Sådan kører du sikkert med skærm i bilen

Store skærme styrer en stor del af funktionerne i næsten alle nye biler. Det er ikke alle bilejere lige begejstrede for, men bruger du skærmen rigtigt, kan den hjælpe dig til en mere sikker kørsel. Se her hvordan.

Kør sikkert med skærm
Bilist

I langt de fleste nyere biler bliver knapper erstattet af skærme. Så nu skal man vænne sig til at styre de fleste funktioner via en trykskærm i stedet for en trykknap. Nogle er glade for den udvikling, andre mener, det er et tilbageskridt, besværligt og måske ligefrem farligt, fordi skærmene kan tage opmærksomhed fra trafikken.

Skærmene er imidlertid kommet for at blive, og de bliver større og større og mere og mere avancerede. Som bilist kan du altså lige så godt sætte dig ind i teknikken og få det bedste ud af den.

Det kan kræve lidt øvelse i starten, men de fleste vil hurtigt finde ud af, at de nye skærme kan være en god hjælp. Vi har derfor samlet en række tips, så du hurtigt kan blive dus med bilens skærm.

Sådan bruger du skærmen, før du kører:

  • Lær skærmen at kende: Mange biler har mulighed for at vise mange nyttige ting på skærmen. Sæt dig ind i mulighederne, før du kører, så du ikke skal bruge din opmærksomhed på andet end trafikken undervejs. Indstil den om muligt, så du altid får vist de informationer, du gerne vil kunne se.
  • Opkobling: Det er vigtigt, at telefonen er koblet op til skærmen og dermed bilen. Der er to muligheder: via bluetooth eller med kabel. Bluetooth-løsningen er nødvendig i de biler, der ikke har Apple CarPlay eller Android Auto, eller hvis ens telefon ikke kan kobles op ad den vej. Med bluetooth har du mulighed for at tale håndfrit og høre musik eller lydbøger fra telefonen ud over bilens højttalere, men forbindelsen skal etableres, før du kører. Oplever du problemer med at koble op via bluetooth, så tjek vores guide her
  • Kobler du op via f.eks. Apple CarPlay, sker det almindeligvis med kabel, men de nyeste biler kan også klare det trådløst. Gør du det, har du mulighed for at styre telefonens mange funktioner via skærmen eller via stemmestyring. Det er både telefon, navigationsanlæg, radio, podcast og musiktjenester, der kan styres på den måde.
  • Planlæg ruten: Skal du køre med instruktioner fra et indbygget navigationsanlæg eller via telefonens navigationsanlæg, bør du indtaste alle adresser inden afgang, så du ikke skal fumle med det under kørslen.
  • Indstil varmen: I en del biler foregår betjeningen af varme- og ventilationsanlægget også via skærmen. Indstil den ønskede temperatur (f.eks. 22 grader), og sæt om muligt varmeanlægget på Auto. Så skal du almindeligvis ikke gøre mere undervejs. Husk at orientere dig om betjening af defroster, elbagrude, varme i sæderne og varme i spejlene, så du ikke skal lede efter det undervejs.
  • Indstil din radiokanal: Find dine favoritstationer, og gem dem under favoritter, så de er lette at vælge. Og øv dig i at skrue op og ned for lyden via knapper på eller ved rattet.

Læs også: 13 ting, som bilister gør forkert hver dag

Sådan bruger du skærmen, mens du kører:

  • Foretag et opkald: Er telefonen koblet op via bluetooth, kan du i mange tilfælde aktivere telefonens stemmestyring ved at holde en taleknap på rattet nede. „Ring til Helle“ kan f.eks. være en måde at få telefonen til at ringe til Helle, uden at man skal flytte hænderne fra rattet. I andre tilfælde kan du fremkalde listen over favoritter eller de seneste opkald ved at bruge knapperne på rattet. Se på det sammen med en anden, og prøv det af, inden du kører, og øv dig i at ringe uden at fjerne hænderne fra rattet og øjnene fra vejen. Øv også, hvordan man lettest svarer et indkommende opkald. Med Apple CarPlay eller Android Auto kan du ofte stemmestyre telefonen helt på samme måde, som når du har telefonen i hånden. Også det er ret enkelt, men kræver igen, at du øver det et par gange. Enkelte bilmærker tilbyder ikke denne mulighed, og så må man trykke på skærmen eller vente.
  • Navigation: Det er bedst at indstille alt, inden køreturen begynder, men skal man undervejs indstille en ny adresse, kan det ofte gøres via stemmestyring med Android Auto og Apple CarPlay. Alternativt kan man – eller passageren – på skærmen indtaste adressen på samme måde, som man ville have gjort det direkte på telefonen. Enkelte biler kan styre det indbyggede navigationsanlæg fra knapper på rattet. Prøv det, og øv det.
  • Tal til bilen: Flere og flere nye biler får indbygget talestyring af alt fra varmeanlæg til soltag. Desværre er dansk her endnu ikke et udbredt sprog, så vil du bruge den funktion, skal du almindeligvis indstille bilen til det sprog, du behersker bedst (f.eks. engelsk eller tysk).

Er du i tvivl om, hvordan du betjener skærmen i din bil?

Få FDM-rådgivning