Bilspil kan koste de unge kørekortet

Politiet kan nu se med, når unge kører hasarderet i bilspil på computeren. Den nye overvågning skal luge ud i de værste digitale trafiksyndere og kan betyde, at politiet inddrager den unges kørekort eller udsætter starten på køreundervisning.

Politiet er begyndt at overvåge fartglade unge, når de spiller bilspil på computeren.
Bilist

Alt for mange unge bilister er involveret i trafikulykker. Undersøgelser har vist, at det er de unges trafikkultur, den er gal med. De tager ganske enkelt deres dårlige vaner med fra bilspil som Grand Theft Auto (GTA) og Need for Speed.

*Denne nyhed er heldigvis en aprilsnar

Det er især de nyudklækkede 17-årige bilister, der lader sig påvirke og som glemmer, at de ikke længere er med i et bilspil på computeren, når de kører i trafikken.

Politiet sætter nu ind overfor de unge bilister for at komme deres dårlige vaner til livs. De har derfor oprettet en digital underafdeling i deres Nationale Cyber Crime Center, der skal overvåge de unge, når de spiller computerspil med fart i. 

Har installeret digitale bagdøre

Politiets kontrol har meget mere værdi på vejene end skjult bag en computerskærm

Politiet har med hjælp fra Sony og Microsoft fået installeret digitale bagdøre på spillekonsollerne, så de nemt kan følge med, når de unge giver den gas og kører ræs i deres bilspil.

"Vi er bekymrede for, at de unge simpelthen ikke har sat sig nok ind i, hvilke konsekvenser deres adfærd i de forskellige bilspil kan have for deres muligheder for at få kørekort.

Det er selvfølgelig skrevet ind i spillets betingelser, men det er nok de færreste unge, der gennemlæser dem," siger juridisk konsulent hos FDM, Dennis Lange og fortsætter: 

"Vi er enige i, at det er et problem, at de unge tager deres dårlige bilvaner med fra skærmen og ud på de vejene. Derfor kan vi kun opfordre dem til at tænke over deres kørsel i bilspillene. De kan jo lige så godt først som sidst lære at køre ordentligt. I forhold til den virkelige trafiksikkerhed, kan der faktisk være en fordel i, at man flytter vejvreden fra vejene og ind foran skærmen, hvor den kun rammer de andre spillere og ikke medtrafikanter." 

Kan koste kørekortet

Politiet vil bruge den nye digitale overvågning til at udpege de værste digitale trafiksyndere. Det betyder, at de unge i værste fald kan få inddraget deres kørekort eller må vente yderligere to år med at begynde på køreundervisning.

"Vi tror på, at politiets kontrol har meget mere værdi på vejene end skjult bag en computerskærm. I FDM er vi også bekymret for, at man kan blive overvåget uden for trafikken, og at informationerne kan følge én og for eksempel blive delt med det øvrige politi og ens forsikringsselskab," siger Dennis Lange.

Forsøgsordningen træder i kraft søndag den 1. april, og skal derefter evalueres en gang om året den 1. april.