Selvom bilen er udstyret med startspærre, kan den godt stjæles. Det har Retten på Frederiksberg netop slået fast i en principiel dom, der giver FDM medhold i en sag ført på vegne af et medlem.
Medlemmet fik i februar 2012 stjålet sin Mercedes på Frederiksberg. Men da bilen var udstyret med en startspærre, afviste forsikringsselskabet Codan efterfølgende at udbetale forsikring, men den går altså ikke ifølge Retten på Frederiksberg.
”Som FDM tidligere har dokumenteret, og som det også blev slået fast af en sagkyndig i retten, er det faktisk muligt at omgå startspærren og dermed stjæle en bil. Derfor er vi også glade for byrettens dom, som ikke bare går vores vej, men også anerkender, at det er muligt at stjæle en bil med startspærre,” siger advokat i FDM, Anne-Louise Ipland, der har ført sagen.
Udover at henvise til startspærren i sin afvisning har forsikringsselskabet under sagen anfægtet FDMs medlems troværdighed. Blandt andet henviste selskabet til, at bilens GPS-autolog afslørede, at den var endt i Polen. Da medlemmet som entreprenør samtidig har haft polske håndværker ansat, mente Codan, at der var tale om et mistænkeligt sammenfald.
Et forhold retten i sin dom helt afviser.
”Vores medlem har opfyldt alle de nødvendige betingelser og forudsætninger, som Codan har stillet. Derfor er det også bekymrende, når et forsikringsselskab efterfølgende sætter spørgsmålstegn ved en persons troværdighed alene baseret på en række udokumenterede scenarier fra forsikringsselskabets side. Det er ikke ukendt, at biler stjålet i Danmark kan ende i udlandet. At vores medlem så tilfældigvis har haft udenlandske håndværkere ansat, gør hverken ham eller håndværkerne skyldige i biltyveri,” siger Anne-Louise Ipland.
Udover at udbetale forsikringssummen inklusive renter til FDMs medlem, skal Codan afholde sagens omkostninger.