Her er din guide til de nye bilafgifter, hvis du skal købe ny bil

Uanset, om du allerede har skrevet under på en bil, eller om du skal til at gøre det, kan du undgå dramatiske stigninger. Se her, hvordan du er stillet.

Billede af et par, der underskriver slutseddel hos en bilforhandler
Bilist

En aftale til de nye bilafgifter faldt på plads fredag, med et flertal bestående af regeringen og dets støttepartier. De nye afgifter er ikke blevet til lov endnu, og derfor kan der forekomme ændringer. Det forventes, at det endelige lovforslag bliver fremsat den 18. december 2020.

Hvad gør jeg, hvis jeg har underskrevet en slutseddel?

Hvis din bil bliver leveret og indregistreret før den 18. december 2020, er det allerede nu sikkert, at du kommer til at betale den nuværende afgift.

Bliver din bil ikke leveret inden da, indeholder aftalen en åbning for, at du kan betale bilen til afgiften på købstidspunktet, dog med en enkelt undtagelse.

”De fleste har nok draget et lettelsens suk, eftersom aftalen freder prisen på de biler, hvor der er underskrevet en slutseddel inden den 18. december,” siger Casper Schad. ”Den eneste undtagelse er, hvis bilen først kan leveres i andet halvår af 2021.”

Få hjælp af FDM

Hvis du er medlem af FDM, kan du kontakte vores rådgivning, hvis du er i tvivl om de nye afgifter, her.

Er du ikke allerede medlem, kan du blive det her.

Bliv Medlem

Det skal dog nævnes, at den specifikke ordning ikke er på plads endnu – der står kun i aftalen, at der skal laves en ordning. Derfor er det endnu ikke sikkert, hvordan det præcis kommer til at påvirke dig, som har en slutseddel på en bil, der ikke er leveret ved skæringsdatoen.

Du er, med andre ord, sandsynligvis fredet for afgiftsstigninger, hvis du allerede har underskrevet en slutseddel.

Hvad gør jeg, hvis jeg ikke har skrevet under på en bil endnu?

Det kommer an på, hvordan prisen på bilen bliver påvirket af afgiftsstigninger – og hvad din forhandler gør.

”Afgiftsændringer betyder typisk også, at importørerne justerer prisen på bilen. Det har vi set før ved tidligere ændringer. Derfor er det en god idé at tale med din forhandler om, hvordan prisen ændrer sig,” siger Casper Schad.

Har du et godt øje til en bil, som kommer til at stige, kan det være en god idé at få lavet en slutseddel inden skæringsdatoen den 18. december. Har du derimod kigget på en, der bliver billigere, så kan det være en fordel at slå koldt vand i blodet og vente lidt endnu.

Uanset om bilen bliver billigere eller dyrere, kan du godt risikere at få et udestående med din forhandler. Da skattevæsnets IT-systemer ikke kommer til at understøtte de nye afgifter før midten af 2021, vil bilen i første omgang blive opkrævet en afgift efter de gældende regler.

Da det er forhandleren, der betaler pengene til myndighederne, er det også dem, der vil modtage enten en opkrævning eller en refusion. Her kan det også være en fordel at tage en snak med din forhandler, da de kan håndtere det på flere forskellige måder.