Ny regel: Sådan skal dit dæk lappes

Nye regler skal sikre, at dine dæk bliver lappet korrekt, så der ikke efterfølgende er fare for, at det eksploderer. Det betyder, at det ikke længere er lovligt at lappe et dæk ved at skyde en såkaldt prop i.

Dækket skal helt af fælgen og kontrolleres indvendig ved lapning
Bilist

Hvis dit dæk ikke bliver repareret korrekt, kan det være farligt for både dig og dine medtrafikanter. Der er nemlig risiko for, at et dæk kan eksplodere, hvis det har fået en indvendig skade, der ikke bliver opdaget ved reparationen. 

Fra årsskiftet er det derfor ikke længere lovligt at lappe et dæk ved blot at skyde en prop i dækket udefra. Metoden betyder nemlig, at man ikke afmonterer dækket, og eventuelle indvendige skader på dækket bliver derfor heller ikke opdaget.

Når du punkterer, er det nemlig ikke usædvanligt, at dækket også har fået en indvendig skade, som kan bevirke, at dækket er svækket et andet sted, end hvor det i første omgang bliver lappet. 

Fremadrettet betragtes reparation med prop, ligesom brug af lappevæske, kun som nødreparation.

Nødreparation af dækket 

Fremadrettet betragtes reparation med prop, ligesom brug af lappevæske, kun som nødreparation. Det betyder en reparation, der skal blot skal sikre, at du kan køre til værksted for at få kontrolleret og repareret dækket.

"Der har i mange år været uklare retningslinjer omkring reparationer af dæk. Vi er derfor glade for, at det nu er specificeret, at både prop i dækket og lappe-væsker kun er til nødreparation. " siger FDMs seniortekniker Jørgen Jørgensen.

Dæk er en del af dit sikkerhedsudstyr

"Nogle dækcenter og værksteder har gennem tiden valgt at lappe dæk med prop, hvor bilejeren måske i god tro har kørt videre uden at vide, om der har været skjulte skader i dækket efter en punktering, siger FDMs seniortekniker Jørgen Jørgensen og fortsætter:

"Nogle bilister glemmer desværre, at bilens dæk er en væsentlig del af din bils sikkerhedsudstyr. Men eksploderer et dæk under kørslen, kan det have fatale konsekvenser for både dig og dine medtrafikanter. Så spørg altid dit værksted eller dækcenter om, hvilke metoder de bruger til at reparere dæk, så du sikrer, at de følger de nye retningslinjer.

Læs også: mere om lapning af bilens dæk

Gør det-selv er ikke en løsning 

Der findes  en række gør det selv-løsninger, som du kan købe i forretninger med biludstyr. Disse produkter er fremover heller ikke en lovlig lapning af dæk. 

Få medlemsrabat hos disse dækcentre og værksteder