Stoler du på en slutseddel?

Kun én slutseddel fik ikke bemærkninger ved FDMs gennemgang i 2017. Mere end halvdelen af alle slutsedlerne havde væsentlige fejl og mangler. FDM opfordrer til, at du altid får gennemlæst din slutseddel, så du er sikret bedst muligt i dit bilkøb.

Kun én slutseddel fik ikke bemærkninger ved FDMs gennemgang i 2017
Bilist

Hver dag sender FDMs medlemmer slutsedler til gennemsyn hos FDMs rådgivning. Her bliver slutsedlen gennemgået for væsentlige oplysninger, som skal være en del af din slutseddel. 

Slutsedler stadig fyldt med fejl

FDM har i flere år gennemgået tusindvis af slutsedler for medlemmer.

”Vi er overrasket over, at vi fortsat finder mange af de samme fejl og mangler i forhandlernes slutsedler. Det er for eksempel ikke uvæsentligt, hvornår den nye bil bliver leveret. Alligevel mangler eksempelvis leveringsdatoen, eller den er angivet upræcist i næsten halvdelen af alle de slutsedler, vi ser. Det er ikke et problem for bilforhandleren, men det kan blive et stort problem for dig som køber, hvis bilforhandleren ikke leverer bilen som lovet,” siger Casper Schad, advokat ved FDMs rådgivning.

Indsend din slutseddel til FDM

Ulovligheder i slutsedler

Slutsedler i 2017

  • FDM fraråder handlen: 95
  • FDM fraråder handlen medmindre den ændres på væsentlige punkter: 481
  • FDM fraråder ikke handlen, men du bør få aftalen ændret: 514
  • Ingen bemærkninger: 1

Ved den juridiske gennemgang hos FDM tjekkes også de oplysninger, der står på bagsiden af slutsedlerne. Her skriver nogle forhandlere standardformuleringer, der er direkte ulovlige.

”Det er ikke lovligt, når nogle forhandlere skriver, at du skal betale 10 % i erstatning, hvis du annullerer dit bilkøb. Alligevel har nogle forhandlere fortrykt det på bagsiden af deres slutseddel. Det er heller ikke lovligt, når en forhandler skriver i slutsedlen, at du enten har købt bilen som beset eller uden reklamationsret. Du har nemlig altid to år reklamationsret ved køb hos en erhvervsdrivende,” forklarer Casper Schad og fortsætter:

”De nævnte eksempler er ulovlige og vil derfor ikke være gældende, men det ved alle bilkøbere desværre ikke, hvilket er en ekstra god grund til at få gennemlæst din slutseddel. Man kan også spørge sig selv, om man virkelig ønsker at købe sin næste bil hos en forhandler, der ikke lever op til den lovgivning, der skal beskytte dig som forbruger.”

Se også: Tag forbehold for at FDM kan godkende din slutseddel

Husk at tage forbehold

Vi er overrasket over, at vi fortsat finder mange af de samme fejl og mangler i forhandlernes slutsedler

Slutsedlen er et juridisk bindende dokument, som du ikke kan fortryde, når du først har skrevet under. Du kan dog tage forbehold for, at FDM kan godkende din slutseddel, hvilket giver dig mulighed for enten at annullere handlen eller få slutsedlen rettet, før den er bindende. Bruger du FDMs tillæg til forhandlerens slutseddel, er forbeholdet for FDMs godkendelse fortrykt på slutsedlen.

Er du medlem af FDM, er gennemgang af din slutseddel en del af dit medlemskab. Er du ikke medlem, kan du blive det, når du sender slutsedlen til gennemgang.

Bliv medlem og få tjekket slutsedlen