Det er okay at reparere bilen med renoverede dele

Det kan være lovligt for værkstedet at bruge renoverede dele ved reparation i garantisager. Det viser en præcisering af reglerne fra Forbrugerklagenævnet.

Det er okay at renovere bil med brugte dele
Bilist

Som bilejer vil man helst have nye reservedele i bilen. Men værkstedet må faktisk godt benytte brugte, renoverede dele i særlige tilfælde.

Hvis en fejl eller mangel bliver repareret på garantien, må der kun bruges brugte, renoverede dele, i de tilfælde, hvor købelovens toårige reklamationsret er udløbet. Eller hvis garantien dækker mere end købeloven. I modsat fald skal delene være nye.

Det er konklusionen af den præcisering af reglerne, som Forbrugerklagenævnet afgjorde i en sag om reparation af en computer.

Her fik kunden en „refurbished“ computer med renoverede dele retur. Han forlangte en ny, men virksomheden var i sin gode ret til at reparere med brugte dele, da købeloven ikke gjaldt mere.

Læs mere: Garanti på værkstedsarbejde

Skal fremgå af garantibestemmelserne

"Når der kommer fejl og mangler på en bil købt som ny, skal det først undersøges, om de kan dækkes af reklamationsretten, der som udgangspunkt forudsætter brug af nye dele. Er den udløbet efter to år, eller er fejlen ikke dækket, ser man derefter på, om garantien dækker. Hvis den gør det, og hvis det fremgår udtrykkeligt af garantibestemmelserne, at defekter må udbedres med renoverede dele, må man leve med det," forklarer afdelingschef i FDMs juridiske rådgivning, Lennart Fogh.

Alt om garanti

Forbrugerklagenævnet påpeger i afgørelsen, at garantigiver selv vælger, om han vil give garanti eller ej, så han er ikke forpligtet til at give mere, end der står i garantibestemmelserne.

Hvis en fejl er dækket af købeloven, vil man have krav på en fabriksny vare eller dele, hvis produktet er købt som nyt.