Næstved får ja til motorvej

Der sættes nu penge af til første etape af en motorvej mellem Næstved og Sydmotorvejen. Linjeføringen er ikke lagt fast.

Rute 54 skal udbygges til motorvej mellem Næstved og Rønnede.
Trafik

Der skal bygges motorvej til Næstved på rute 54. Det er et af punkterne i en trafikaftale mellem stort set alle partier på Christiansborg.

Aftalen siger ikke direkte, at vejen skal anlægges som motorvej, eller hvornår den kommer. Teksten taler om en ”højklasset” vej mellem Sydmotorvejen ved Rønnede og Næstved.

Mulige linjeføringer af ny rute 54 ifølge forundersøgelsen.Den røde A-løsning med motorvejsstandard ser ud til at være favorit.
Mulige linjeføringer af ny rute 54 ifølge forundersøgelsen.Den røde A-løsning med motorvejsstandard ser ud til at være favorit.
Men afsnittet, der handler om rute 54, har overskriften ”Motorvej fra Rønnede mod Næstved”, og længere nede i teksten fremgår det ”Anlæg af motorvej i en nordlig linjeføring har en forrentning på knap 10 %.” Det kan tages som udtryk for, at det kan blive den foretrukne løsning.

350 mio. kr. til første etape

Men først skal der gennemføres en miljøundersøgelse, og til det afsættes der nu for første gang penge, 15 mio. kr. i alt. Den såkaldte VVM-undersøgelse ventes klar i 2016.

Og nok så væsentlig: Der afsættes også 350 mio. kr. til en første etape fra Sydmotorvejen og mod Næstved.

Én mia. kr. for hele vejen

I en forundersøgelse er set på flere linjeføringer, og med den nordlige, såkaldte A-løsning er det muligt at bygge motorvejen i etaper. Den samlede pris for de 13 km blev i undersøgelsen anslået til knap en mia. kr.

Dermed rækker de 350 mio. kr. kun til maks. fire km, idet tilslutningsanlægget ved Sydmotorvejen formentlig sluger en uforholdsmæssig stor andel.

Med VVM-rapporten klar i 2016 kan første del af motorvejen tidligst tages i brug omkring 2019-2020.

LÆS OGSÅ: Udsigt til fin vej på Sydsjælland