Sådan fjerner du et halvt års snavs fra bilen

Sorte pletter og plamager af snavs har sat sig godt fast på Karen Engstrup Bloms bil, der ikke er blevet vasket i et halvt år. Men det behøver ikke tage flere timer at få en bil med vandskræk til at se flot og nyvasket ud

Sådan fjerner du et halvt års snavs fra bilen
Bilist

Porten til vaskehallen går op, og små dråber af vand løber i skæve mønstre ned ad ruderne og den nyvaskede, røde lak. Skidt og støv er fjernet fra den lille Toyota Aygo i et tiltrængt vinterbad med vand, sæbe og roterende børster. Umiddelbart er bilen blevet ren, men det friske look snyder.

"Jeg har hverken tid eller lyst til at stå i flere timer og vaske min bil. Jeg forventer, at den kan blive ren i en vaskehal, og derfor er jeg en smule skuffet over, at der stadig er snavs og sorte pletter på den," siger bilens ejer, Karen Engstrup Blom, da hun efter bilvasken står og kigger på bilens tag.

Læs også: Forårsklar bil på et par timer

Det efterhånden er et halvt år siden, jeg vaskede bilen sidst. Det er ikke noget, jeg husker at få gjort så tit, for bilen er et transportmiddel, som jeg ærligt talt ikke gider pudse og pleje

Alger og sorte pletter

Her sidder flere små genstridige sorte pletter. Det samme ses på dørene, hvor der også er alger i kanten af gummilisterne. På forlygterne sidder et delvis gennemsigtigt lag af skidt. Karen Engstrup Blom bor i byen og parkerer sin bil på gaden, hvor den er mere udsat end biler, der sover i garage eller carport.

"Jeg må indrømme, at det efterhånden er et halvt år siden, jeg vaskede bilen sidst. Det er ikke noget, jeg husker at få gjort så tit, for bilen er et transportmiddel, som jeg ærligt talt ikke gider pudse og pleje."

Hver syvende vasker bilen sjældent

Sådan er der flere, der har det. I FDMs AutoIndex-undersøgelse svarer 13,9 procent, at de vasker deres bil en gang i kvartalet eller sjældnere. I den anden ende af skalaen vasker hver tiende bilejer deres bil ugentligt.

Uanset om vaskevægring er dovenskab, tidspres eller prioritering, så kan du faktisk godt få en bil, der er flot i en fart uden selv at stå flere timer med spand og klud. Motor har bedt FDMs vaskeekspert kigge på Karen Engstrup Bloms bil efter turen i vaskehallen.

"Der er ingen tvivl om, at hun skal huske at vaske bilen oftere, da det er bedre at forebygge, at lakken overhovedet får de sorte pletter. Men sker det alligevel, så er de ikke så svære at få af," forklarer Peter Sahl, der er teknisk konsulent i FDM Rådgivning.

Læs også: FDMs råd om bilvask

Affedtningsmiddel er en stor hjælp

Han benytter en spray med et såkaldt affedtningsmiddel, som han sprøjter på pletterne. Efter nogle minutter fjerner han dem med en svamp. Det kræver lidt arbejde, men resultatet er et helt rent tag.

"Det er en universalmiddel, der fjerner det meste. Det må dog ikke benyttes på lygter, listerne eller andre materialer af hård plastic. Her skal man i stedet bruge autoshampoo," påpeger Peter Sahl.

Karen Engstrup Blom er overrasket over, hvor nemt hun selv kan fjerne pletterne og de stænk af asfalt, der sidder på dørene. Affedtningsmidlet kunne med fordel være brugt inden bilvasken, ligesom det er en god idé at vaske dørfalser, lygter, sidespejle og fælge med tankstationens kost og spand, inden man kører i vaskehal. Det får Karen gjort, og efter sin anden tur i vaskehal er bilen blevet helt ren.

Pas på lakken

Problemet med det krasse affedtningsmiddel er dog, at det samtidig gør bilens lak sårbar.

