Der dukker hele tiden nye muligheder op for at stille sin bil til rådighed for andre brugere via diverse udlejningsportaler. Og har man i perioder bare sin bil stående ubenyttet hen, kan det være fristende at tjene lidt på at udleje den til andre. Men før man gør det, bør man sætte sig ind i reglerne eller manglen på samme. For reglerne for privat biludlejning er præget af uklarheder.
”Hele tanken omkring, at private kan dele deres bil med andre private, er interessant. Men desværre er det også et område, hvor der mangler lovgivning. På nuværende tidspunkt fremgår det ikke klart af lovgivningen, hvor meget eller hvor lidt der skal til, før man bliver betragtet som erhvervsdrivende. Derfor skal man være indstillet på at løbe en økonomisk risiko, hvis man lejer sin private bil ud”, siger afdelingschef i FDMs rådgivning Per Alkestrup.
For at få klare retningslinjer har FDM spurgt Rigspolitiet om, hvad der skal til for at et motorkøretøj skal registreres som udlejningskøretøj. Svaret er, at det hver gang er en konkret vurdering, men at udlejningsaktivitet i et vist begrænset omfang ikke falder under bekendtgørelsen om udlejning af motorkørertøjer. Endvidere er der endnu ikke retspraksis på området, så i sidste ende er det domstolene, der afgør fortolkningen.
”Vi får dagligt spørgsmål fra bilister, der overvejer at leje deres bil ud. Fx er det ikke klart rent juridisk, om det er lovligt at oplyse på et delebilssite, at man lejer sin bil ud. Vi mener ikke, at det er rimeligt, at reglerne er så uklare. Der er behov for, at myndighederne får lavet nogle klare regler på området, så bilisterne undgår at komme i klemme. Det er et arbejde, som vi meget gerne vil bidrage til fx via en arbejdsgruppe”, siger Per Alkestrup.
Bliver en privat bilejer betragtet som erhvervsdrivende og bilen som udlejningskøretøj, gælder der en lang række regler, der skal opfyldes. Både i forhold til lejeren og køretøjet, men også i forhold til betaling af skat og moms af evt. indtægter. Fx er der hyppigere synskrav til bilen, og man har som udlejer et andet ansvar ved en eventuel tvist med lejeren.
Vælger man at leje sin bil ud, skal man altid lave skriftlig aftale, der beskriver alt fra km-stand til aftale om betaling af fartbøder og kræve en kopi af lejernes kørekort. Se alle FDMs råd om privat billeje på www.fdm.dk/love-og-faerdselsregler