Det betyder de nye bilafgifter for brugte biler

Når registreringsafgiften sænkes på nye biler, så falder prisen også automatisk på brugte biler. Til gengæld er det næste bilkøb som udgangspunkt blevet billigere.

Når afgiften sænkes på nye biler, så falder prisen som udgangspunkt på brugte biler
Bilist

En sænkning af registreringsafgiften påvirker prisen på brugte biler. Til fordel for køberen af brugt bil, men ærgerligt for sælgeren.

FDMs erfaring fra de tidligere års nedsættelse af registreringsafgiften er, at

  • Prisen på nyere brugte biler falder mest
  • Fire år gamle biler og ældre bliver ikke berørt nævneværdigt

Skal jeg sælge min brugte bil?

Især hvis du har en nyere brugt bil, bør du regne på, om det kan betale sig at sælge nu, eller om du skal holde på bilen lidt endnu

Især hvis du har en nyere brugt bil, bør du regne på, om det kan betale sig at sælge nu, eller om du skal holde på bilen lidt endnu. Prisen vil alt andet lige være faldet, og du kan risikere et ekstraordinært stort tab. Du skal derfor se på, hvor stor gæld, der er tilbage i bilen på nuværende tidspunkt, og hvor meget du kan spare på den nye bil. Måske kan ’besparelsen’ på den nye bil dække tabet på din gamle bil.

”Det har altid været dyrt, at sælge især nyere brugte biler, da salget i forvejen er forbundet med et stort værditab. Lige nu vil nogle sælgere opleve et ekstraordinært stort tab, som resultat af afgiftsomlægningen, men ved afgiftsomlægninger er det svært at finde en løsning, der tilgodeser alle parter,” forklarer forbrugerøkonom i FDM Allan Skytte Christensen.

Vil man gerne udskifte bilen nu og købe en fabriksny bil, så kan det især betale sig at se efter familiebiler, der:

  • opnår fem stjerner i Euro NCAPs sikkerhedstest
  • har en god brændstoføkonomi.

Nogle af intensionerne med afgiftsomlægningen er nemlig, at belønne de brændstoføkonomiske og sikre biler og få billigere familiebiler. Har bilen fem Euro NCAP-stjerner, udløser det et sikkerhedsfradrag på 8.000 kroner.

Læs også: Så meget falder bilerne i pris

Nogle biler bliver dyrere

Nye billige biler, især dem med højt brændstofforbrug, stiger i afgifter og dermed også pris med den seneste afgiftsomlægning. Når prisen stiger på en ny bil, betyder det som oftest også, at brugtbilprisen samtidig stiger. FDMs forbrugerøkonom vurderer dog, at prisen på brugte mikrobiler på sigt forbliver på sit nuværende leje. På de helt nye brugte mikrobiler er der sket en mindre prisstigning som resultat af den kommende afgiftsændring, men langtidseffekten er usikker.

”Normalt ville man forvente, at prisen på de brugte mikrobiler ville følge trop med nybilsprisen, men der har gennem en del år været et stort udbud af brugte mikrobiler og ikke nok købere, så jeg tror ikke, at vi på sigt vil se de store prisændringer for disse biler på brugtbilmarkedet. Og måske vil vi også se, at de som overvejede en mikrobil, nu vil gå en bilstørrelse op, fordi de efter omlægningen kan få mere for pengene,” siger Allan Skytte Christensen.

Ejerafgift stiger ikke for brugte biler

En del af aftalen om registreringsafgiften er, at ejerafgiften stiger med i gennemsnit 500 kr. om året for biler, der indregistreres fra den 3. oktober 2017. Ændringen gælder dog ikke allerede indregistrerede biler. Her indeksreguleres ejerafgiften blot.

Læs mere. Spørgsmål og svar om registreringsafgiften 2017