"Derfor skal man sørge for at beskytte bilens lak, når man har brugt det. Det er ligesom at beskytte sin hud med creme eller sine sko med pudsemiddel. Gør man det ikke, så bliver fladen grim, og det gør mere skade end gavn på bilen, næste gang pletterne skal fjernes," forklarer Peter Sahl.

Derfor benytter han en protect and shine-spray, der beskytter lakken, så den ikke er modtagelig for snavs.

"Det er ikke lige så godt som at polere bilen, men det er en fin løsning for folk, der ikke har tid. Startpakken til Karen og andre, der ikke er nidkære med bilpleje, er en svamp, affedtningsmiddel og spray med lakforsegling. Og så skal de vaske bilen ca. en gang om måneden og ikke hvert halve år."

Køb bilplejeprodukter

5 vasketips til at få bilen ren

1. Vælg vaskemetode

For den hurtige:

Selv om der lokkes med guld-, super- og diamantvask – eller hvad de måtte hedde – så vælg den billigste. Vask i stedet lidt oftere – ca. en gang om måneden – så bilen ikke bliver alt for beskidt. Du kan overveje indimellem at vælge en vask med lakforsegler, hvis du er typen, der aldrig selv polerer bilen.

For den grundige:

Anvend vaskehal eller arealer til bilvask, hvor vandet opsamles og renses. Hav selv svamp eller klude af mikrofiber med. Det er bedre end vaskeskind, da de kan suge mere vand og er mere nænsomme ved lakken. Hav som minimum to – én til at vaske og én til at tørre.

2. Dørfalser og kanter

For den hurtige:

Rengør dørfalsene – især nederst, hvor der ofte er snavs efter sko. Tag en klud eller brug børsten ved vaskehallen for at få det væk.

For den grundige:

Tag mikrofiberkluden med sæbevand og tør falsene af hele vejen rundt. Husk også at tørre ved bagklappen. Vasker du i maskine, så vær opmærksom på kantede steder, hvor børsterne ikke kommer ind, f.eks. omkring sidespejlene og nummerplade.

3. Lakken

For den hurtige:

Den nemmeste måde at fjerne genstridige pletter er at sprøjte affedtningsmiddel på og gnubbe dem væk med en svamp eller klud, inden bilen køres i vaskehallen. Bagefter er det en god idé at spray lakforsegling på, så lakken er mindre sårbar for skidt og slid. Overvej en vask med lakforsegling.

For den grundige:

Benyt autoshampoo til at løsne snavs og vaske lakken ren, og skal bilen ikke i vaskehal, så tør bilen med mikrofiberklud. Du kan give den en hurtig omgang lakforsegling, men sørg for at polere bilen og give den en grundig lakforsegling minimum en gang om året.

4. Hjulene

For den hurtige:

Skal bilen se rigtig nyvasket ud, bør du fjerne det værste snavs fra fælgene og hjulkasserne. Brug spanden og vaskebørsten ved vaskehallen, men husk at skifte vand, inden du evt. vasker andre steder, så snavs og småsten ikke ridser vinduer, lygter eller lakken.

For den grundige:

Kombinationen af fælgrens og knofedt vil få fælgene til at skinne. Du kan med fordel rense dem, når der skiftes dæk ved sæsonskifte. Så er det nemmere at komme ind i krogene, end når de er monteret. Brug evt. en særlig fælgbørste. Spul hjulkasserne med en vandslange.

5. Indvendigt

For den hurtige:

Hvis du ikke er vaskevild, er en skinnende ren kabine måske ikke så vigtig. Men tør som minimum forruden af indvendigt, så udsynet til trafikken er bedst muligt. Benyt en klud og helt almindelig ruderens fra husholdningen. Rengør også bakspejl og sidespejle.

For den grundige:

Foruden pudsning af ruder og spejle, så ryd op, bank måtterne og støvsug grundigt. Tør overflader og behandl dem evt. med cockpitpleje. Fjern pletter på sæderne med pletrens.

Læs også: FDMs råd til at gøre bilen ren indvendigt