niclas Rosengren, er sikker på, at fremtiden bliver elektrisk. Men han ved ikke præcis, hvor hurtigt fremtiden indtræffer.
Ansvarlig for eldrift hos Volvo, Niclas Rosengren, er sikker på, at fremtiden bliver elektrisk. Men han ved ikke præcis, hvor hurtigt fremtiden indtræffer.
Der er ”kun” et åbent spørgsmål om den elektriske udvikling, siger Niclas Rosengren:

- Hvor hurtigt det kommer til at ske, ved vi ikke.

El til alle modeller

Han slår fast, at alle Volvo-modeller inden for en overskuelig fremtid vil kunne fås med en eller anden form for elektrificering, og på et senere tidspunkt vil alle solgte eksemplarer, have en form for elmotor.

- Der er ingen ved udenom, når nye biler i 2020 skal være nede på 95 gram CO2 pr. km og i 2025 nede på 75 gram, siger Volvos elspecialist.

Når Volvo i slutningen af 2014 lancerer sin helt nye platform kaldet SPA, vil den fra begyndelsen være designet til at have plads til både elmotor og stort batteri.

Næste XC90 får elhjælp

Afløseren for XC90 bliver første model med SPA-teknologi, og bilen vil fra begyndelsen kunne fås med en eller anden form for elmotor.

Elteknologien kommer ikke udelukkende for at nedbringe CO2-udledningen. Den skal også bruges til at give Volvos topmodeller ekstra mange kræfter, for i fremtiden kommer der ikke Volvo-motorer på mere end fire cylindre og to liter. I stedet kan elmotorer fungere som en slags turbo på de dyrere modeller. 

Næste generation elbil klar nu

Volvo har netop lanceret anden generation af sin eneste rene elbil, C30. Bilen er del af et stort udviklingsprojekt med at integrere eldrift i fremtidens biler, og kommer ikke i almindelig handel. 100 styks skal køre i særlige forsøg i Sverige, Norge og Tyskland.

- Vi skal være klar med teknologien, når bilkøberne er klar til at købe elbiler. Det er de tydeligvis ikke endnu, men nu er vi klar, siger Niclas Rosengren.