Kørekort til 17-årige: gode råd til ledsageren

Fra årsskiftet må 17-årige med kørekort sætte sig bag rattet, når de har en ledsager, der har haft kørekort i ti år. Ikke alle må hjælpe de nye, unge bilister på vej. Læs her, hvilke krav du skal opfylde som ledsager.

At hjælpe 17-årige med kørekort stiller særlige krav til ledsageren.
Bilist


Udsigten til at få eget kørekort bliver efter nytår forkortet med et helt år, når nye bilister må gå til køreprøve allerede som 17-årige.

Undervisning på køreskole, praktiske øvelser, teoriprøve mv. skal gennemføres på samme måde som i dag, men det kan ske et år tidligere. Med kørekortet i hånden er den nye bilist forpligtet til at have en ledsager med sig på hver eneste tur indtil sin 18 års fødselsdag.

– Det vigtigste er, at du som ledsager sæt­ter dig ind i færdselsreglerne, og giver nog­le gode erfaringer videre til den 17-årige. De mangler rutine, og den kan du give dem i trygge rammer, siger Søren Holten Jacobsen, der er kørelærer og chefinstruktør ved FDM Sjællandsringen.

Pas på venstresving

 

Han opfordrer til, at man især fokuserer på at vejlede ved venstresving i kryds, hvor det kan være svært at se mod­kø­rende, og i at skifte vognbane i god tid.

 

 

– Færdselsloven siger, at man skal køre efter forholdene, men det er vanskeligt for 17-18-årige at vurdere, hvad det vil sige. Over­hold hastighedsgrænserne, og sæt farten ned, når det regner og sner. Og så har nye bilister svært ved at holde nok afstand til forankørende, og de mangler respekt for, hvor meget det betyder, hvis man kører for tæt på, påpeger Søren Holten Jacobsen.

 

LÆS MERE: FDMs råd og vejledning om kørekort

 

Er du kvalificeret?

 

Det er ikke hvem som helst, der kan indtage rollen som ledsager på passagersædet ved siden af. For at sikre en vis modenhed og erfaring med at køre bil stiller den nye ordning en række krav til ledsageren:

 

·         Du skal være minimum 30 år

 

·         Du skal have haft kørekort i de seneste 10 år, og det må ikke have været frakendt

 

·         Du skal altid medbringe dit kørekort

 

·         Du skal til enhver tid lovligt kunne overtage bilkørslen og må f.eks. ikke have en promille over 0,5

 

·         Du skal være opmærksom på trafikken og give råd og hjælpe bilisten til at bevare overblikket

 

·         Du skal sidde på forreste passagersæde

 

·         Du må være ledsager for enhver 17-årig med kørekort

 

·         Du kan som udgangspunkt ikke straffes for forseelser begået af bilisten

 

Læs mere om ordningen her (eksternt link)