Guide til cykelholdere

Med en cykelholder kan du kombinere kørsel med den tohjulede og den firehjulede. Motor har testet både de store platform-cykelholdere og de mindre sakseholdere. Læs også, hvordan du kører sikkert med cykelholder.

Kør sikkert med cykelholderen
Bilist

Særligt om sommeren er det sjovt at tage cyklen med bilen, uanset om turen går i sommerhuset, på ferie nord- eller sydpå eller blot ud til strand eller skov. Og er man heldig at have et anhængertræk på bilen, er der både sikre, smarte og billige løsninger til den opgave. 

Der findes to typer cykelholdere til montering på anhængertrækket: Den lette saksetype, der kan bære op til to cykler, og den mere avancerede type, der består af en platform, hvorpå to til tre cykler kan stilles på hjulene og fastholdes til rammen.

Mens den store platform typisk har både lygtebom og plads til nummerpladen, skal man med cykelholdere af saksetypen montere en løs lygtebom, hvis nummerpladen eller baglygterne bliver dækket. Lygtebomme købes separat.  

Læs også: Regler for lygtebom 

Cykelholdere testet på kryds og tværs

Forskellen i de to systemer er ud over betjeningen både prisen og muligheden for at have holderen med i bilen, når den ikke er i brug. De små sakseholdere koster typisk omkring 300-500 kr., hvortil skal lægges prisen for en lygtebom på mellem 200 og 400 kr. alt efter kvalitet. De store platforme koster derimod let omkring 3.000-4.000 kr. 

For at vurdere cykelholdernes sikkerhed har FDM i samarbejde med ADAC testet otte forskellige platformmodeller. De har bl.a. den fordel, at de må bære de tunge el-cykler, at man må køre op til 130 km/t. med platformen bagpå, og at de beskytter bilen godt mod at blive ridset af cyklen.

Se testen af otte platform-cykelholdere 

Mange kan dog nøjes med mindre - og billigere - løsninger. Derfor har Motor selv testet seks af de små sakseholdere, som er lette at have med bag i bilen - også på hverdage, hvor ungernes cykler skal med i en fart, eller mountainbiken skal køres op til skoven.

Se testen af seks sakse-cykelholdere 

Resultatet af begge test viser, at der både findes glimrende cykelholdere og nogle, der er så ringe, at man skal styre helt uden om dem. Så brug denne test som rettesnor, når du skal foretage den bedste investering til din bil -  og din cykel.

Sådan kører du sikkert med cykelholder

  • Kontrollér, at holderen sidder solidt fast på bilen, og at cyklerne sidder godt fast på holderen, inden hver køretur. 

  • Kontrollér igen efter nogle kilometer, da cyklen ofte kan flytte sig lidt pga. vibrationer. 

  • Fjern så vidt muligt al bagage fra cyklen, og undlad at dække den til med presenning, da det øger vindmodstanden. 

  • Sørg for, at kuglen på anhængertrækket er fri for fedt og maling. Rens gerne kuglen før montering af cykelholder. 

  • Overhold den maksimale hastighed for cykelholderen, der aldrig overstiger 130 km/t.

  • Sørg for, at den tungeste cykel monteres tættest på bilen, og sørg for, at cykler altid monteres så tæt på bilen som muligt. 

  • Undlad at overbelaste cykelholderen. Bilens maksimale kugletryk er ofte 50-75 kg, og det dækker både cykelholder og cykler.

  • Husk, at den større vægt bag på bilen kan ændre bilens køreegenskaber mærkbart. Kør derfor langsommere og roligere end normalt

Køb cykelholdere i FDMshop.dk

Denne artikel har oprindeligt været bragt i Motor 7/8 2014.