Bilen holder i høj grad danskernes hverdag kørende. I en ny undersøgelse, FDM har foretaget blandt danske bilejere, svarer godt syv ud af 10, at de enten er meget enige eller enige i, at bilen er nødvendig, hvis hverdagen skal hænge sammen.
Det er ikke mindst blandt bilejere i aldersgrupperne 18-35 år og 36-49 år, der tæller mange børnefamilier, at bilen er det kit, der holder dagligdagen sammen. Her bruger mere end syv ud af 10 (73 procent) bilen til at pendle til og fra arbejde, mens det samlede tal for alle adspurgte aldersgrupper er 41 procent.
”Hvor bilen engang var forbeholdt de få, er den i dag en forudsætning for mange, hvis hverdagen skal fungere. Både når det gælder om at komme til og fra arbejde, men også til at klare andre gøremål som indkøb og køre til fritidsinteresser,” siger adm. direktør i FDM, Thomas Møller Thomsen.
Undersøgelsen viser dog også, at selv om bilen hos mange altså er nødvendig, tynger den ofte budgettet. Ikke mindst blandt de 18-35 årige, hvor hver femte svarer, at de kun lige akkurat har råd til bil, selv om de er afhængige af den i hverdagen.
”Der er ingen tvivl om, at bilen, især uden for de større byer, spiller en afgørende rolle i hverdagen i mange husstande. Derfor er det heller ikke rimeligt, at afgifter gør biler så dyre, at mange især unge dårligt har råd til dem, selv om de er afhængige af en for at kunne komme på arbejde. En af konsekvenserne er, at mange må vælge en ældre og dermed også mindre sikker bil,” siger Thomas Møller Thomsen og tilføjer:
”At bilen spiller så central en rolle i mange danskeres hverdag, som undersøgelsen viser, bør beslutningstagerne også have in mente i forhold til investering i vores veje. En veludbygget infrastruktur er en forudsætning for en høj grad af mobilitet, og det er nødvendigt. For uden bilen går Danmark i stå.”
Undersøgelsen er lavet af Voxmeter for FDM blandt 1.011 danske bilejere.