Frikendt af kameraet i forruden

Leon havde ikke en chance for at undvige cyklisten, der kørte over for rødt og lige ud foran bilen. Hans dashcam filmede det hele, så det var nemt at fastslå, hvad der skete i ulykken

Frikendt af kameraet i forruden
Bilist

Der lyder et stort hult bump, og den gennemsigtige forrude forvandles til et forvirrende mønster af hundredvis af smårevner. Cyklisten er netop blevet ramt af bilen, og på optagelsen kan man se, at hun bliver slynget op forruden, inden hun forsvinder ud til højre.

Det går ekstremt hurtigt, og en stemme råber: ”Hvor fanden kom den fra!”. Stemmen tilhører Leon, der kørte bilen, da den ramte cyklisten. Han ønsker ikke at have sit efternavn med i denne artikel.

Det hele er filmet inde fra kabinen med hans dashcam - et lille kamera, han har monteret i forruden. Det filmer alle hans ture i bilen.

Jeg har set filmen flere gange siden, og jeg er ikke i tvivl om, at jeg ikke gjorde noget forkert

”Jeg opfattede ingenting, da det skete, for hun kom simpelthen ud af det blå. Hun ”gemte” sig bag venstre A-stolpe, og der havde været grønt for mig i ca. fem sekunder, så jeg havde ikke forventet, at der pludselig kom en cykel ud foran mig,” forklarer bilisten, der i juni sidste år kørte via Rosenørns allé og var på vej ud på Gyldenløvsgade, da hans køretur blev afbrudt brat.

FDM Forsikring

Frygtede at miste kørekortet

Når man ser filmen, er det tydeligt, at cyklisten kører over for rødt lys, og at Leon, der overholdt hastighedsbegrænsningen, umuligt kan undvige. Umiddelbart efter uheldet er politi og ambulance på stedet. Betjenten foretager afhøring og ser videoen, som han beder om at få tilsendt.

Godt fire måneder senere får Leon besked om, at ”der ikke af politiet foretages videre i anledning af færdselsuheldet”.

Jeg har set filmen flere gange siden, og jeg er ikke i tvivl om, at jeg ikke gjorde noget forkert. Men alligevel var jeg ret nervøs for at miste kørekortet, da cyklisten er den bløde part.”

Det fremgår hverken af politiets brev til bilisten eller i den efterfølgende aktindsigt i hans sag, om det er optagelserne med kameraet, der er årsag til, at han slipper for straf. Men det er bl.a. oplyst, at cyklisten ikke kom slemt til skade ved ulykken.

Københavns Politi ønsker ikke at kommentere sagen med henvisning til tavshedspligt, men forklarer, at både optagelser, vidner mv. benyttes til efterforskning.

Se video med Leons oplevelse af ulykken

(Advarsel: Stærke billeder)

 

Bilisten har erstatningsansvar

Som bilist bliver du ikke automatisk straffet med bøde og frakendelse af kørekortet, hvis du kører en blød trafikant ned.

”Du straffes kun, hvis du har overtrådt strafbare bestemmelser i færdselsloven, og det op til politiet eller anklagemyndigheden at føre fuldt bevis for, at du har det. Og frakendelse af kørekort sker kun, hvis din kørsel, efter en konkret vurdering, anses for at have tilsidesat væsentlige hensyn til færdselssikkerheden,” siger advokat i FDM, Casper Schad.

Men et er straf, og noget andet er erstatningsansvar. Bilister, der kører ind i en cyklist eller andre bløde trafikanter, vil altid blive pålagt erstatningsansvaret, hvis den bløde trafikant får personskade ved sammenstødet.

Det skyldes, at bilisten, ifølge færdselsloven, har såkaldt objektivt ansvar – altså ansvar også uden ”skyld”.

Læs mere: Dashcam – hvad er lovligt?

Video kan bevise din uskyld

Optagelser fra dashcams i bilen kan ikke kun benyttes som dokumentation for politiet, men også ved forsikringssager, hvis f.eks. to bilister støder sammen. Tryg Forsikring oplever, at flere bilister end tidligere har dashcam i deres bil, og flere indsender optagelser til at dokumentere hændelsesforløb. Det er dog stadig i meget få sager.

”Hvis optagelsen kan dokumentere hændelsesforløbet, kan den indgå som bevis på lige fod med andre beviser ved vurdering af skyldsspørgsmålet. Naturligvis under forudsætning af, at den er lovligt optaget, forklarer Mogens Olesen,” skadedirektør i Tryg Forsikring, der også udbyder FDM Forsikring.

Leon, der kørte bilisten ned, er glad for, at han for nogle år siden investerede et par hundrede kr. i et dashcam.

”Jeg bruger det altid og flytter det mellem min private bil og firmabilen. Så kan jeg dokumentere alt, og det viste sig at være meget nyttigt i denne situation.”

Læs mere: FDM Bilforsikring kåret til bedst i test