For mange er FDM Jyllandsringen lig med motorsport, men anlægget er også meget andet. De fleste dage om året bruges FDM Jyllandsringen til at forbedre køreevnerne hos bilister og motorcyklister. Med tusindevis af kursister og køreskoleelever hvert år har FDM Jyllandsringen siden 1966, spillet en vigtig rolle i at gøre danskerne til bedre bilister.
”De fleste danskere forbinder ikke uden grund FDM Jyllandsringen med motorsport. Det er Danmarks største motorsportsanlæg og har i 50 år dannet ramme om det bedste inden for dansk motorsport. Men FDMs primære formål med Jyllandsringen har, siden vi købte anlægget i 1974, faktisk været at gøre danskerne bedre og mere sikre bilister igennem vores køretekniske kurser og bakke op om FDMs ambition om at højne trafiksikkerheden i Danmark”, siger Thomas Møller Thomsen administrerende direktør i FDM.
50 års-jubilæet fejres i weekenden 23.-24. april med FDM Jyllandsringens Jubilæumsløb. Løbet fungerer samtidig som åbningsløb i årets DTC-race. Derudover vil der være et væld af aktiviteter, bl.a. vil Kevin Magnussen forsøge at slå banerekorden.
LÆS MERE: Se programment for jubilæumsløbet og køb billet
Toppen af motorsport i Danmark
På FDM Jyllandsringen er der bilisme i alle størrelser. Mange køreskoleelever stifter deres første bekendtskab med biler i manøvregården, populært kaldet kravlegården, men også nogle af motorsportens helt store stjerner har kørt race på anlægget.
”I dag er det profiler som Casper Elgaard og Jan Magnussen, der bruger banen, men tidligere har Formel 1-stjerner som Mika Häkkinen og Ayrton Senna også kørt her. Nu er det så vores danske Formel 1-stjerne, Kevin Magnussen, som skal prøve at slå banerekorden i lukket bil i anledning af Jubilæumsløbet som en passende start på de næste 50 år,” siger Thomas Møller Thomsen.
SE MERE: Flere videoer om Jyllandsringens historie
Fakta om FDM Jyllandsringen:
- FDM Jyllandsringen blev bygget i 1966 i Resenbro, en forstad til Silkeborg.
- Banen er bygget på en gammel grusgrav.
- FDM begyndte at afvikle køretekniske kurser allerede samme år.
- Det første avancerede køretekniske kursus hed ”Kør sikkert”, et grundkursus i bremse- og undvigemanøvrer.
- Faciliteter på anlægget gjorde det ligeledes muligt at holde glatbanekørsel ikke kun om vinteren, men året rundt.
- FDM købte FDM Jyllandsringen i 1974.
- I 1986 udvidede man med en manøvregård, da det blev obligatorisk i forbindelse med køreundervisning.
- I 1990 kom der krav om køreteknik til køreskoleelever, og man byggede derfor bane 2 til dette formål.
- I 2003 sammenlagde man bane 1 og bane 2, som fik en samlet længde på 2.300 meter. Dermed blev FDM Jyllandsringen Danmarks længste racerbane.
- I 2010 udpegede Kulturarvsstyrelsen FDM Jyllandsringen som et af de 1001 steder, der fortæller Danmarks historie.