Vi sjusker med børnesikkerhed

Selv om det går stærkt fremad med børsn sikkerhed, kan børn sikres meget bedre i biler end i dag. En trejdedel af børn i autostole er ikke spændt optimalt fast, og for mange bruger ikke udstyr eller forkert udstyr.

Lau her er ikek sikret optimalt. Hans sele går over stolens spidser, ikke under som den skal.
Bilist

Yderst få børn kommer alvorligt til skade, når den bil, de sidder i, kører galt. Og danske forældre er i almindelighed gode til at bruge det lovpligtige udstyr. Men det kan blive endnu bedre.

Forældre og andre voksne er nemlig stadig ikke gode nok til at få de mindre børn spændt ordentlig fast eller sørger for, at de lidt større bliver ved med at bruge det rigtige udstyr.

20-33 procent ikke sikret godt nok

Mellem 20 og 33 procent af børn er ikke sikret godt nok, når de kører i bil viser to undersøgelser fra henholdsvis Rådet for Sikker Trafik og Havarikommissionen for Vejtrafikulykker, HVU.

- I en tredjedel af de ca. 200 biler, vi kikkede nærmere efter, var udstyret ikke godt nok, fortæller Pernille Ehlers fra Rådet for Sikker Trafik.

- Det er mest sjuskefejl, som at stolen ikke er sat stramt nok fast, eller at sikkerhedsselen ikke er ført den rigtige vej over barnet, siger hun.

For mange større børn dropper stol og sidepude

HVU har talt en del flere biler, men mere overfladisk ved kun at observere udefra. Heraf fremgår det, at næsten en femtedel af de fire-seks-årige kun er spændt fast med bilens sele, selv om langt de fleste i denne aldersgruppe (op til 135 cm) skal bruge særligt udstyr som selepude og helst med ryglæn.

- Det er meget uheldigt, at der er relativt mange af de lidt større børn, der blot sidder i autopude eller endnu værre, at de udelukkende er spændt fast med bilens trepunktssele. Al undersøgelse viser, at det er langt mere sikkert, at barnet sidder i autostole med ryglæn og nakkestøtte, siger Normal 0 21 false false false DA X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Tabel - Normal"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman","serif";} afdelingschef i FDM, Torben Lund Kudsk.

Tællingen viser også, at mange af børnene under fire år ikke sidder i en egentlig barnestol, men kun på en selepude med eller uden ryglæn. Over halvdelen af børnene over seks år sidder ikke i særligt udstyr.

Flere burde sidde bagudvendt

Endelig er det kun et ud af 25 børn under fire år, der sidder i bagudvendt autostol, som er det mest sikre. De helt små under ni måneder skal, men over den alder er der næsten ingen danske forældre, der kender betydningen eller tager besværet med den lidt mere bøvlede installation af en bagudvendt stol.

Samtidig kræver det ret god plads i bilen, og det kolliderer med de forholdsvis små biler, som danskerne er nødt til at køre i.

Ud over at der sjuskes, og lovkravene ikke overholdes, ville sikkerheden for børnene være endnu bedre, hvis de i højere grad sad i bagudvendt autostol (op til fire år), eller at forældre benytter selepuder med ryglæn og sidestøtte i stedet for kun en simpel og usikker, men lovlig selepude.